Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A feltaláló – Mozifilm a Béres Csepp megalkotójáról
2020-01. szám

2020. február 6-ától érkezik országszerte a mozikba A feltaláló című új magyar játékfilm. Gyöngyössy Bence életrajzi drámája a Béres Csepp megszületésének izgalmas történetét és Dr. Béres József kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be a hatvanas-het­ve­nes években.

A Magyar Örökség Díjjal, Széchenyi-díjjal és Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert Béres József életéről most először készült egész estés mozifilm. A Projekt Film és az MTVA koprodukciójában készült A feltaláló című filmet Gyöngyössy Bence (Romani Kris, Pa­pír­ku­tyák, Janus, Utolsó rapszódia) rendezte. Cselekménye mintegy tíz évet felölelve Béres József drámai életszakaszára összpontosít, a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. A kutató legendás készítménye, a Béres Csepp fejlesztése közben – húga betegsége miatt is – versenyt futott az idővel, miközben a regnáló hatalom fo­lya­ma­tosan az ellehetetlenítésére tört.
A feltaláló forgatókönyvét Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence és Kabay Barna Balázs Béla-díjas alkotók, valamint Fonyódi Tibor és Czető Bernát László írták. A forgatókönyvhöz Petényi Katalin és Kabay Barna dokumentumfilmje – Béres József életútja (2015) –, illetve Béres Klára könyve – Cseppben az élet (2016) – szolgált életrajzi forrásként.
A film rendezője, Gyöngyössy Bence kiemelte: „A feltaláló a Béres Csepp születésének eseményeit követve egyúttal látleletet ad a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a (nem) működő szo­cia­li­zmusról, az akkori társadalmat átható hazugságokról, intrikákról. Úgy érzem, napjainkban különösen fontos, hogy felelevenítsük Béres József küzdelmeit, igazságszerető, megalkuvást nem tűrő sze­mé­lyi­ségét, elkötelezettségét és azt a morális értékrendet, amelyet a kutató ránk hagyott.”
A film a Duna Televízióban 2019-ben bemutatott Cseppben az élet című négyrészes sorozat egyes je­le­ne­teinek felhasználásával készült, de a februárban bemutatásra kerülő játékfilm jelentős részét még nem láthatta a közönség.
hirdetés

Béres József szerepét Gáspár Tibor (Kincsem, Anyám és más futóbolondok) Jászai Mari-díjas színész alakítja, aki szerint A feltaláló története ma is aktuális, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig meg kellett küzdeniük a hatalommal, a hivatalokkal, némelyeknek még a saját családjukkal is, hogy elérjék álmaikat, megvalósítsák céljaikat. „Mindig harcolni kell az igazunkért, így tette ezt Béres József is” – mondta a színész, akit casting nélkül választottak ki, már a forgatókönyv írása közben is neki szánták a főszerepet.
Béres József feleségét, Papp Katalint Huszárik Kata (Hyppolit, a lakáj) alakítja, színészi játéka felidézi az erős asszony személyiségét, aki a rengeteg baj és nehézség dacára is hűségesen kitartott férje mellett, mindenben támogatva őt. A feltaláló további főbb szerepeiben olyan kiváló színművészek láthatók, mint Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fa­ze­kas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt.
Kabay Barna (Jób lázadása, Száműzöttek, Halál sekély vízben, Hitvallók és ügynökök), A feltaláló producere és társ-forgatókönyvírója elmondta: „Nagyon fontos számomra, hogy ez a film a hatvanas évek óta felnőtt generációkat is megszólítsa. Azokat, akik keveset tudnak erről az időszakról, akik csak homályos sejtésekre, érzésekre támaszkodhatnak. Bízom benne, hogy A feltaláló valóban megérinti őket, és segít nekik eligazodni a múltban, megérteni nagyszüleiket, szüleiket, önmagukat. Közel érzem ma­gamhoz Béres Józsefet, hiszen őt is az életöröm és a természetszeretet jellemezték, támaszt adva a legnehezebb időszakokban is.”
A feltaláló című film Dr. Béres József születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve, 2020. február 6-án érkezik országszerte a mozikba, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek részletes listája a www.pannonia-entertainment.hu honlapon olvasható.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor