Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Nemzetközi szintű elismerés magyar művészeknek
2015-09. szám

Az idén harmadik alkalommal megrendezett Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertesét szeptember 4-én az Új Budapest Galériában hirdették ki. A díjátadó ünnepséget az Ír Köztársaság nagykövetségének ügyvivője, Ms Wendy Dorman-Smith is megtisztelte jelenlétével.

Beszédében külön kiemelte az alapítók, Mary McLoughlin és John Ward példamutató munkáját, melyet az ír-magyar kapcsolatok erő­sí­té­se érdekében fejtettek ki. Az ügyvivő azt is megemlítette, hogy munkájáért idén John Wardnak ítélték oda a James Joyce-emlékérmet.
John Ward alapító ezt követően Leopold Bloom (James Joyce Ulysses című regényének főszereplője) szimbolikus szerepéről beszélt, aki egyszerre jelenti az internacionalizmust, a hősies bátorságot és az elfogadást. A művészet mindig visszatükrözi a világ aktuális kérdéseit, érzékenyen közelíti meg a társadalmi problémákat, ez manapság sincs másként. Szurcsik József, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte a díj hiánypótló jelentőségét, ami a művészet elvitathatatlan szükségességére is felhívja a figyelmet.

Az est egyik legizgalmasabb pontja kétségkívül Dr. Declan Long, a zsűri elnökének értékelése volt, aki megköszönte, hogy részt vehettek a zsűri többi tagjával a műterem-látogatásokon, betekintést nyerhettek a művészek személyes tereibe, és megosztották velük véleményüket a hazai művészeti és társadalmi kérdésekről. Beszédében megemlítette, hogy nem volt könnyű döntést hozniuk, hiszen kiváló alkotókról van szó, akik nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalú alkotásokat és prezentációkat mutattak be nekik.
A győztes Katarina Sevic nevének kihirdetése után Mary McLoughlin alapító adta át a díjat. A művész kiemelte, hogy azért is boldog, mert személyében egy bevándorló nyerte el a díjat, megköszönte az elmúlt években mellette állóknak a támogatást, és külön kiemelte Tehnica Schweiz alkotótársával közös munkáját.
Katarina Sevic a szervező Pepper Art Projects segítségével keresi majd meg a legmegfelelőbb befogadó intézményt egyéni külföldi kiállításának megvalósításához. A 10 000 eurós díjat a nyertes művész meg­kö­tés nélkül használhatja fel nemzetközi karrierjének építéséhez.
hirdetés


A díjra jelölt további döntős művészek: Albert Ádám, Kerezsi Nemere, Kokesch Ádám, Kudász Gábor Arion, Puklus Péter.
Az idei döntősök munkái mellett a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj két korábbi nyertesének, Batykó Róbertnek és Nemes Csabának a műveit is kiállították az Új Budapest Galériában.
Projektvezető és kurátor: Hanka Nóra művészettörténész (Pepper Art Projects), kurátor: Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész (Új Budapest Galéria).
A döntősök és korábbi nyertesek munkáit bemutató kiállítás november 15-ig tekinthető meg az Új Budapest Galériában, a Bálnában.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor