Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Zsámbék, a színházi élmények olvasztótégelye
2018-05. szám / Jónás Ágnes

Közel ötven előadással és hat fesztivállal várja a színház szerelmeseit és a kikapcsolódni vágyókat a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis, mely a harmincötödik évadban is teret és bemutatkozási lehetőséget kíván adni a Zsámbéki-medencében élő művészeknek, a fiatal alkotók
útkeresési szándékának és a bátor, tetterős kísérleteknek. A június 16. és szeptember 23. között zajló rendezvénysorozatról, célokról és programokról Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas rendezővel, a Bázis művészeti vezetőjével beszélgettünk.

Az idei lesz a harmincötödik évad a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis életében, Ön negyedik éve látja el a művészeti vezetői feladatokat. Milyen célok mentén igyekszik haladni?
Á. Á.: Az alapítók örökségét megőrizve, új hagyományokat is teremtve szeretnénk összművészeti szigetté tenni a Bázist. Minden korosztály igényeit figyelembe vesszük, és célunk továbbra is az, hogy Zsámbék a kísérletező, újító és óriási energiákat mozgató fiatalok alkotóműhelye legyen, olyanoké, akik vállalják azokat a nehéz körülményeket, amelyeket a Zsámbéki Nyári Színház állít elébük. Jómagam minden előadásunkon jelen vagyok, fogadom a közönséget, figyelem a nézők reakcióit. A nálunk született produkciókat igyekszünk a kő­szín­há­zak­ban is életben tartani, és nyáron újra játszani a Bázison.

Azt csicsergik, hogy tavaly a Lackfi János drámájából készült Hinták elsöprő sikert aratott.
Á. Á.: A Hintákat újra műsorunkra tűzzük, és ismét látható lesz nálunk az Anyaszínházzal közös produkciónk, a Frida Kahlo balladája, a Zanotta Art Egyesület Nagyrahivatott előadása, a Bereményi Géza családregényén alapuló Irén levele, a Manna Produkcióval közös A pincér című előadás, valamint az általam rendezett Sátán fattya. Jámbor József talán a legrégebbi visszatérő alkotó, idén két produkciója is jelen lesz, a Sztalker, valamint A lányka és a pápa.

Tematikus fesztiválokkal is készülnek minden évben…
Á. Á.: Harmadik alkalommal, a Cseh Kulturális Központtal együttműködve, június 21. és 24. között rendezzük meg a Y.EAST fesztivált, melynek keretében izgalmas cseh, lengyel, szerb, szlovén, szlovák és magyar előadások lesznek láthatók. Idén is lesz Zsámbéki Zsibongó, mely népművészeti kiállítással, mesterségbemutatóval egybekötött vásárral is bővül. Terveink szerint útjára indul a Kortársunk Csehov Minifesztivál, amelyre hét előadást hívtunk meg. Huszonhatodik alkalommal kerül sor a Határon Túli és Hazai Amatőr Színjátszók Találkozójára. Ez Zsámbék színházi tradícióinak egyik legjelentősebb, közel harmincéves hagyományra visszatekintő eleme. Augusztus végén első alkalommal adunk helyet a Bázison az UbiEklektik Fesztiválnak (az UbiEklektik egy hét éve működő, önkéntes diákokból álló alkotóközösség), aztán szeptemberben első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezzük meg a Nap-Éj Fesztivált, amelyen egy kortárs moralitásjáték, az Akárki című saját produkciónk bemutatóját is tervezzük.
hirdetés

Saját és koprodukcióban készült előadásokból bizonyára ezúttal sem lesz hiány.
Á. Á.: A Majdnem Társulattal és a Bárka Alapítvánnyal közös produkciónk Sardar Tagirovsky rendezésében a Shakespeare Szentivánéji álom műve alapján íródott Álom újratöltve előadás lesz. A MU Színházzal közös előadásunkat, Georg Büchner Woyczekjét Szabó Mátyás Péter rendezésében láthatják a nézők, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a William Faulkner Míg fekszem kiterítve című, 1930-as kisregényéből készült előadást is vendégül látjuk, valamint nálunk lesz látható először az Oláh-Horváth Sári: York napsütése című darabja, mely az RS9 Színházzal közös produkciónk.

Tavaly olyan remek meghívott előadások színesítették a zsámbéki színházi palettát, mint például a Vidovszky György rendezte Majdnem 20, a Zrínyi Ilona vagy a Horváth Illés által színpadra állított Köztársaság. Idén mit láthat a közönség?
Á. Á.: Végre Zsámbékon is bemutatkozik Háy János darabja, a 2017-es év legjobb magyar drámája, a Halottember. Különleges színházi élménynek ígérkezik a szegedi Metanoia Artopedia előadása, a Jégdoktrínák, valamint a beregszászi színház Gerendák című előadása. Vendégünk lesz a Vígkarma társulata – ők az Übü FC – A Döntő című produkciót hozzák el. Visszatérő vendégünk, a szabadkai színház két produkcióval is jelen lesz: bemutatják a One girl show-t Béres Márta előadásában, illetve a Kapitalizmust. Marosvásárhelyről a Sirályt látjuk vendégül, Keresztes Attila rendezésében. Látható lesz Menszátor Héresz Attila rendezésében A kékszakállú herceg vára, valamint a Marie Curie életéről szóló Radioaktív, a Szárnyak zenéje, Szabó Ildikó estje és a Ha már szögekbe léptem című monodráma Meszléry Judit előadásában. Minden évben igyekszünk emlékezetes és minőségi (tánc)színházi élményekkel is gazdagítani a közönséget. Idén a TranzDanz Társulat rendhagyó táncelőadásai, Kovács Gerzson Péter térspecifikus táncalkotásai (Deja Vu és Ratville), a TMK Alkalmi Társulás táncszínházi előadása, a Prometheuszról, valamint a Don Q és IQ – M. Kecskés András expresszív táncpantomimja is otthonra találnak Zsámbék egykori katonai Bázisán.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor