Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A klasszikus és kortárs olasz kultúra minden szegmensére kiemelt figyelmet fordítunk”
2017-12. szám / Jónás Ágnes

Dr. Gian Luca 2016 januárja óta megbízott igazgatója a budapesti Olasz Kultúrintézetnek. Di­rek­tor­ként elsődleges célja az intézet kulturális rendezvényei által lehetőséget biztosítani a tu­do­má­nyos és művészeti párbeszédre, gondolatcserére, a klasszikus és kortárs olasz kultúra minél
szélesebb körben való megismertetésére. Az igazgatóval az új évre tervezett programokról, valamint a 2017-es év két kiemelkedő rendezvénysorozatáról, nevezetesen az Olasz Film Közép-európai Fesztiváljáról és az Olasz Gasztronómiai Világhétről is beszélgettünk.

Egy éve megbízott igazgatója a budapesti Olasz Kultúrintézetnek. Mivel foglalkozott korábban?
G. L. B.: Az egyetemen politikatudomány és középkori történelem sza­kon végeztem, később pedig To­ri­nó­ban folytattam PhD tanulmányokat, szintén középkori témában. Később jelentkeztem az Olasz Külügy­mi­nisz­térium által hirdetett nemzetközi kulturális attasé munkakörre, feladataim között szerepelt konferenciák és találkozók szervezése, valamint az egyetemi tanárokkal, kutatókkal való kapcsolattartás.

Hogyan foglalná össze az intézet célját, küldetését?
G. L. B.: Intézetünk hatásköre Magyarország egész területére kiterjed, szoros kapcsolatban állunk a Római Magyar Akadémiával, elsődleges célunk az olasz nyelv és kultúra magyarországi terjesztése, a magyar-olasz kapcsolatok elősegítése és fejlesztése, valamint hogy kulturális rendezvényeink által lehetőséget biztosítsunk a tu­do­má­nyos és mű­vé­sze­ti párbeszédre és gondolatcserére. Olasz nyelvkurzusokat indítunk, filmvetítéseket, kiállításokat, táncprodukciókat, konferenciákat, va­la­mint könyvbemutatókat szervezünk, egyszóval a klasszikus és kortárs olasz kultúra minden szegmensére kiemelt figyelmet fordítunk. Nyelvi kurzusaink során informális találkozókat szervezünk, melyek lebonyolításába gyakran vonunk be Erasmus-program keretében tanuló diákokat is, s amelyekre minden nálunk tanulót szeretetettel várunk, illetve azokat is, akik érdeklődnek az olasz kultúra és nyelv iránt. A kurzusainkon résztvevők ingyenesen látogathatják az egyéb általunk szervezett kulturális programokat, heti egyszer pedig filmvetítésre invitáljuk őket az intézet Federico Fellini Termébe.

Vagyis azok, akik úgy döntenek, hogy szívesen elsajátítanák az olasz nyelvet, még egy komplex, kulturális csemegével kiegészített csomagot is kapnak.
G. L. B.: Pontosan. Van, aki külföldi munkavállalás céljából tanul nálunk olaszul, de akadnak olyanok is, akik a nyelv szépsége és az olasz kultúra szeretete miatt kívánják elsajátítani a nyelvet.
hirdetés

Tavaly novemberben tizenötödik alkalommal rendezték meg a MittelCinemaFestet, azaz az Olasz Film Közép-európai Fesztiválját. Milyen filmeket láthattak azok, akik ellátogattak a Puskin Moziba és a Tabán Artmoziba?
G. L. B.: Az eseményt a Luce Cinecittá Intézet szervezésében a helyi olasz kultúrintézetekkel és a Bu­da­pest Film Zrt.-vel karöltve rendeztük meg. Budapest, Szeged, Prága és Pozsony voltak a vándorfesztivál állomásai. Az eseménysorozat keretében lehetőség nyílt a legújabb, még csak Olaszországban vetített kortárs itáliai filmek megtekintésére. Levetítették többek között Francesca Comencini Képtelen szerelmek című vígjátékát, Vincenzo Marra Egyensúly című alkotását, mely egy hitében megingott pap kálváriáját mutatja be, a Fortunata pedig egy nyolcéves kislányát egyedül nevelő édesanyáról szól.

Nemcsak a filmek szerelmesei, hanem az olasz konyha kedvelői is megtalálhatták számításaikat, ugyanis november 20-26. között másodszorra rendezték meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet.
G. L. B.: Budapesttel együtt közel száz város csatlakozott a rendezvényhez a világ minden pontjáról, hogy együtt ünnepeljék a minőségi olasz ételeket és borokat. Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Külkereskedelmi Intézettel, az Olasz Gasztronómiai Akadémiával és az Olasz Kereskedelmi Kamarával közösen dolgozott ki egy, a minőségi olasz konyhát és az olasz vidék bemutatását előtérbe helyező programsorozatot. Intézetünkben olyan olasz film- és művészeti alkotásokat lehetett látni, amik az ország gasztronómiához valamilyen módon kapcsolódnak. Ilyen volt az Egy kattintásnyi étel című fotókiállítás, a Mozi-kóstoló program keretében egy rövidfilm-válogatást tekinthettek meg a látogatók Sarah Maestri színésznő részvételével a Federico Fellini Teremben, valamint levetítettük a Míg a prosecco tart, a remény is él című filmet. Senki nem maradt éhesen, hiszen ételkóstolóval is kedveskedtünk – timballóval (tésztaburokban sütött, makarónival, gombával, sonkával és borsóval töltött olasz ételspecialitás) kínáltuk a vendégeinket.

Milyen programokat emelne ki a következő évi eseménynaptárból?
G. L. B.: Mindenképpen említésre méltó az Újévi Koncertünk – a Giuseppe Verdi Teremben lép fel a MÁV Szimfonikus Zenekar Andrea Vitello olasz karmesterrel, többek között Puccini és Verdi darabjait hallhatja a nagyérdemű. Emanuele Mascioni egy Radnóti Miklós ihlette fotókiállítást hoz majd az intézetbe, és ismét képviseltetjük magunkat a kecskeméti Jazzfőváros Fesztiválon és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Évek óta, így 2018-ban is saját standdal veszünk részt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison – ezúttal egy nagyon tehetséges, fiatal, elsőkönyves szerzőt mutatunk be a közönségnek.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor