Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„Példakép egy ikontalan világban”
2018-11. szám / P. Á.

Az idézet Esterházy Pétertől származik, aki Juhász Ferenc 80. születésnapján egyike volt azoknak, akik a Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntötték a költőóriást.

Sajnos a mosolygós szemű, csodálatos verseket író, mindannyiunk számára nagyszerű emberi példát mutató költő három éve nincs köztünk. A hiány, amit maga után hagyott, családja, költőtársai, barátai és az olvasók számára is óriási. Követésre méltó, ahogy a költő kisebbik lánya, a közismert irodalmár, Juhász Anna kezdeményezésére és aktív közreműködésével szépséges emléket állítottak neki. Juhász Anna két orvossal, Juhász Ferencné Katalinnal és Juhász Eszterrel összefogott és összeállítottak egy kitűnő könyvet.
Az impozáns köteten kívül készült egy megindító privát dokumentumfilm is, amely Juhász Anna és alkotótársa, Surányi András különleges érzékenységét dicséri. Az 55 perces dokumentumfilm végigvezet minket a költő életén. A magyar irodalmi nyelvet sajátos szóteremtésével megújító költőről készült film bemutatója előtt, az Uránia Filmszínházban, többen emlékeztek Juhász Ferencre. Vecsei H. Miklós színművész élete meghatározó élményének nevezte a Bárka Színházban bemutatott A szarvassá változott fiú című előadást, Törőcsik Marival a főszerepben. A darab a költő A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című műve alapján készült. Felelevenítette, ahogy Törőcsik Mari és Juhász Ferenc kézen fogva álltak fel a színpadra a taps közben, a nézőtéren pedig mindenki sírt. Ekkor határozta el, hogy a színház nemcsak foglalkozása, de hivatása is lesz.
A sokszínű filmben a kortárs művészeti élet legjobbjai osztják meg a költőhöz kapcsolódó élményeiket. A film címe Juhász Ferenc A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90. Premierje egyben a film címével megegyező című kötet bemutatója is volt. A Helikon Kiadó gondozásában megjelent kötet három részből áll. Az első részben Juhász Ferenc író-barátságainak történetei kaptak helyet, a másodikban a költő legismertebb műveinek válogatása olvasható. A 26 vers között van a már említett A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából, a József Attila sírja és több más jelentős Juhász Ferenc-vers. A harmadik részben kortárs írók emlékeznek a költőre, Bartis Attila, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Spiró György, Szabó T. Anna és mások osztják meg az olvasóval Juhász Ferenchez kötődő élményeiket. A film és a könyv címe találó, tartalma magával ragadó. Pazar élmény mindkettő.
hirdetés

A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90 – CD melléklettel
Juhász Ferencné - Juhász Eszter - Juhász Anna
Helikon Kiadó, 2018
399 oldal / 4999 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor