Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Csontváry 170
2023-03. szám

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szép­mű­vészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A Szép­művészeti Múzeumban április 13-án nyíló tárlatról Gergely Mariann művészettörténészt, a kiállí­tás kurátorát kérdeztük.

Csontváry rövidesen nyíló évfordulós kiállítása a fővárosi és a pécsi múzeum együttműködésében valósul meg. Miért ez a két intézmény a szervező?
G. M.: Csontváry műveit legnagyobb számban ez a két gyűjtemény őrzi. Néhány fontos mű Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában, állandó kiállításon látható, de az életmű zöme a pécsi Csontváry Múzeum kiállításán szerepel. A pécsi múzeumban kiállított művek nagy részét a Magyar Nemzeti Galéria Festészeti és Grafikai Gyűjte­ményéből tartós letéti kölcsönként őrzi a baranyai múzeum. A két gyűjteményben látható alkotások teljességében láttatni tudják a festő gazdag életművét, így a kiállított több mint 40 mű átfogóan és méltó módon mutatja be Csontváry művészetét. A két intézmény teljes gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai, a Nagy Tarpatak a Tátrában, a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban vagy a Jajcei vízesés – csak hogy néhányat említsek az ismert remekművek közül. A kiállítás április közepétől július közepéig a Szépművészetiben, augusztustól pedig Pécsen a Janus Pannonius Múzeum égisze alatt működő Csontváry Múzeumban lesz látható. A pécsi állandó Csontváry-kiállítást – most első alkalommal – a fővárosi gyűjteményből érkező teljes műtárgyanyag gazdagítja.

Csontváry műveit a Nemzeti Galériához kötik, miért a Szépművészeti Múzeum ad otthont a kiállításnak?
G. M.: A válasz nagyon prózai. A Nemzeti Galéria tereiben nem férnének el ilyen nagy számban a mester nagy méretű művei, a Szépművészeti Múzeum időszaki kiállítótere megfelelően tágas erre a célra. Hatalmas méretű alkotásokról van szó, van olyan alkotás, amely csaknem négy méter magas és hét méter széles. A nagy méretű alkotások szállítását hosszas előkészületek előzték meg, ugyanis ezeket a festményeket nem lehet hengerre feltekerve szállítani, így speciális járművekkel és egyedi műtárgyszállító ládákban utaznak Pécs és Budapest között. Ráadásul az óriási méretű művek épületbe szállítása és installálása is komoly technikai feladat elé állítja mindkét intézmény szakembereit. Egyébként a művek egy része már megfordult itt, ugyanis a Szépművészeti Múzeumban 60 évvel ezelőtt, 1963-ban már nyílt emlékkiállítás Csontváry műveiből.
hirdetés

Csontváry a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója, minden kiállítása nagy tömegeket vonz. Aki megnézi a most nyíló tárlatot, milyen képet kap a festőről?
G. M.: A Szépművészeti Múzeumban nyíló kiállításon a két intézmény anyagát néhány magán­gyűj­teményből érkező festmény is gazdagítja, így láthatók lesznek az Áldozati kő Baalbekben, valamint a Naplemente a Nápolyi-öbölben című festmények is, amelyekkel 1994-ben, a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán találkozhatott utoljára a nagyközönség. A 45 művet – köztük a 30 négyzetméteres Baalbeket és a többi óriásképet is – felvonultató kiállítás, mindössze néhány mű kivételével, a teljes életművet bemutatja, hitelesen átfogó képet adva Csontváry festészetének lényegéről: meghatározó témáiról, motívumairól, utazásainak helyszíneiről. A Szépművészeti Múzeum elegánsan tágas kiállítótereiben maradandó élményt kaphat a látogató a magyar festészet egyedülálló festőegyéniségének életéről és művészetéről.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor