Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Összeállítás
Sztárok kétszer
2019-09. szám / Kovács Gellért

Ezúttal Will Smith találkozik önmaga fiatalabbik énjével egy Budapesten forgatott Ang Lee-filmben, az október 10-én mozikba kerülő Gemini Manben. Nagy kihívás – de a színészek általában kedvelik a nagy kihívásokat, s a rendezők is szeretik őket ilyesfajta helyzetbe hozni, ha úgy hozza a koncepció. Íme, néhány példa!

Nincs kettő négy nélkül (1984)
Akik dupláznak: Bud Spencer és Terence Hill
Milyen hatásfokkal dupláznak?
A pofonosztó duó egyik legnépszerűbb mókázásában Brazíliában zajlik a szerepcserés kacagtatás, mert egy hasonmásokra szakosodott vállalkozásnak köszönhetően kiderül, hogy Greg és Eliot pont úgy néz ki, mint a finnyás kávéültetvényes milliárdosok, Antonio és Bastiano. Csak jóval vagányabbak!

Két test, egy lélek (1988)
Aki duplázik: Jeremy Irons
Milyen hatásfokkal duplázik?
Hideglelősen. David Cronenberg rendkívül szereti vizsgálni hús és fém viszonyát, itt hús és hús téveszti meg a külvilágot, s ezt a fém hidegségével teszi – a megtörtént esetből is merítő film főszereplője egy ikerpár, mindketten nőgyógyászok, s mindenen osztoznak. Mármint, szinte mindenen. Mindenkin. Egy darabig. Aztán Elliot és Beverly Mantle között elszabadul a pokol.



Dupla dinamit (1991)
Aki duplázik: Jean-Claude Van Damme
Milyen hatásfokkal duplázik?
A vállalt műfajhoz és szinthez képest elegendővel. Ő is ikerpárrá osztódik, akiket gyerekkorukban el­vá­lasz­tot­tak. Az egyik kemény, a másik tanár, de mindketten nagyszerűek a harcművészetekben. Van Damme igyekszik megkülönböztetni őket, ám a legfőbb difi kettejük között, hogy egyiknek hátra van zselézve a haja, a másiknak meg nincs.

Apád-anyád idejöjjön (1998)
Aki duplázik: Lindsay Lohan
Milyen hatásfokkal duplázik?
Pont annyira, hogy Disney-módon hiteles legyen A két Lotti modernizált, hollywoodi változatában. Az ekkor még végtelenül cuki (és igen tehetséges) Lohan első nagyjátékfilmes szerepében (szerepeiben) abszolút szerethetően állt be az emlékezetesebb amerikai gyermekszínészek hosszú sorába.

A vasálarcos (1998)
Aki duplázik: Leonardo DiCaprio
Milyen hatásfokkal duplázik?
A Titanickal frissen gigasztárrá avanzsált őstehetség persze megoldotta a Dumas-feldolgozás által ráosztott feladatot. XIV. Lajosként gonosznak kellett lennie, tömlöcbe vetett testvérként pedig szomorúnak. Nem volt vele problémája.
hirdetés

A hatodik napon (2000)
Aki duplázik: Arnold Schwarzenegger
Milyen hatásfokkal duplázik?
Izomból. Játszott ő már hasonlót, a Total Recall – Az emlékmásban, de ott nem kellett ennyit kon­fron­tá­lód­nia. Bár A hatodik napon nem olyan klassz, mint a Verhoeven-mozi, konkrétabban tárgyalja a klón-problémát – de Arnie ezzel is megbirkózott!


Adaptáció (2002)
Aki duplázik: Nicolas Cage
Milyen hatásfokkal duplázik?
Volt dolga rendesen, mert nemcsak úgy, simán egymással problémázó ikreket alakított, hanem egészen konkrétan a film két alkotója, Charlie Kaufman két verzióját. Őrült a koncepció, de volt benne rendszer – no és persze önreflektív, önelemző játékosság!


A sziget (2005)
Akik dupláznak: Ewan McGregor és Scarlett Johansson
Milyen hatásfokkal dupláznak?
Megoldottak ők nagyobb dolgokat is, de Michael Bay filmjében iga­zá­ból a klónság a lényeg, nem feltétlenül az, hogy a másolatok összefuthatnak saját „eredeti” változatukkal is. Ám amikor ez megtörténik, fogjuk rá, hogy drámai a hatás!

Ellenség (2013)
Aki duplázik: Jake Gyllenhaal
Milyen hatásfokkal duplázik?
Amilyet Denis Villeneuve, elvárt tőle – és azért ő sosem adja alább egy bizonyos szintnél. És itt ez a bizonyos szint arra bőven elég volt, hogy az átlagos Gyllenhaal félelmetes összefonódásokat észleljen közte s a filmbeli híres színész Gyllenhaal között. Tisztességes doppelgänger-sztori, jó néhány erős jelenettel.

Gemini Man (2019)
Aki duplázik: Will Smith
Milyen hatásfokkal duplázik?
Azt majd meglátjuk. Mindenesetre Ang Lee tud filmet csinálni, s valóban izgalmasnak tűnik az alaphelyzet, miszerint a fiatal Smith szeretné levadászni az idősebb, őszes halántékú Smith-t, a magyarok számára kifejezetten ismerős helyszíneken. Csak az a fránya CGI-smink, az ne keltene olyan műanyagérzetet az előzetesben…

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor