Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Bujtor Filmfesztivál – együtt a retro és a jövő Balatonszemesen!
2022-07. szám

Veteránautós találkozó, felvonulás, retro utcabál, koncertek, sztárfellépők, Ötvös Csöpi-kiállítás és -ételkóstoló, családi programok, s persze filmek minden mennyiségben! Ez vár mindazokra, akik augusztus 18-tól 21-ig Balatonszemesre látogatnak a Bujtor István Filmfesztivál ideje alatt: minden korosztály megtalálja azt a programot, ami neki szól! Szóval, csak semmi pánik…

Nagy csinnadrattával indul a fesztivál…
Augusztus 18-án célszerű nem kihagyni a Kelet és a Nyugat szemkápráztató autócsodáit, mert mind ki lesznek állítva a nagyközönség előtt a szemesi zenepavilon szomszédságában, hogy aztán az oldtimer kiállítás résztvevői konvojban induljanak a filmfesztivál központi helyszínéhez, a balatonszemesi Latinovits Művelődési Ház vörös szőnyege elé. Itt indul majd a nagy csinnadratta, amely az alkotók, filmszínészek, rendezők és természetesen a Bujtor család vörös szőnyeges bevonulása, egyben a XIII. Bujtor István Film­fesztivál megnyitó ünnepsége. A retro hangulatot erősítve rendőr Zsiguli felvezetésével szállnak ki a vendégek a Latinovits Művelődési Ház előtt a vörös szőnyegen, ahol a versenyprogram filmes vetítései és a közön­ségtalálkozók is zajlanak majd. A fesztiválhangulatról Lutter Imre és Takács Bence gondoskodik. Másnap, augusztus 19-én este Szécsi Pál-emlékkoncert várja a rajongókat Gergely Róberttel, de már napközben elindulnak a filmes vetítések.

Filmek minden mennyiségben, Ötvös Csöpi sem marad ki…
Míg napközben a versenyfilmes programot, vagyis az elmúlt másfél év válogatott magyar filmjeit nézheti a közönség, addig esténként jönnek a nagy Bujtor-klasszikusok: A Pogány Madonna, Az oroszlán ugrani készül és a Három testőr Afrikában.
A versenyfilmek között játékfilmek (akció, dráma, thriller, krimi, szatíra, misztikum, szóval minden, ami izgalmas vagy szórakoztató), dokumentumfilmek (oknyomozó, riport, dokureality, ismeretterjesztő, portré), animációs alkotások és versfilmek várják a nézőket, s a vetítések közben pódiumbeszélgetések zajlanak az alkotókkal. Így a néző is a kulisszák mögé pillanthat. Láthatja a közönség a Szabó Győző életének egy részét feldolgozó, Herendi Gábor rendezte Toxikomát Molnár Áron Noárral, a nagy nemzetközi se­reg­szem­léken is díjazott Korai menyegzőt, Olt Tamás és Vékes Csaba rendezésében, Pinczés Dávid Imposztor című filmjét Mácsai Pállal és Alföldi Róberttel a főszerepben, a Karácsony Gergely, Cserhalmi György, Kertész Janka, Vándor Éva, Szemerédi Bernadett és Rajkai Zoltán főszereplésével készült Akarsz-e játszani-t vagy Beleznai Márk Kakukkfiókáját. A dokumentumfilmek között biztosan vetítik Papp Gábor Zsigmond Be­re­mé­nyi Gézáról készített portréját, Hadas Krisztina dokumentumriportját az ukrajnai menekültekről, vagy Berecz Péter Jihyun Parkot bemutató filmjét, aki szüleit és testvérét hátrahagyva szökött meg kétszer is a világ legelzártabb országából, Észak-Koreából. A filmes alkotók és a filmes világ iránt érdeklődők egy hollywoodi magyar fejlesztésű applikációt is megismerhetnek augusztus 21-én, a Bujtor-díjak átadása előtt, de a fejlesztők standja a fesztivál egésze alatt várja a látogatókat a Latinovits Művelődési Házban.
hirdetés

A Bujtor-filmek előtt pedig rövid beszélgetés lesz Bujtor István alkotótársaival és a Bujtor családdal. A fesztivál egésze alatt várja a látogatókat a Bujtor István Emlékkiállítás, amelyen az Ötvös Csöpi-filmek legendás jeleneteit makettek formájában is megnézhetik, de találkozhat a közönség egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban A Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával is.

Lézershow és Retro utcabál DJ Dominique-kal
Augusztus 20-án az ünnepi hangulat is tetőfokára hág, s már délután 6-kor kezdetét veszi a Retro utcabál! DJ Dominique és lemezlovas barátai hajnalig tartják a fergeteg partyt a zenepavilonnál, DJ Thomx és DJ Csiák társaságában. Lesz egy parádés lézershow is, előbb hangulatcsinálónak kedvelt operettslágerek és musical betétdalok érkeznek a Pécsi Nemzeti Színház és az X-Faktor előadóitól, fellép a Happy Gang / Cory, Molnár György és Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész is. A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 21-én adják át. A részletes program a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon olvasható, és a fesztivál Facebook oldala folyamatosan hozza az új információkat.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor