Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Jegyzet
Az élmezőnyben
2017-03. szám / Bóta Gábor

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj­át­adó Gálán a legjobb tíznek megszavazott magyar­országi étterem részesült elismerésben, és persze mindig vannak különdíjak is. Az este nyilvánvalóan reklámcélokat is szolgál, némiképp show-műsorrá is vált ahhoz képest, mint amikor még például egy elegáns budai villában, eléggé szűk körben voltak együtt a szakma képviselői. Az elmúlt években viszont szinte már lépni is alig lehetett a tömegtől, ami mutatja azt is, hogy a gasztronómia iránt nőttön-nő az érdeklődés, és némiképp olyanná vált, mint a versenysport, drukktábora lett, amelyik szurkol is rendesen a mindinkább szaporodó versenyeken.

Több Michelin-csillagos éttermünk van már, habár egyiktől éppen a közelmúltban vették el a csillagot. A Bocuse d’Or világversenyén negyedikek lettünk, ami rendkívül nagy szó, évekkel ezelőtt nem gondoltuk, hogy ezt elérhetjük. Ahogy azt sem, hogy az a két séf, Széll Tamás és Szulló Szabina távozik majd abból az Onyxból, akik csillagot szereztek az étteremnek, és a világverseny után a Belvárosi Piacon nyitnak éttermet. Mostanában több fine diningben dolgozó, addig bonyolultan kifinomult ételeket készítő séf kezdett nagy élvezettel az eddigieknél jóval kevesebb összetevőjű, egyszerűbb ételekkel foglalkozni, kevésbé fényűző helyeken. Ez is mutatja, hogy a fine dining eredményei leszivárognak akár a street food fogásai közé is.
Az első tíz helyezett között például már hagyományosan szerepel az Arany Kaviár, aminek körülbelül egy éve nyílt bodegája a Belvárosi Piacon, így az is, aki nem tudja az éttermi árakat megfizetni, jutányos áron juthat hozzá orosz specialitásokhoz. A street food kínálatában egyre több a színvonalas, nem véletlen, hogy már létezik Street Food Egyesület is, melynek tagjai közül elég sokan sajátos, feltűnően egyedi kinézetű food truck kocsikkal járják az országot, megjelenve nagyobb rendezvényeken vagy éppen külön a számukra szervezett fesztiválokon.
A Dining Guide díjátadó gáláján az első különdíjat éppen a street food kategória győztesei, a Kemencés Pizzéria képviselői vehették át. Az Év étterme a Costes lett, ez volt az első magyar Michelin-csillagos hely. Hosszú évekig Miguel Vieira vezette a konyháját, utódja, a fiatal Palágyi Eszter őrzi a színvonalat, és értelemszerűen nagyobb hangsúlyt tud adni a magyar jellegzetességeknek.
hirdetés

Mindig a díjátadóra jelenik meg a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz, amely maximálisan száz pontig értékel száz helyet. Ezúttal a legtöbbet, 93-at a Costes kapta. De 92 ponttal már ott van a séfváltás dacára az Onyx, ahol az ugyancsak fiatal Mészáros Ádám viszi tovább a konyhát. Szintén 92 pontot ért el a Babel, ami nemcsak, hogy bekerült az első tízbe, de még az év legígéretesebb éttermének dukáló díjat is megkapta, a monarchikus, az erdélyi konyha hagyományaira erősen építve, mégis sok újszerűséggel szolgálva.
A Babel egyébként összeér a két hónapja nyílt Terem Budapest nevű, jókora, minden korszerű technikával felszerelt rendezvényközponttal, ahol a díjátadó zajlott, Gundel Takács Gábor műsorvezetésével. A tíz legjobb közé még két Michelin-csillagos étterem került, a nálunk bisztró kategóriában elsőként kitüntetést kapó Borkonyha és a Costes testvére, az ugyancsak tán leginkább bisztrónak titulálható, tavaly csillagot nyert Costes Downtown.
Nem került be viszont az első tízbe, bár az élbolyban maradt, a kényszerűen rapid séfváltáson keresztülment, szintén Michelin-csillagos Tanti, ahol egészen harsogóan fiatal a csapat, és mivel jártam náluk, tanúsíthatom, hogy fantáziadús, minőségi, feltörekvő konyhát visznek. De a feltörekvés nem volt elég a csillaghoz, amit idén sajnos elvettek tőlük. Az a séf, Pesti István, aki nagyszerű, de időigényes, egyedien karakteres fogásokat készített, elment Tatára, ugyanolyan odaadással egyszerűbbeket csinálni. Utána jött a fiatal Heiszler Olivér, aki megtartotta a csillagot, de valami miatt hirtelen távozott, azóta már a La Perle Noire konyhai hadműveleteit irányítja.
A tapasztalt, kifinomult ételeiről ismert, Wolf András vezette elegáns Salon és az Év innovatív konyhája díjat is elnyerő, elképesztő kísérletező kedvvel megáldott ifjú Mizsei János által vezetett Mák régóta biztos pontja a top 10-es listának, amibe mindössze két új került be. Az Olimpiában Garai Ádám azt bizonyítja, hogy egy lepukkant környéken, elegánsnak éppen nem nevezhető étteremben is lehet igen jót csinálni. De az Olimpiában ennek már megteremtette a tradícióit a nagynevű Takács Lajos. A St. Andrea Borbár, ami tavaly új étteremként a huszadik helyre került, és idén méltán rukkolt elő az első tízbe, szintén nem a legjobb helyen működik vendéglátás szempontjából. De itt aztán a szupermodern, látványos külcsínre igazán nem lehet panasz, ahogy a Barna Ádám vezette, gyakran borok által ihletett konyhára sem.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor