Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Valódi ajánló
2019-06. szám / D. MAGYARI

Képzelt regény, áll műfaji meghatározásként belül a cím alatt, de mi mást várhatnánk egy olyan szerzőtől, akiről ez olvasható a fülszövegben: „valamikor a 19. század közepén, egy operaházi páholyban önmaga által megköltött személy”…

Persze minden regény képzelt, többek közt attól regény, ennek a kép­zelt­sé­ge attól különleges, hogy igazából csak akkor íródhatna meg, ha az történne, itt, nálunk, Magyarországon, Budapesten, amit elmond. Tehát el kellett képzelni, mi történhetne, és e történést miként be­szél­né el egy regény, ami utána íródna.
S hogy mi történhetne?
Egyre csak döglenek az emberek.
Ez persze nagyon durva megfogalmazás, az első mondat meg is üti az olvasót, ahogy aztán még sokszor üti meg egy-egy passzus, sza­lad­gál a hideg a hátán, borzong bele az olvasottakba. A nem túl távoli jövőben vagyunk, Budapest mindenesetre már nem a magyar, hanem a pannon főváros, a Parlament „egykori” Parlament, a Halászbástya nyo­mai­ban sem látható, a Batthyány-örökmécsest markológépekkel tép­ték ki, van viszont Pannon Őstörténeti Kutatóintézet, Centrális Stadiontábor, Keresztényvédelmi Belső Ellenőrzés, Családügyi Hivatal, dolgozik a Gyóntatóügyi Biztos, a Családügyi Helyettes Alamizsnás, a vállalatoknál Három Perc Szeretet foglalkozásokat tartanak. Határok nem csupán az ország és a külföld, hanem a főváros és a vidék között is húzódnak, ez nagy ötlet. Közelebbről a Hajnalcsillag kávéház néhány törzsvendégét ismerjük meg, Kandra Kiss Tamást, a feledésbe kényszerített írót, Zsámbéki Zsigmondot, a kényszernyugdíjazott kultúrantropológust, Emma asszonyt és fiát, Adorján doktort s még néhány embert.
És kitör egy járvány, ami később a pannon pestis nevet kapja. A meghalók jobb kezükkel rámutatnak valamire, bal lábukkal kettőt dobbantanak, közben mondanának valamit, de nem tudnak, összeesnek, fülükből vér fröccsen, ami megfertőz másokat, kitör az öngyilkosság mellékjárványa. Halnak, hullnak, pusztulnak az emberek.
hirdetés

Hogy mitől, végül kiderül ebből az egyszerre nagyon játékos és nagyon komor, mindvégig izgalmas könyvből, amiben rengeteg művelődéstörténeti utalás is rejlik, az egyik szereplő, Palánkay Klára neve például azonos egy kiváló operaénekesnőével (a páholy!). Lényeges a teológiai vonulat, Szent Ágoston, John Donne… Pihenésképp gondolkozhatunk azon, ki a szöveget író krónikás. Sőt azon is, hogy ki Kom­pol­thy Zsigmond!
Disztópia, negatív utópia ez a javából. És nagyon nem lenne jó, ha akaratán kívül realista regénnyé válna.

Kompolthy Zsigmond: Pannon pestis
Kalligram Kiadó, 2019
208 oldal / 3500 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor