Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Ybltől Csókig
2014-12. szám / Kőszeghy Béla

Az Ybl Miklós tervezte Várkert Bazárban rendezett záró konferenciával, december 12-én befejeződött az Ybl Bicentenárium – A Magyar Építészet Éve. A konferencia nyitó előadását L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, egyben az Ybl Emlékbizottság elnöke
tartotta. Vele beszélgettünk az emlékévről és a Nemzeti Hauszmann Tervről, valamint a 2015-re tervezett Csók István-emlékévről.
Tekinthető jelképesnek, hogy az Ybl-bicentenárium a Várkert Bazárnak abban az új részében ért véget, amit Ybl Miklós mai utódai terveztek?
L. S. L.: Igen. Már csak azért is, mert Ybl Miklós születésének ket­tő­szá­za­dik évfordulóján nemcsak arra a mesterre emlékeztünk, akinek a munkássága után nem lehetett ugyanaz a honi építészet, mint előtte volt, hanem az egész magyar építészetre is szerettük volna ráirányítani a figyelmet. Ybl halálának évfordulóján, ami egybeesik a magyar kul­tú­ra napjával, nemcsak az Ybl Emlékévet, hanem a Magyar Építészet Évét is útjára indítottuk. Azt volt a célunk, hogy az emlékév apropóján a szakmai közönségen túl a szélesebb társadalmi nyilvánosságot is sikerüljön megszólítani, és felhívni a figyelmet arra a fantasztikus kul­tu­rá­lis örökségre, amit Ybl Miklós, illetve elődei és utódai ránk hagytak. Aminek természetesen része az a napjainkban születő épített kör­nye­zet is, mint például az Ybl tervei alapján épült Várkert Bazár mögé, a Várhegy gyomrába épített mul­ti­funk­cionális rendezvényterem, ahol az emlékévet zártuk.

A konferencián tartott előadásában utalt a Várkert Bazár elkészülte körüli polémiára.
L. S. L.: Mert rendkívül igazságtalannak érzem azokkal szemben, akik szűk két év alatt, emberfeletti munkával állították helyre a harminc évig bezárt, de ki tudja hány évtizeden keresztül pusztuló Várkert Bazárt. A kollégáimnak azt szoktam mondani, hogy pár hónap múlva senki nem fog emlékezni a rosszindulatú megjegyzésekre, viszont a Várkert Bazár, ami 2014 legnagyobb kulturális beruházása volt, még hosszú évtizedekig fog állni és működni. Ráadásul hirdeti a mai magyar építészek és építőipar minőségét, ami a műemlékek felújításában szerintem világszínvonalú. Lehet bántani a Várkert Bazárt, ugyanakkor lehetne rá úgy is tekinteni, mint a külföldön eladható magyar építészi és restaurátori szaktudás reklámjára.

Az előadásában arról is beszélt, hogy Várkert Bazár nemcsak az Ybl Emlékévben felújított emblematikus épület, de a Várnegyed megújításának is a nyitánya.
L. S. L.: Jelképesnek tekinthetjük talán azt is, hogy Magyarország legfontosabb történelmi, kulturális és turisztikai színhelyének a felújításáról az Ybl Emlékévben döntött a kormány. Örülök, hogy az előttünk álló, többéves munkát arról a Hauszmann Alajosról neveztük el, akinek a terveihez visszanyúlva szeretnénk megújítani a palotanegyedet. Nemcsak egy óriási építészeti beruházás áll előttünk, amiben régészek, restaurátorok, muzeológusok, tehát a hazai tudományos élet legjava vesz majd részt, de egy hatalmas kulturális projekt is indul, ami a Várnegyeden kívül az egész fővárosra és reményeim szerint az országra is nagy hatással lesz. Gondoljanak csak az évek óta méltóbb elhelyezésre érdemes Országos Széchényi Könyvtárra vagy éppen az új múzeumi negyedre.
hirdetés

Visszakanyarodva az Ybl Emlékévhez, mennyire tartja sikeresnek a programokat?
L. S. L.: Az Ybl Emlékbizottság elnökeként, az emlékévet 100 millió forinttal támogató Nemzeti Kulturális Alap egykori elnökeként nehéz objektívnek maradnom. Úgy érzem, az emlékév programjai sok helyre eljutottak. Olyan településekre is, ahol nincs Ybl-épület, ám fontosnak tartották, hogy a magyar építészetről szó essen. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy nemcsak az építészeket sikerült megszólítanunk, hanem a rajz- és a fotópályázatnak vagy éppen a főiskolai rendezvényeknek köszönhetően a fiatalabb korosztályhoz is eljutott az emlékév híre. A szarvasi Mini Magyarországban felavatott újkígyósi kastély makettje vagy a székesfehérvári új Ybl Miklós-szobor ugyanúgy hirdeti majd az Ybl Bicentenárium emlékét, mint a megújult Várkert Bazár.

Az Ybl Emlékév a december 12-i konferenciával hivatalosan is véget ért. Lesz hasonló emlékév jövőre?
L. S. L.: Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen 2015-ben is több nagyszerű tudósról, művészről emlékezhetünk majd meg. Mivel azonban a záró konferencián is szóba került, sőt, a róla elnevezett emlékév első eseményét a Várkert Bazárban szeretnénk majd megrendezni, én most csak Csók Istvánt emelném ki. Születésének százötvenedik évfordulóján a Várkert Bazár északi testőrpalotájában nyílik majd az a nagyszabású kiállítás, amivel elindítjuk a Csók István-emlékévet.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor