Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Szentendrén a megújulásé és a fiataloké a főszerep
2018-03. szám / Jónás Ágnes

A XXXII. Szentendrei Tavaszi Fesztiválon a meglepően újfajta megközelítéseké, az új be­mu­ta­tóké és a fiataloké a főszerep. A két hónapon keresztül, március 2. és április 28. között zajló programsorozatban két premier és egy izgalmas összművészeti fesztivál is szerepel.
A fesztivál kiemelt programjairól, a Rózsavölgyi Szalonnal való együttműködésről a Szentendrei Teátrum igazgatójával, Vasvári Csabával beszélgettünk.

Milyen koncepció mentén alakult ki az idei Szentendrei Tavaszi Fesz­ti­vál műsora?
V. Cs.: A fesztivált ebben az évben Tiéd a Tavasz! mottóval rendezzük meg. Idén a meglepően újfajta megközelítéseké, az új bemutatóké és a fiataloké a főszerep, akik – ahogy az kreatív anyagainkon is látható – a fesztivál arcai is. Az Arany-emlékév kapcsán szentendrei diákok számára meghirdetett, Arany János balladaköltészetét feldolgozó és bemutató előadóművészeti, képzőművészeti, irodalmi programunkhoz a város öt középiskolája csatlakozott. A diákok munkáját Szendrey Gitta és Zewde Eszter drámainstruktorok, Grecsó Zoltán koreográfus és Dömény Krisztián segíti. Inspiráló eszközökkel, drámapedagógiai módszerekkel segítjük a diákok kreativitásának kiteljesedését. A prog­ram számunkra is újszerű megközelítésbe hozza Arany bal­la­da­köl­té­szetét. A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében, március 24-én a Dalos Esztik és Tuba Ferkók elnevezésű eseményen a műhelymunka során született összművészeti produkciókat láthatja a közönség. Lesz performansz, fotó, rajz, festmény, zenei, tánc- és színházi produkció, videovetítés és számos egyedi, ötletes alkotás. A fesztivál Aranyhoz kötődő programjai között szerepel még Bálint András Arany-estje, amelyet március 9-én láthat a közönség a Városháza Dísztermében. Figyelemre méltó produkcióval, a Toldival érkezik a Forte Társulat március 11-én. Ez az előadás kiválóan segítheti a Toldi irodalomórákon való feldolgozását is. Irgalom! címmel Arany János balladái nyomán mutat be táncjátékot a Szentendre Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat. A zenei programok között pedig a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában Bartha Mátyás és Gayer Mátyás dzsesszkoncertjét, a szentendrei HÉV-aluljáróban pedig a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz kapcsolódó műsorát említeném.

A fesztivál nyitóeseményén, március 2-án két eltérő műfaj találkozik a Városháza Dísztermében Arany balladák, arany áriák címmel.
V. Cs.: Ezen az előadói esten Arany János balladái és az operairodalom áriái tulajdonképpen egymásnak felelnek. Arany János balladái mellett Dvorák-, Gounod-, Mozart-, Puccini-, Rossini- és Verdi-áriák szó­lal­nak meg Fodor Beatrix operaénekes, Györgyi Anna színművész, Palerdi András operaénekes és jómagam előadásában, Mazalin Wanda zongoraművész közreműködésével.

Amikor két évvel ezelőtt a kinevezésed kapcsán beszélgettünk, pont azt mondtad, hogy mindent el fogsz követni azért, hogy az opera műfaja újra elfoglalja méltó helyét a Fő téren.
V. Cs.: Örülök annak, hogy sikerült visszahozni a Fő térre ezt a csodálatos műfajt. A tavalyi ope­rae­lőa­dá­saink­ra rengeteg fiatal látogatott el, és ez megerősít bennünket abban, hogy a lendületes, kortárs népo­pe­rai zsánerre valós igény van. Az általunk választott művek olyan témákat járnak körbe, mint a szerelem, a félreértés, a megcsalás, így ezeknek mindig is lesz létjogosultságuk, csupán a rossz befogadói bei­deg­ző­dé­sek miatt lerakódott mázat kell róluk értő módon lefejteni, hogy a fiatalok érdeklődését is kiváltsák.
hirdetés

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál záróeseménye ősbemutató lesz, hiszen április 27-én debütál Florian Zeller A kulisszák mögött című darabja a Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójában, Kardos Róbert, Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra és a te főszerepléseddel. Akkor ez most egy hosszú távú együttműködés egyik állomása?
V. Cs.: Nagyon bízom benne. A Szentendrei Teátrum eddig is gyakran látta vendégül a Rózsavölgyi Szalon előadásait, és idén se lesz ez másképp. Hasonló zsánerben dolgozunk, s azt a fajta szakmai nívót és művészi hitvallást, amit a Szalon képvisel, a Teátruméval rokonnak érzem. Mindkét intézmény elismert művészekkel, unikális darabokkal, figyelemfelkeltő és érzékenyítő témákkal jelenik meg, ráadásul a Teátrum egyes játszóhelyei méretüket tekintve összevethetők a Rózsavölgyi Szalon intim, különleges atmoszférájú terével. A Zeller-darab egy négyszereplős francia vígjáték, melynek különlegessége az a dramaturgiai megoldás, aminek köszönhetően az előadás során folyamatosan hallhatóak a szereplők gondolatai, s ez számos humoros helyzetet szül. Számomra a darab azt üzeni, hogy az embernek igenis érdemes kibeszélnie magából a problémáit és az örömeit, érdemesíteni kell a párunkat arra, hogy teljes figyelmünkkel felé forduljunk, és megosszuk vele a gondolatainkat. Fontos, hogy legyenek mondataink egymás felé, ne csak párszavas, félreértésekre okot adó Facebook-üzenetet vagy virtuális matricákat ves­sünk oda egymásnak.

A Szentendrei Teátrum direktoraként mely eredményekre vagy az elmúlt két évből a legbüszkébb?
V. Cs.: Nem tartom gyümölcsöző érzésnek a büszkeséget, de annak örülök, hogy huszonöt év után visszahoztuk a Fő térre az operát, hogy tavaly megdupláztuk a 2016-os bemutatószámunkat, s nagyon úgy tűnik, hogy idén is duplázunk. Ezúttal a 2017-es bemutatószámot. Nagy öröm számunkra, hogy idén nyáron a Szentendrei Teátrum szinte teljes kéthavi műsorát saját bemutatókkal tudjuk feltölteni, valamint hogy tavaly nyáron 98,86 százalékos volt a produkcióink összlátogatottsága (jó pár előadásunk pótszékes telt házzal futott). Úgy vélem, hogy ezek értékelhető, szép eredmények, és mindent megteszünk azért, hogy továbbra is a most kitaposott, sikereket hozó úton haladjunk.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor