Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Titkok nyomában egy egész évadon át
2018-09. szám / Pavlovics Ágota

A József Attila Színház négy nagyszínpadi, egy stúdió-, egy gyerek- és egy beavató színházi bemutatóval várja közönségét a 2018/19-es évadban. A premierek között van musical, zenés vígjáték és klasszikus szerelmes történet is. A színház visszafogott, mégis figyelemfelkeltő színvi-
lágban tartott falai mögött zajló műhelymunkáról a teátrum igazgatóját, Nemcsák Károlyt kérdeztük.

Miért kapta az új szezon a Titkok évada címet?
N. K.: A színház maga is tele van titkos mondatokkal, ezeket jó időn­ként megmutatni. Az érzelmeink is sok titkos gondolatot hozhatnak. Ezekről félve beszélünk másoknak, máskor egyáltalán nem beszélünk, mert akkor már nem titok a titok. Az évad során bemutatásra kerülő darabok főszereplői kivétel nélkül hordoznak titkokat.

Nagyszabású musicallel indítják a szezont, hogy találtak rá a darabra?
N. K.: A nagyszínpadon az első bemutatónk szeptember 29-én Dennis Martin A pápanő című musicalje lesz, Hargitai Iván rendezésében. A Donna W. Cross világhírű regénye nyomán készült musicalre felhívták a figyelmünket, nekünk pedig megtetszett. Témája mai emancipált vi­lá­gunkban is érvényes. A darab a 9. századba visz vissza bennünket, egy olyan korba, amikor bűn volt, ha egy nő tanulni akart. A főszereplő életútja lenyűgöző. Sokat elvisel, tit­ko­lóz­nia kell, nem mutathatja meg nyíltan, ami benne van, nemet változtat. Nálunk lesz a német kortárs musicalirodalom reprezentáns darabjának ősbemutatója. Főszerepben a szabadúszó Török Annát és a békéscsabai Csonka Dórát láthatjuk, a musicalben gyakorlatilag a színház egész társulata fellép.

Következő bemutatójuk több szempontból is fontos. Egyrészt Márai-művet mutatnak be, másrészt a sokáig hiányolt Rékasi Károllyal fog együtt játszani.
N. K.: A Stúdióban október 12-én Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című színjátékát mutatjuk be Csiszár Imre rendezésében; a művet Pozsgai Zsolt alkalmazta színpadra. Az 1942-ben megjelent re­gény­ből készült darabban a két régi barát, akiket játszunk, évtizedek után találkozik újra, és végigbeszélgetik az éjszakát, aminek során kiderül, micsoda titkokat hordoznak magukban. Már próbáljuk a darabot, mind­ket­tőnk számára nagyon izgalmas a próbafolyamat.

Egy olyan darabot is műsorra tűztek, amelynek egyetlen sorától egész napra jó kedvre derül az ember, ám nagyon nehéz jól megcsinálni.
N. K.: Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regénye nyomán írt azonos címmel zenés vígjátékot Hamvai Kornél, Darvas Benedek és Varró Dániel. A szerzők neve önmagában garancia rá, hogy jó lesz az előadás, ráadásul a darabot a színházunkban most bemutatkozó Szente Vajk rendezi. A be­mu­ta­tó de­cem­ber 8-án lesz, addig álljon itt kedvcsinálónak két sor a darabban elhangzó Lagonda bluesból: „Monszun dúl Lagondán, / ne váltson jegyet ide momentán.”

Monszun után jöjjön a Naplemente!
N. K.: Az új esztendő első premierje január 26-án Gerhart Hauptmann Naplemente előtt című drámája lesz, Verebes István rendezésében. Színházunkban sok kiemelkedő művész dolgozik, egy-egy előadással igyekszünk őket ünnepelni. A szóban forgó mű és a fajsúlyos főszerep Ujréti László számára igazi ju­ta­lom­já­téknak ígérkezik. A darab egy öregemberről szól, aki titkos szerelme miatt konfliktusba kerül felnőtt fiaival.

Mivel zárul a Titkok évada?
N. K.: A 2018/2019-es évad utolsó nagyszínpadi bemutatója március 9-én lesz; Szép Ernő Lila ákác című szerelmes regényének színpadi változatát Telihay Péter rendezi. A sokak által ismert és szeretett regény színpadi feldolgozását magam is többször láttam, több rendezésben, ezek közül nekem az tetszett jobban, amelyik hű volt a regényhez. Nem titkolt célunk, hogy a fiatalokat is megszólítsuk ezzel a gyönyörű történettel.
hirdetés

Tudom, szereti és fontos előadás volt az ön számára Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színműve, fogják az új évadban játszani?
N. K.: Két okunk is van rá, hogy ismét műsorra tűzzük a darabot. Örömteli hír, hogy Rékasi Károly képes egy ilyen nehéz feladatot eljátszani. Ugyanakkor szomorú mementó, hogy az előadás rendezője nem­ré­gi­ben hunyt el, és így Kerényi Imre egyik darabja színpadon marad. Idén nyáron egyhetes erdélyi turnén voltunk az előadással, öt városban mutattuk be, hihetetlenül jó érzés volt a Partiumban élőkkel találkozni. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a turnék a társulatépítésben is komoly szerepet játszanak.

Bizonyára továbbra is érkeznek vendég társulatok a színházba.
N. K.: Folytatjuk határon túli programunkat, melynek keretében havonta egy határon túli vendég jön, és a vidéki színházakat is vendégül látjuk.

Mivel bővül az évadban a beavató színházi előadások sora?
N. K.: A Quintus Konrád nevével fémjelzett beavató színházi előadások sora Molière Tartuffe-jével bővül, és tovább folytatódik az immár hagyományosnak mondható Ádámok és Évák Ünnepe programsorozat is, melynek keretében általános és középiskolai csoportok számára biztosítunk lehetőséget a bemutatkozásra. A legkisebbeknek pedig a Sárkányölő Krisztián című gyerekdarabbal szeretnénk örömet szerezni.

Változnak-e a bérletek, a kedvezmények?
N. K.: A 2018/2019-as évadban bérletkonstrukcióink is megújulnak, a korábbiaknál többféle bérletből válogathatnak nézőink. A diákoknak, nyugdíjasoknak és a 13. kerületi lakosoknak 15% kedvezményt adunk minden teljes árú jegy árából, a vidékről érkező csoportok számára pedig utazási kedvezményt nyújtunk.

Vonzza a szemet a színház finom bézsekbe, sárgákba és barnákba burkolt épülete. Mit tudtak még felújítani a nyáron?
N. K.: Volt mit csinálnunk. A szigetelésen és színezésen kívül felcsiszoltuk, lefestettük a nagyszínpad padlóját, a díszítők és takarítók helyiségeit rendbe tettük.

Belakták-e már az IRodalmi KÁvéházat?
N.K.: Szeretnénk sok mindent csinálni az új helyen, a kollégák önálló irodalmi estjeiben gondolkodunk, kortárs szerzők számára nyújtunk bemutatkozási lehetőséget. Tervezünk, és közben lassan belakjuk az IRKA sorozatnak otthont adó kávézót is.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor