Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Borsos Lőrinc: Önkritikus portré
2016-01. szám

Borsos Lőrinc egy fiktív kortárs képzőművész, akit Borsos János és Lőrinc Lilla hívtak életre 2008-ban. Elsősorban a festészet és az installáció műfajaiban alkot, de a konceptuális ha­gyo­má­nyok­hoz híven mindig keresi a vizsgált kontextus feldolgozására legalkalmasabb médiumot,

technikát és nyelvezetet. Személyes hangvételű projektek mellett ak­tuá­lis és egyetemes társadalmi és politikai jelenségekre reflektál. 2013-ban – magánéleti és alkotói válságát beismerve – önmaga meg­fo­gal­ma­zá­sára vállalkozott, melyhez segítségül hívta Szenteleki Gábor festőművészt, később Oltai Kata művészettörténészt, kurátort – időszakosan kiterjesztve ezzel személyiségét.
Témáik: meddig terjed a művész szerepe; a kézjegy és stílus mint a bea­zonosítás és felismerhetőség (akár műkereskedelmileg is elvárt) minőségei; a kurátor előmozdító vagy blokkoló, felesleges vagy szük­sé­ges, szimbionta vagy parazita szerepe. A progresszívitást előíró művészeti közéletben felvállalt krízishelyzet nem jelent-e ön­gyil­kos­sá­got; magánélet és művészidentitás összefésülhető-e; alkotópárosként a női- vagy férfiidentitás inkább a sajátjuk, kell-e választani, milyen di­na­mi­ka mozgatja ezt a kapcsolatot, és fenntartható-e mindez egy magánéleti társulás (házasság) mellett.
A résztvevők kezdettől fogva egyenrangú alkotóként tekintettek egymásra, szerepüket szerződésben, megbeszéléseiket jegyzőkönyvben rögzítették. Borsos és Lőrinc a projekten keresztül és pszichoterápia segítségével vizsgálták felül a kettőjük által életre hívott alkotó hibridhez fűződő viszonyukat. A felmerülő anomáliákat Szenteleki Gábor megkísérelte láthatóvá tenni az általa használt festészeti nyelv új­ra­te­rem­té­sével.
Az Önkritikus portré projekt közel két és fél éves időtartama során létrejött tárgyak közül mintegy hetvenet minősítettek műtárggyá az alkotók. Az eseménysorozat a projekt egészét dolgozza fel, bemutatva annak dokumentációját és a létrejött alkotásokat. A kArton galériában részletesen feltárt folyamat mellett a 115-106 Lakásgalériában egy kvázi mikroszempont – női-férfi polaritás, nemiség, gender reflexió – kerül kibontásra, a Latarka galériában pedig egy makroszempontú megközelítés nyit tágabb kontextust, mely Borsos Lőrinc és Szenteleki Gábor alkotói attitűdjére reflektál.
hirdetés


Latarka Galéria (VI., Andrássy út 32.), 02. 04-ig
kArton Galéria (V., Alkotmány u. 18.), 02. 28-ig
115-106 Lakásgaléria, 02. 28-ig

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor