Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Szentendrén élni élményszerű életminőség”
2019-02. szám / Jónás Ágnes

A Duna partján elterülő mediterrán hangulatú Szentendre hazánk impozáns ékszerdoboza, mely idén március 8. és 31. között ismét összművészeti programsorozattal várja a kulturálódni, szó­rakoz­ni vágyó közönséget és a gasztronómia szerelmeseit. A város esszenciájáról, a Szentendrei
Tavaszi Fesztivál pezsdítő kínálatáról, valamint a nyárindító Pestisűző Fesztiválról Solymosi Helénával, az önkormányzat kommunikációs központjának vezetőjével, a Szentendrei Kulturális Központ NKft. ügy­ve­ze­tő­jével beszélgettünk.

Milyen koncepció mentén alakult ki az idei Szentendrei Tavaszi Fesz­ti­vál műsora?
S. H.: Azt szeretnénk, ha idén is mindenki kapna egy-egy szellemi bon­bont, amelyben benne foglaltatik a város esszenciája, ezért a prog­ram­pa­letta kialakítása során elsősorban arra helyeztük a hangsúlyt, hogy hogyan tudjuk a saját értékeinket, azaz a szentendrei spe­ci­fi­kumokat is érdekesen, érthetően és szerethetően bemutatni. Számos műfaj kiváló képviselőjével találkozhatunk ezekben a hetekben: szín­há­zi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, táncbemutatók, irodalmi és képzőművészeti programok szórakoztatják majd a kö­zönsé­get. Az idei fesztivál arcai a Diótörő Balettiskola növendékei és tanárai.

A növendékek különleges produkcióval fel is lépnek a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Szín­ház­ter­mében.
S. H.: Március 22-én tartja premierjét a társulat a Kortárs & Balett Szentendre Tánccsoporttal közösen – a tavasz érkezését, a víz energiáját elevenítik meg a klasszikus balett és a modern kortárs tánc stíluselemeivel, Tavaszi szél vizet áraszt című előadásukkal. A másik nagy múltú táncegyüttesünk a Fitos Dezső és Kocsis Enikő vezetésével működő Szentendre Táncegyüttes, mely március 30-án mutatja be A falu című új előadását. A Szentendrei Tavaszi Fesztivál kiemelt programja lesz idén a március 18. és 24. között zajló Bach Mindenkinek Fesztivál (Johann Sebastian Bach születésnapját ünnepeljük ezzel a felemelő programsorozattal), melynek minden koncertje ingyenes. Célkitűzés, hogy a klasszikus zene valóban mindenkihez eljusson. A közönség aluljárókban, tereken, templomokban, hangversenytermekben hallhatja felcsendülni a barokk mester csodálatos muzsikáját. A zeneszerző géniusz előtt tiszteleg többek között a Citera Jazzklub Bach százötven árnyalata című műsora: Dömény Krisztián előadóművész citerán játszik Bach-műveket.

Igyekeztek szentendrei ízt adni a Bach-programsorozatnak is, és az íz most nemcsak átvitt értelemben értendő…
S. H.: Méghozzá marcipán sakkbajnoksággal. A versenyre jelentkező senior sakkozók Verseghi-Nagy Miklóssal, Szentendre város polgármesterével állhatnak ki a megmérettetésre, s amíg a versenyzők a követvező lépéseken gondolkoznak, vagy a már leütött sakkfigurákat majszolgatják, Négyessy Katalin gordonkaművész játékában gyönyörködhetnek, aki Bach gordonkaműveinek legjavát szólaltatja meg a Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda Klimt Termében.

A telet a Szentendre Jelmezbállal búcsúztattátok, s nemsokára megrendezitek a Karnevált.
S. H.: Szentendre város 2016-tól a 18. századi purger, azaz polgárbálok hangulatából kiindulva kezdte el megrendezni hagyományteremtő szándékkal a Szentendre Városi Bált. A második évben a polgári bál ötvöződött a Szentendrei Művésztelep régi, vidám és kötetlen jelmezbáljaival, és így alakult ki a Szentendre Városi Jelmezbál. Azoknak, akik nem szeretnének beöltözni, jó szívvel ajánlom a Szentendrei Karnevált (más néven Farsangfarka Fesztivál), melyet március 2-án és 3-án rendezünk meg a történelmi belvárosban. A város mediterrán jellegének, hangulatának megfelelően velencei karnevált idéző maskarások, bűvészek, zsonglőrök lepik el az utcákat; koncertek, tánc- és gyerekprogramok, vásári komédiások, télűző fáklyás felvonulás, népzenei, világzenei, könnyűzenei produkciók, valamint gyermekkoncertek várják a látogatókat, a Dumtsa sétálóutcán pedig megkóstolhatók a farsangi időszakra jellemző ízek, például fánkok, ropogós sültek és pálinkák.
hirdetés

Aztán a pálinkát felváltják a különleges sörök – május 3-án kezdetét veszti a Sörfesztivál.
S. H.: Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évben debütált a város saját kézműves söre, a szentendrei Ister sör, mely nagy sikert aratott a közönség körében. A nedűt idén is kóstolhatják a látogatók, emellett hazai, illetve nemzetközi kézműves sörökkel, valamint kis- és nagyüzemi különlegességekkel várjuk az érdeklődőket a Dunakorzón és a Dumtsa Jenő utcában. Ezúttal is megrendezzük a Szentendrei Nagyszínpad Könnyűzenei Tehetségkutató Versenyt. Az előselejtezők februárban lezajlottak, a tizenkét legtehetségesebb szentendrei vagy a Duna-kanyarban élő együttes kap bemutatkozási lehetőséget a Sörfesztivál nagyszínpadán, majd pedig fellépési lehetőséget az országban zajló nyári fesztiválokon.
Fontosnak tartjuk, hogy ne csak ismert zenészeket, előadóművészeket hívjunk meg, hanem megmutassuk a köztünk élő feltörekvő tehetségeket is.

Tavaly nagy érdeklődés övezte a Pestisűző Fesztivált is.
S. H.: A szentendrei fesztiválok bevallottan célja a város történelmi és kulturális múltjának bemutatása, megismertetése a helyiekkel és a városba látogatókkal. A Pestisűző Fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket: a Fő téren álló pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni. Idén június 15-én és 16-án kerül sor a rendezvényre – számos koncerttel, haláltánccal, fáklyás fel­vo­nu­lással és hajóversennyel várjuk a látogatókat.

Végezetül elárulnod, hogy mit jelent neked Szentendre?
S. H.: Szentendrén élni életforma, élményszerű életminőség. Hálás vagyok, hogy egy olyan kisvárosban élhetek, ahol a szépség, a sokszínűség és a minőségi kulturális-művészeti élmények éppolyan intenzíven vannak jelen, mint hazák nagyvárosaiban és a fővárosban.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor