Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 9., csütörtök
Gergely, Katinka

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Kincsek érkeznek Fehérvárra: ezért lesz augusztus a csúcspont ebben a városban!
2023-07. szám

Pezsgő programok, különleges látnivalók és persze az országszerte méltán híres Székesfehérvári Királyi Napok… Ha városi feltöltődés a cél, akkor az úticél egyértelműen a koronázó város, ahol a királyok mellett most hadtörténeti kincsek, szabadságharcos ereklyék is várnak a látogatókra
a Székesfehérvárra érkező hadtörténeti kiállításon az ország egyik legszebben felújított múzeumában. A Tourinform iroda partnerszállodáiban kedvezménykártya jár a vendégeknek, érdemes több napra tervezni!

A székesfehérvári pezsgő nyár augusztusban éri el csúcspontját. A fesztiválok, művészeti és történelmi tárlatok, a magas minőségű gaszt­ro­nómia mellett minden hétvégére jut a városfelfedezés élményéből: kisvonat visz a romantika fellegvárába, az egyedülálló Bory-várba, kab­rió busszal suhanhatunk a legszebb panorámájú Aranybulla emlék­mű­höz, vagy ha éppen ahhoz tartja kedvünk, lobogó fáklyával sétálhatunk a történelmi belváros nyáresti derengésében, kirándulhatunk a város legféltettebb természetvédelmi területén, a Sóstón.

A magyar történelem iránt érdeklődőknek augusztus közepétől több bakancslistás programot is kínál a város: a Hadtörténeti Múzeum 2023. augusztus 15-én Székesfehérváron bepillantást enged gazdag gyűjteményeibe. Nagy eseménynek ígérkezik a kiállítás: a nemrégiben felújított Szent István Király Múzeum Rendház épületének földszintjén, öt teremben rendezik meg a „Hadi múltunk kincsestára” című időszaki tárlatot, amely a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló, nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára lesz. A Hadtörténeti Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményi darabjai közül láthatunk válogatást a múzeum ismert és becses ereklyéivel és olyan műtárgyakkal, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a látogatók elé. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei közül több nemzeti ereklyének számító műtárgyat lehet megtekinteni, köztük Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát. Izgalmas összeállítás várja a látogatókat a jellegzetesen magyar szablyatípusból, a fringiákból is. Így kerülhetnek személyes közelségbe a történelemkönyvek leírásai. Emellett a Katonazenészek – Zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig című fotókiállítás az Osztrák–Magyar Monarchia idő­szakától napjainkig mutatja be a magyar kato­nazene történetét: a gyalogezredek zenekarain keresztül a tér- és menetzenét, mint a társadalmi élet velejáróit, valamint a laktanyák és hadifogolytáborok életének mindennapjait.

A kulturális kavalkád ősszel is folytatódik: szeptember közepétől a Rendház emeleti termei Munkácsy Mihály 69 alkotását fogadják be, ez lesz remélhetőleg az idei év egyik legnagyobb kulturális szenzációja.
hirdetés

Aki augusztusban érkezik Székesfehérvárra, részese lehet a nyár fénypontjának számító Székesfehérvári Királyi Napoknak is, amikor felbolydul az élet, megelevenedik a történelmi múlt. Királyi óriásbábok vonulnak, középkori vásári forgatag elevenedik meg a macskaköves utcákon, a látogatót pedig összművészeti produkciók, katonazenekari fesztivál, könnyűzenei programok és folkfesztivál varázsolja el. A színpadi programok közül kihagyhatatlannak ígérkezik a Boban Markovic Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója, a Parádé, valamint az augusztus 20-i Erkel Ferenc Bánk bán operájának koncertfeldolgozása az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral. A Koronázási Ünnepi Játékok a középkori városba repíti vissza a látogatókat, igazi családi program, lovagokkal, jósnőkkel, árusokkal, sok-sok játékkal és az elmaradhatatlan királyi óriásbábokkal teszi fel a koronát az eseményre és a fehérvári nyár élményeire.

A fehérvári Tourinform iroda partnerszállodáiban kedvezménykártya jár a vendégeknek, melyről a nyissfehervarra.hu oldalon lehet bővebben tájékozódni. Több mint 25 programra, látnivalóra, élményre kínál kedvezményt a kártya, köztük a város környékének látnivalói és programjai is szerepelnek a listán. Számos oka van, hogy több napot töltsön el Székesfehérváron!





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor