Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Jegyzet
Így kellene élni!
2018-09. szám / Bóta Gábor

Azért Frida Kahlo, úgy látszik, még a jó bornak is konkurencia, mert a Budapest Borfesztivál pénztárainál nagy betűkkel ki van írva, hogy a kiállításra jegyek itt nem kaphatók. Vagyis nyilván sokan zaklatták a derék pénztárosokat, hogy a jeles festő tárlatát néznék, ahelyett, hogy alkoholizálnának, így ezt megelégelve tették közhírré, hogy őket ebben ez ügyben ne is keresse senki.
Pedig hát bor és kultúra lehetnek édestestvérek. A Magyar Nemzeti Galériának vannak is úgynevezett Borszerdái, amelyeken egy-egy pincészet bemutatása és persze a borozgatás is összekapcsolódik tárlatvezetéssel, akár Frida Kahlo műveinek élvezetével. Ha már egyszer a Budai Várpalotában van a Budapest Borfesztivál, immáron húsz éve, miért ne lehetett volna közös jegy a Galériával, ezzel lehetett volna poharazgatni is, meg a szemet is gyönyörködtetni. Akár néhány olyan festményt is elő lehetett volna ásni a raktárból, direkt erre az alkalomra, aminek a szőlő, a bor a témája. A közös belépőt pedig persze némi kedvezménnyel adni, hogy ez külön vonzerőt jelentsen.

Hiszen a bor és a kultúra édestestvérek, persze nemcsak abban az értelemben, hogy sok művész szeret felönteni a garatra, hanem a zenétől az irodalomig temérdek műalkotás ihletője, témája a bor. Meg aztán ma már agyba-főbe borkultúráról beszélnek borászat helyett, ahogy a szaunázás is szaunakultúrává vált, ami nem akkora baj, mert tényleg szinte minden lehet a kultúra része.
hirdetés

A Budapest Borfesztivál pedig igen kulturált. Mondhatnám azt is, hogy a kicsit módosabbak népünnepélye. Ott van „díszletként” a gyönyörű Vár, ami esténként, kivilágítva, még hangulatosabb. És ott van a sok-sok stand, telis-tele finomabbnál finomabb nedűvel. Ezek megoldják az emberek nyelvét, fokozzák a kedélyüket, közvetlenebbé válnak. Diskurálnak sztárborászokkal, kevésbé ismertekkel. Akár ismeretlenek is szóba elegyednek egymással, odaülnek mások asztalához. És beszélnek a borokról meg bármiről, közben falatoznak is. Nyugalom van, legalábbis itt, látszólagos jólét, még élő zene is szól, gyönyörű a környezet, csodás a panoráma. Szóval olyan békebeli az egész. Még a konténervécé is lehúzós. Na jó, a papír azért elfogy belőle, ahogy a kéztörlő tartójából is, csak nem lehet minden tökéletes. De az egész fesztivál jó hangulatot áraszt, örömet, még az idő is fölöttébb kellemes. Az embereknek pedig az a legfőbb gondjuk, hogy melyik bor finomabb kicsit a másiknál.

Hát valahogy így kellene élni!

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor