Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A Budapesti Nyári Fesztivál mindenki színháza
2015-06. szám / Szepesi Krisztina

Bán Teodóra a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatójaként és művészeti vezetőjeként irányítja a Budapesti Nyári Fesztivált, mely a legmelegebb évszakban három hónapon keresztül kínál programokat mindenféle műfajban öt helyszínen. Ahogy az igazgatónő fogalmaz, szeretnék elérni,
hogy az emberek nyáron ne hagyják el Budapestet, hiszen a fesztivál nyújtotta kulturális események és látványosságok éppúgy utazási desztinációvá tehetik a fővárost, ahogy a közkedvelt vízpartokat. Ennek ér­de­ké­ben pedig ezúttal is számos bemutatóval és izgalmas, külföldről érkező produkciókkal várják a lá­to­ga­tókat.

Úgy fogalmaztál, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál „mindenki színháza” kíván lenni. Mit jelent ez a produkcióválasztás és az arculat te­kin­te­tében?
B. T.: Azt akartuk ezzel üzenni, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál, azon belül is a két fő helyszín, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és a Városmajori Szabadtéri Színpad minden korosztály, minden művész és minden műfaj színháza és egyben otthona kíván lenni, miközben célunk, hogy a nyári szezonban tartalmas kikapcsolódást és szórakozási le­he­tő­sé­get nyújtsunk a fővárosban. Legyen szó operáról, táncról, zenéről, képzőművészetről, gyerekszínházról vagy éppen saját bemutatóról, fi­gye­lünk az évfordulókra, így tematikus előadásokkal és kí­sé­rő­pro­gra­mok­kal is ápoljuk a tradíciókat. Kicsit másképp, kicsit kilépve a szigorú színházi keretek közül, nagyon szabad, kellemes nyári kikapcsolódásra kínálunk programokat három hónapon keresztül.

Mennyire sikeresen szólítjátok meg a közönséget az öt helyszínen?
B. T.: Nagyon fontosak számunkra a nézők, hiszen az ő visszajelzéseik alapján alakítjuk, formáljuk a programunkat, és ennek köszönhetően alakulhatott ki ez a nagyon gazdag kínálat. Az adottságok pedig – vagyis az, hogy csodálatos környezetben található mind a budai Városmajori, mind pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, hogy a Szent Margit-kolostor romjainak falai mellett vagy éppen a Duna közelségében vagyunk – tulajdonképpen kínálják a lehetőségét arra, hogy a fesztivál speciális környezetben, a látványosságokat kiemelve, illetve azokba belesimulva valósítsa meg egyedi programjait. De ott van például a műemlék Víztorony is, amely mint kilátó és kiállítótér is üzemel, és udvarán klubjellegű eseményeket, hangulatos jazzkoncerteket szervezünk. Évek óta népszerű a Reneszánsz délelőttök sorozat a Szent Margit-romoknál és az Interaktív meseszínpad ingyenes családi programjai a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratánál, platánfák árnyékában.
hirdetés


Vagyis a Budapesti Nyári Fesztivál az évek során megtalálta a helyét a kulturális életben.
B. T.: Mindenképpen fontos, hogy a lokációban, amiben élünk, megtaláljuk a helyünket azzal, amit a fesztiválon keresztül képviselünk. Eleinte úgy fogalmaztam, hogy nagyon jól integrálódtunk, de mostanra azt mondanám, hogy egy teljesen önálló utat alakított ki a maga számára a fesztivál. Hiszen amikor nyárra bezárnak a színházak és más művészeti intézmények Budapesten, a kultúra mégsem szűnik meg, hanem dinamikusan jelen van, ami az itt élőkön túl a belföldi turizmust is megszólítja. Olyan produkciókat hozunk el, amelyekért érdemes a fővárosba utazni, ellentétben azzal az eddig megszokott hagyománnyal, hogy nyáron menjünk el Budapestről. Az pedig, hogy mi a sokszínű programkínálatunkkal ide csábítjuk a közönséget, köztük a családokat, sok szempontból hasznosul. Azt szeretnénk, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál különleges, tartalmas vonzerőt jelentsen a fővárosba utazáshoz.

Igazi újdonságok is vannak a fesztiválon, hiszen ismét több premiert tartotok különféle műfajokban, miközben a világ több tájáról érkeznek vendégelőadások is.
B. T.: A Halálos tavasz című előadásunk premierjével nyitottuk meg a Városmajori Szabadtéri Színpadot, amit aztán négy alkalommal játszunk, de lesz operett- és más zenés színházi bemutatónk is. A Városmajori Színházi Szemlét megtartjuk ebben az évben is, amelyre hét nagy társulat egy-egy produkcióját hozzuk el gondos válogatás alapján. És még a Városmajornál maradva, vasárnaponként igényesen színpadra állított gyerekdarabokat is láthat a közönség, s hétvégenként a jazz, a pop, a világzene és a könnyűzene szerelmeseinek izgalmas koncertekkel szolgálunk, gyakran olyan fellépőkkel, akik átkalandoznak a színház műfajából, ahogy például Tompos Kátya idén is vendég lesz nálunk. A Margitszigeten a nagy operabemutatónk a Sába királynője lesz a Magyar Állami Operaházzal közösen, amely egy évfordulóhoz kapcsolódik, hiszen Goldmark Károly művét 140 évvel ezelőtt mutatták be először Bécsben, ami meg is hozta a magyar származású zeneszerző számára a világhírt. A 120 éve született Carl Orffra is emlékezünk azzal, hogy a Catulli Carminát és a Carmina Buranát egy estén mutatjuk be. Nagy megtiszteltetés, hogy a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusokkal nyithattuk meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot a Liszt és Dante című koncerttel. De lesz éjszakai cirkuszrevü is „Ooh La La” címmel, melyet a Magyarországon született, jelenleg Nagy-Britanniában élő és ott produkciós irodát vezető, cirkuszfamíliából származó Steve Bor hoz el nekünk. Belső-Mongóliából érkezik egy fantasztikus akrobatikus táncszínházi produkció is, a Marco Polo kalandjai. Játsszuk a Toscát is két világsztárral, Béatrice Uria-Monzonnal és Giancarlo Monsalvéval, az előadást Kesselyák Gergely vezényli. Rendkívül izgalmas, színes és gazdag tehát a választék – így lehet a Budapesti Nyári Fesztivál mindenki színháza, és reméljük, mindenki talál magának való csemegét. A három hónap alatt az ingyenes eseményekkel együtt közel 130 programunk van, vagyis nagyon intenzív a budapesti nyári színházi kínálat, amelynek arculatát, profilját és művészeti-kulturális stratégiáját sikerült az elmúlt években úgy megalkotni, hogy vonzóvá tegye a fővárost is.

               Margitszigeti Szabadtéri Színpad                                  Városmajori Szabadtéri Színpad

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor