Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Séf utcája
2016-01. szám / Bóta Gábor

A Hold utcai Vásárcsarnok és Belvárosi Piac emeletén található A Séf utcája. Kifőzdék sora, de zömében nem a szokásos előre elkészített, agyonmelegített, kiszáradt ételekkel, hanem akár szak­mai­lag igen­csak elismert sztárséfek garantált minőségű, frissen készülő fogásaival. Kialakulóban
van itt egy olyan gasztropiac, amilyeneket a világ nagyvárosaiban is megcsodálhatunk. Sajnos a fűtés még nem megoldott, lehet, hogy télen nagykabátban eszünk, de diskurálva, sok mindent vé­gig­must­rál­va és -kós­tol­va igazán jól érezhetjük magunkat.

Buja Disznók
Az egyik legvagányabb és legismertebb, nagy dumás magyar séf, Bíró Lajos felségterülete. Ismert arról, hogy szeret mindig új, akár ext­ra­va­gáns ételeket kitalálni. Többször végigmotorozta haverjaival Európát, temérdek Michelin-csillagos étterembe betérve, és kreatívan to­vább­gon­dol­ta, amit tapasztalt. A legendás Bock Bisztróban kéthetente szolgál újabb és újabb kreációkkal. Visszaadta a belsőségek becsületét, fa­rok­ból, fülből, ínből is képes finomságokat csinálni. A Buja Disznókban azt mutatja meg, hogyan lehet például az olyan elnyűtten hagyományos ételt, mint amilyen a rántott hús, is fenomenálissá tenni. Hirdeti, hogy ez csak jó alapanyagból, teljes életet élt, boldog disznóból készíthető, vagyis nem karámokba bezsúfoltakból, stresszesekből, hanem vidáman legelészőkből. Érdemes lett volna sokaknak látni, ahogy a vendéglátós szakma krémje, a fine dining éttermeket működtetők is, a megnyitón hogyan pusztítottak el temérdek rántott húst. Amihez persze fontos a jó panír, ez négy titkos alapanyagból tevődik össze. Alapfogás itt a remek, lágy szalontüdő is. Desszertként ehetünk egy kis paprikás, abált malacfejet orrával vagy malacfülét rántva. Akinek mégis más fogalmai vannak a desszertről, annak érdemes flódnit, tradicionális zsidó süteményt kérnie.

MoszkvaTér
A névből kitalálható, hogy orosz étteremről van szó, itt Nyíri Szása, a nagyszerű Arany Kaviár séfje a házigazda. Az egyébként remek orosz étkek valami miatt nem terjedtek el annyira, mint például az olasz, a kínai fogások, így a megismertetésükben is fontos szerepet játszhat ez a hely. Hiszen még mindig sokan nem tudják, mi az a szoljanka vagy borscsleves, melyek akár fogyaszthatók olyan tartalmas egytálételként, mint a mi gulyásunk. Itt igazán autentikusan készítik ezeket, és forrón tálalják, megmutatva, hogy nem csak az alkohol lehet lélekmelegítő. Van pelmenyi is, ami szintén a legtradicionálisabbak közé tartozik. Kicsit a derelyére hasonlít, de vékonyabb a tésztája, amúgy pedig többféle hússal lehet tölteni. A csiburékit pedig gyakran árulják utcán is, eszünkbe juthat róla a lángos, de nem élesztővel készül, és ugyancsak hússal töltik. Érdekes hozzá kóstolni úgynevezett adzsikát, ami padlizsán, paradicsom, paprika, fokhagyma alapú fűszeres szósz. És persze van kijevi csirkemell is, ahogy Szása mondja, „harminc deka színcsirkemell, tanyáról”. Megmutatja azt is, hogyan célszerű enni. Kicsit villával kell megszurkálni a húst, így ráömlik a benne található meleg, fűszeres vaj, és ettől válik még ízletesebbé.


Steamboo
Az étterem neve a kiváló színésznek, Szabó Győzőnek az egyéni találmánya. Le is védette. Gőz és bambusz különös keverékéről van szó, és egy véletlenül kitalált ételről. Ha az ember nézi a kis étterem elé kitett ínyencségeket, leginkább arra gondol, hogy a sushira hajaznak. Na, igen ám, de az hideg, ezek pedig négy perc bambuszpárolóban való gőzölés után teljesen melegek. Ugye így már sejthető, honnan is az elnevezés!
Szabó imád főzni, és meglehetősen szereti a barátait is vendégül látni, akár nagy létszámban. Egyszer éppen vagy tíz vendéget várt volna sushival, de amikor már mindent előkészített, rá kellett jönnie, hogy elfogyott a nori, aminek segítségével tekercseket tudott volna csinálni. Feltalálta magát. Sütőpapír az volt, abba csavarta a falatkákat, és bevetette az éppen előző héten vásárolt bambuszpárolót. Lényegében mondható az, hogy meleg sushiról van szó, algaalap nélkül, de a kísérletezések után ez már nem igaz, mert azóta léteznek mindenféle anyagúak és többféle formájúak. Nekem például legjobban a polentából készült, szarvaskolbászkrémmel töltött kis golyó ízlett a legjobban. De persze van rizsalapú, lazaccal, avokádóval és még sokféle, a vegetáriánusok is találhatnak kedvükre valót. Jó nézni, ahogy Szabó megszólítja a né­ze­lő­dő­ket, és átszellemült lelkesedéssel magyarázza, mi is ez, melyiknek mi az összetétele. Szabadon ki­vá­laszt­hat­juk, melyiket szemeljük ki magunknak, de 2500 forintért hétfélét is bekebelezhetünk a garantáltan jó minőségű alapanyagokból készült választékból.
hirdetés















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor