Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A színház, ahol Hamlet, Shirley Valentine vagy akár Mads Mikkelsen is megfordulhat
2023-06. szám / Kőhegyi Ilona

100 éves fennállását ünnepelte tavaly a Városmajori Szabadtéri Színpad, így ezen a nyáron már a következő 100 év veszi kezdetét. A színház közel hatvan különböző műfajú, változatos prog­ram­mal várja régi és új közönségét. Benkő Nórával a színház ügyvezető igazgatójával a 2023-as évad
különlegességeiről, bemutatóiról és az idei újításokról beszélgettünk.

Mik voltak a program-összeállítás szempontjai?
B. N.: Nekünk tulajdonképpen a legfontosabb hivatásunk a színház; nagyon sok helyen van a városban koncert, gyerekprogram, mozi, azonban nyáron, a kőszínházak zárása után valódi prózai színházat a Városmajorban láthatnak a fővárosiak. Ezt a közönségigényt kell ne­künk itt Budapesten kiszolgálni. Az idei 60 produkcióból ezért 41 szín­há­zi előadás. Minden évben próbálunk aktuálisak lenni és a produk­ció­kon keresztül az ország és a világ dolgaira reagálni. Az elmúlt években megtanultunk rugalmasak lenni, hiszen a nyugalom, a kiszámít­ha­tó­ság, ami az elmúlt évtizedek színházi évadaiban jelen volt, mára elve­szett. A bizonytalanság nemcsak a korra jellemző, hanem megjelenik az emberek életében, egyéni szinten is. A változás nem könnyű sem a fiataloknak, sem az idősebb korosztálynak. Kérdés, hogyan reagálunk rá: együtt szomorkodunk, vagy inkább felvidítjuk a közönséget. Mivel mi egy nyári színház vagyunk, az egyik legfontosabb dolgunk reményt adni. Ám semmiképpen sem a felszínes szórakoztatás a cél, hanem pozitívan előre nézni, és közben elgondolkodtatni a nézőket.”

Tavaly a 100 éves ünnepi évforduló kapcsán a Budastep és a színház közösen indította el városmajori sétáit, amelyek a sikerre való tekintettel idén is folytatódnak.
B. N.: Nagyon fontosnak tartjuk tudatosítani, hogy hol élünk, hol lakunk, milyen utcákon megyünk keresz­tül nap mint nap. A 100 év Major sétánkkal szeretnénk megmutatni a Városmajor legszebb oldalát.

A résztvevők megismerhetik a park és a színház történetét, a fák titkait, a környék pletykáit, vagy azt, hogy miért két külön épület a városmajori templom és annak tornya.
B. N.: Ráadásul sétálni nem csak ezen a programunkon lehet, mi a nézőinket is arra buzdítjuk, hogy ne autóval érkezzenek hozzánk, jöjjenek gyalogosan, biciklivel vagy tömegközlekedéssel, hiszen könnyen megközelíthetőek vagyunk itt a Széll Kálmán tér mellett.”

A közönség idén is számíthat a nyár végi Szemle plusz programsorozatra, amely idén új névvel, koncep­cióval és kibővített előadásszámmal várja az érdeklődőket.
B. N.: Eltűntek a zsűrizett szemlék, mint például a POSZT, pedig ezek régen nagyon fontos találkozási pontok voltak a szakmának és a nézőknek egyaránt. Egy-egy ilyen rendezvényen lehetőség volt beszél­getni a másikkal, megnézni egymás munkáit. A Szemle plusz célja nem csupán az, hogy könnyebben elérhetővé tegyük a budapestiek számára a legjobb vidéki és a határon túli előadásokat, hanem a színháznak, a művészetnek a megbecsültségét is szeretnénk visszaállítani a segítségével. Ezért tartom fontosnak a gálát a Szemle végén, ahol díjakat osztunk, ünneplünk, és visszahelyezzük a hivatásunkat arra a polcra, amit megérdemel.

A Szemle plusz ezen a nyáron két helyszínen mutat be színházi produkciókat. A Városmajorban külön­leges estének ígérkezik például Elise Wilk, egy erdélyi szász család 20. századi történetét feldolgozó, Eltűntek című darabja, melyet a marosvásárhelyi Yorick Stúdió mutat be a seregszemlén, vagy a tatabányai Jászai Mari Színház előadása, a Jógyerekek képeskönyve című zenés rémvarieté, Szikszai Rémusz rendezésében. Idén a Kristály Színtér is bekapcsolódik a programsorozatba, és többek között olyan női történeteknek ad helyet, mint Mészáros Piroska saját élményein alapuló Call Girl című darabja, a vajdasági színésznő, Béres Márta szólóelőadása, a One-girl Show vagy a Balsai Mónika szereplésével látható Shirley Valentine.
B. N.: A Szemlét kibővítettük, mert azt vettük észre, hogy nemcsak a szakma, hanem a közönség is nagyon szereti. Másrészt évek óta azzal szembesülünk, hogy döbbenetesen jó minőségű alkotások láthatók határon túl és vidéken. Szájtátva nézzük sokszor, hogy milyen fantasztikus előadások születnek egészen kicsi helyeken, szűkös körülmények között, olyan területeken, ahol a magyar nyelv, a magyar színházjátszás nem evidencia. Azt gondolom, hogy a budapestieknek ezeket az alkotásokat feltétlen látniuk kell. Az új helyszínünk, a margitszigeti Kristály Színtér 150 férőhelyes, ide hat, kisebb kamara­darabot hívtunk el, míg a Városmajorban további hat nagyszabású, magasabb szereplőszámmal futó előadást nézhet meg a közönség.
hirdetés

Az eredetileg francia szakon végzett Benkő Nóra szívének bizonyára kifejezetten kedves, hogy idén három francia kötődésű program is szerepel a Városmajori Szabadtéri Színpad műsorában.
B. N.: Többek között azért csatlakoztunk a Színházi Olimpia programsorozathoz, mert segítségével külföldi előadásokkal is színesíteni tudtuk a kínálatunkat. Így érkezik hozzánk például az Avignoni Fesztivál Apropó, Hamlet! című, francia nyelvű előadása, Olivier Py rendezésében. A külföldi produkciók teljesen más szellemiséget képviselnek, más gyökerű színházak, melyek segítenek tágítani a látószögünket, hogy ne csak a minket körülvevő valósággal foglalkozzunk, hanem lássuk meg, hogy a világ nagyon sokfelé tarthat, és ebből inspirálódjunk.

Egy táncelőadás is látható lesz a „francia blokkban”: az elfogadásról, a rasszizmus elleni küzdelemről is szól az OMMA című darab, amelyet a magyar származású, Franciaországban élő világhírű koreográfus Nagy József (Josef Nadj) rendezett, afrikai táncosokkal.
B. N.: A két előadáshoz kapcsolódik egy filmvetítés is; az Egy boldog ember című francia vígjáték érkezik az egy estére kertmozivá alakuló színházba a Cirkó Filmmel való együttműködésünknek köszönhetően. Ezekkel a francia kötődésű történetekkel szeretnénk megszólítani a hazánkban élő francia anyanyelvűeket, illetve azt a célcsoportot, amelyik rajongója ennek a kultúrának. Ez is újdonság részünkről, de szerintem nagyon fontos, mert akkor leszünk elfogadóak és akkor tudunk érvényes véleményt megfogalmazni, ha reálisan látjuk, hogy mi zajlik a világban.”

Bár az idei évadban a prózai előadásokon van a hangsúly a Városmajorban, ez nem jelenti azt, hogy a zenés műfajok ne jelennének meg a repertoárban.
B. N.: Nagyváradról érkezik hozzánk a Csinibaba című előadás Novák Eszter rendezésében, illetve a Lévi Story! – A Farmerkirály című musical, amely olyan, mint egy modern Hegedűs a háztetőn. Ma sajnos nagyon aktuális a témája, arról szól, milyen száműzöttnek lenni, egy bőrönddel elindulni Ukrajnából, milyen egy új hazában otthonra találni, mennyire nehéz ez, működik-e egyáltalán. Jávori Fegya csodálatos zenét írt a darabhoz, ez az alkotása szerintem kifejezetten figyelemre méltó.”

A Városmajori Szabadtéri Színpad minden évben készül saját produkcióval is a nyárra.
B. N.: Mi úgy tekintünk magunkra, mint egy alkotó csapatra, tehát szeretnénk létrehozni önálló produk­ciókat, ezért vágunk bele évről évre ilyen projektekbe. Az Orlai Produkciós Irodával évek óta szoros az együttműködésünk. Idén a 2020-as Még egy kört mindenkinek című, dán, Oscar-díjas filmre esett a közös választásunk, ami négy kisvárosi tanár és az alkohol problémáját járja körül. Egy film színpadi adaptációja lehet rizikós is, de ha jó alkotók csinálják, és nem a filmet utánozzák, hanem a történettel kezdenek vala­mit, akkor abból valódi színpadi produkció születik. A darab, bár dán környezetben játszódik, áthallásokkal bír, hiszen az a vágy, hogy a felfokozott elvárásokkal teli életünkben alkohollal csillapítsuk az idegrend­sze­rünket, Magyarországon is gyakorlat.

A nagy sikerű film főszereplője Mads Mikkelsen, aki a pletykák szerint nyáron Budapesten forgat.
B. N.: Orlai Tiborral azon vagyunk, hogy felvegyük vele a kapcsolatot, de egyelőre nem ígérek semmit. Július végén lesz a Még egy kört mindenkinek bemutatója, és nagyon jó lenne, ha el tudnánk kapni őt is egy körre.

A Városmajori Szabadtéri Színpad teljes programját a varosmajoriszinpad.hu oldalon megtalálják!

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor