Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Édesszájúak fellegvára
2016-06. szám / Bóta Gábor

Háromszintes Szamos Cafe nyílt a Kossuth téren, melyből remek kilátás nyílik az Ország­házra. És akinek ez nem lenne elég, az a har­madik szinten, ahol a márkás nyalánkságok boltja is található, meggusztálhatja a Par­la­ment 223-szoros kicsinyítését, naná, hogy marcipánból. 36 kiló, 142 nap alatt készítette

Kimmelné Izsák Tünde, akinek az ugyancsak a felső szinten található Szamos Csokoládé Múzeumban látható egy 78 kilós, ember nagyságú felszolgáló hölgye (szép csokoládés lány), megvalósítása 825 munkaórát igényelt. Én bizony ránézésre meg nem mondtam volna, bár azért erőteljesen gyanakodtam, hogy ugyancsak marcipánból készült. De vannak itt persze mindenféle elegáns teás- meg kávéskészletek, gusztusos csokoládédobozok vagy például egy gyönyörű, veretes pénztárgép. És megcsodálható még egy réges-régi, de működő csokoládéműhely, egykori gépekkel, formákkal. Dolgozik benne egy szimpatikusan közlékeny hölgy, Werbovszky Gabriella, akiről kiderül, hogy nem cukrász, kerámikus-szobrász, jó ideig Amerikában űzte ezt a mesterséget, és most éppen azt próbálgatja, hogy a régi formák hogyan passzolnak a mostani alapanyagokhoz, mit lehet belőlük kihozni. Aki vált múzeumi belépőt, remélhet tőle kóstolót. Egyébként a földszinten is működik csokoládéműhely, itt készülnek a tányérdesszertek, és iskolaként is szolgál, tanulni lehet, hogyan is kell készíteni a nyalánkságokat.
Dr. Bak Judit PR-igazgató vezet be először a házba, és rögtön elbüszkélkedik a falon látható jókora Kürthy Hanna-tusrajzzal, ami lendületben lévő pompás paripát ábrázol. Azt mondja, azért került ez oda, mert a cégalapító Szamos Mátyás lánya, Szamos Gabriella és fia, Kelényi Ádám ügyvezető nem akartak üres üvegmozaikokat a falra. Ez a ló mutatja a lendületet, jelzi, hogy az alsó színt azok kiszolgálását célozza meg, akik sietnek, elvitelre kérnek süteményt, salátákat, szendvicseket vagy akár leveseket is. A második szint a nyugodt ücsörgésre, diskurálásra, a finomságok élvezetére való kávéház. Kóstolunk is egy lágy, gombás, sonkás, cheddar sajtos omlettet, pirított hagymával. Igazi ínyencség a lazac carpaccio spárgával, hollandi mártással. A lazacot zöldfűszeres kéreg teszi még ízletesebbé.
hirdetés

Igencsak üdítőek a zöldségek vagy gyümölcsök keverékéből készült italok. Kapható például brokkoli, spenót és kivi folyékony elegye, ami szép, harsogó zöldben pompázik, az erdei gyümölcsök keveréke pedig mélypiros. A krémes olyan, mint nagyszüleink korában, de epertortából kérhető cukormentes változat is, ami évtizedekkel ezelőtt még nem volt divat.
A Szamos Cafe féltve őrzi a több mint 80 éves hagyományokat, de alkalmazva a modern technológiát, lépést is tart a korral. Generációkon átível.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor