Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Angyali üzenet – Érzések, színek, illatok
2019-11. szám / Pótor Melinda

Újra megnyitotta kapuit a több mint két évtizede tradicionális értékeket képviselő budapesti Vörösmarty téri adventi és karácsonyi vásár. A Magyar Kézműves Szövetség kiváló mesterei a megszokott helyen, megszépült környezetben, minőségi termékekkel várják az adventre készülődő
családokat, az egyedi tárgyakat ajándékozók népes táborát. Szabó Katával, a szövetség elnökével az idei bemutatóról beszélgettünk.

Sz. K.: A főváros szívében, a gyönyörűen megújult Vörösmarty téren szövetségünk ismét rengeteg új­don­ság­gal, különleges kézműves alkotással lepi meg az érdeklődőket. A szervezők évről évre megteremtik a klasszikus karácsonyi hangulatot, megmutatva az ide érkező hazai vendégeknek és a külföldi turistáknak autentikus értékeinket. Szö­vet­sé­günk mindent megtesz azért, hogy minél nagyobb élmény és öröm legyen mindenki számára a ráhangolódás legfontosabb ünnepünkre.

Ezúttal milyen kézműves termékekkel kedveskednek a szövetség mes­te­rei?
Sz. K.: A megújult Vörösmarty téri adventi vásárban a szokottnál is több angyalkával lepjük meg a térre látogatókat. Aki a kézműveseinktől vásárol, kap ajándékba egy angyali papírdíszt az idei ünnep üzenetével: Díszítsd velünk a karácsonyt! Ezért nem véletlen, hogy rengeteg angyalkával készültünk. Úgy gondoljuk, hogy az angyaloknak fontos üzeneteik vannak. Advent előtt négy angyal érkezik a földre, minden héten másfajta üzenettel. Az első, a kék angyal a békét szimbolizálja. A második hét angyala, a bíborpiros az örömet hozza el nekünk. A harmadik egy fehér angyal, aki a világosság jelképeként „utazik” a földre. Majd az utolsó vasárnap a püspöklila angyal azért érkezik, hogy békességet hozzon az emberek közé. Ezeket a rendkívül megindító érzéseket ábrázolják angyalok képébe bújtatva mestereink. A művészek is szívesen ábrázolták és ábrázolják napjainkban is műalkotásaikban az angyalokat. Ki ilyennek, ki olyannak látja. A Magyar Kézműves Szövetség remek mesterei drótból, textilből, kerámiából, fából, viaszból és megannyi anyagból készítettek angyalkákat. Szeretnénk minél több családi fészekbe beköltözni, sok-sok otthont díszíteni. Idei szlogenünk: Legyen egy angyal a vendéged! A közel 20 mesterséget felsorakoztató mustra mindenkit meggyőz majd arról, milyen sokszínű és színvonalas a magyar kézműves mesterség tárháza. Azt reméljük, a világ minden pontjára eljutnak egyedülálló művészetünk csodálatos darabjai.



Úgy tudom, az idén is készült egy kedves textilszépség a Jónak lenni jó! című jótékonysági műsornak, felajánlásaként.
Sz. K.: Igen, készült egy gyönyörű textilangyalka. Lehel Krisztina és Pénzes Anikó egyedi angyalt alkottak. Abban bízunk, az adománygyűjtő kampány során hatalmas örömet jelent majd valakinek, illetve szeretnénk egy családot megörvendeztetni és fenyőfájukat klasszikus díszeinkkel felöltöztetni.

Mit üzen a kézműves alkotótábor a hazai érdeklődőknek?
Sz. K.: Fáradhatatlanul és elkötelezetten azon dolgozunk, hogy az év minden időszakában képviseljük művészetünk hallatlan sokszínűségét, a tucat tömegholmikat félretolva. Hisszük, hogy sok családhoz eljutnak egyedi, klasszikus mesterségeinket öregbítő munkáink, s az angyalok bensőségesebbé, meg­hit­teb­bé teszik majd a családok karácsonyát.

www.magyarkezmuvesszovetseg.hu
hirdetés


















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor