Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 23., kedd
Béla

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Lenyűgöző új magyar természetfilmek váltak ingyenesen elérhetővé
2021-04. szám

A közelmúltban két új magyar természetfilm is elérhetővé vált online, így a természetbarátok a tavaszi kirándulások mellett a képernyők előtt is rácsodálkozhatnak a hazai tájak sokszínűségére.
Takács Rita Amiről a fák suttognak című filmjében és Szendőfi Balázs RSD – A marasztalt folyó című kétrészes alkotásában páratlanul gazdag élővilágú, vadregényes vidékek tárulnak a szemünk elé.

Látványos képsorok egy érintetlen erdőről
Az Amiről a fák suttognak című természetfilm 50 perces té­vé­film­változata január elején debütált a közmédia M5 csatornáján. Azóta elkészült a film 78 perces rendezői változata, de a mozik zárva tartása miatt egyelőre nem kerülhet kereskedelmi forgalomba. A filmet gyártó Filmdzsungel Stúdió azonban úgy döntött, nem várja meg a ko­ro­na­vírus-járvány végét, hanem ingyenesen elérhetővé tették a filmjüket a YouTube-on – adta hírül a Telex hírportál.
A lélegzetellátó makro-, timelapse- és drónfelvételekkel, Für Anikó narrációjával készített természetfilmet javarészt a Bükkben, egy spe­ciá­lis hazai őserdőben, körbezárt erdőrezervátumban forgatták, ahová a stábon és a kutatókon kívül senki sem mehetett be évtizedek óta. A film készítőinek is szigorú szabályokat kellett betartaniuk, minden lé­pésüket természetvédelmi őr felügyelte, nehogy véletlenül eltapossanak akár csak egyetlen gombát vagy virágot.
Az erdőrezervátumokat senki sem látogathatja, így lesznek a biológiai sokszínűség csodái, ahol a több­száz éves fák maguktól dőlnek ki, és holtukban is sok száz élőlénynek adnak menedéket és táplálékot, mígnem végleg elenyészve humusszá válnak, tovább táplálva az erdő talaját. Ahol háborítatlanul élhetnek együtt virágok, fák, gombák, rovarok, madarak és vadállatok, és ahol az élőlények állandó küzdelme és a közöttük zajló versengés ellenére is olyan béke honol, amire mindannyiunknak szüksége van.
hirdetés


Különleges felvételek a Ráckevei-Soroksári-Dunáról
Hazánkban már alig találni érintetlen természeti területeket, az ember jelenléte szinte mindenhol meghatározó lett, és ez többszörösen igaz a helyiek által csak RSD-nek hívott Ráckevei-Soroksári-Dunára és kör­nyé­kére, amely Budapestről indulva húzódik végig a Csepel-sziget keleti oldalán. A folyót az ember szabályozza, partját az em­be­rek vették birtokba. De vajon marad-e itt hely a természetnek és élőlényeinek is? Szendőfi Balázs legújabb természetfilmjének kö­szön­he­tően rácsodálkozhatunk, hogy a folyószabályozáshoz al­kal­maz­kod­va mennyire gazdag élővilág alakult itt ki, a képsorokat látva pedig el se hisszük, hogy mindez ott van, pár méterre az emberektől.
A 2019-2021 között forgatott, Reviczky Gábor narrációjával készült, kétrészes természetfilmben olyan különleges események szemtanúi lehetünk, mint a csukaívás, valamint a szürke gém, barna rétihéja, nádi­rigó és törpegém fészkében készült felvételek. A kakukkfióka vi­sel­ke­dését kevés helyen látni ilyen részletességgel bemutatva. Szendőfi Balázs egy interjúban elmondta, hogy a törpegém fészkét már nyolc éve kereste, mire sikerült lencsevégre kapnia. Elmondása szerint a halászó vidrákról készült drónfelvétel is hatalmas szerencse volt, csakúgy, mint a jég alatt halászó kor­mo­rán és a halastavon látogatást tevő rétisas is. Szomorú, de nagyon aktuális felvételek is felbukkannak a filmben a 2020 decemberi szigetszentmiklósi olajszennyezésről. A tizenkét fejezetre osztott film kétszer egyórás formában ingyenesen megtekinthető a YouTube-on.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor