Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Éless 80! – Interjú helyett: kulcsszavak
2020-08. szám

Éless 80! címmel rendeznek gálaműsort az ünnepelt, Éless Béla születésnapja alkalmából szeptember 18-án, 19 órakor – az április 23-i előadás pótlásaként – a Zuglói Civil Házban (XIV., Csertő park 12.), ahol pályatársai, kollégái, barátai és családtagjai köszöntik. A műsorvezető Valler Gabriella és Mesterházy Gyula lesz.

TATABÁNYA / BÁNYÁSZ SZÍNPAD Élsportolóként, válogatott gya­log­ló­ként hívtak Tatabányára, örömmel jöttem. Amikor befejeztem a ver­seny­zést, megalapítottam a tatabányai Bányász Színpadot. Nagyon sok darabot mutattunk be. Jelentősek: Végh Antal: Bekötőút, Arisz­to­pha­nész: Madarak, Jarry: Übü király és a Társulat közös alkotása, a Kukabúvárok. Később Budaörsön is műsorra tűztem az eredeti szö­veggel, hozzátettem a Hátamon a hátam című második részt, ami a hajléktalanokról szólt.

MAGYAR RÁDIÓ Egy emlékezetes eset volt, amikor tántoríthatatlanul ragaszkodtam ahhoz, hogy a Vétek című rádiójátékban az Öreg ci­gány szeretetteljes szerepét csakis Rajz János játszhatja. Több mint három hónapot kellett várni rá, a főrendezőm már türelmetlenkedett, nem értette. Végre-valahára megérkezett Rajz János, és hozzám fordult: „Szervusz, Béluskám, köszönöm, hogy vártál rám! Ez adott erőt a kórházban, hogy feladatom van, számítsz rám. Az első jelenetet hétféleképpen tudom, mutassam?” A darab a nemzetközi rádiós szemlén is sikert aratott. Az ilyen pillanatokért érdemes csinálni, utána meg azért, hogy következhessen egy újabb felemelő pillanat.

NÉPHÁZ Itt hoztam létre a ma is működő a tatabányai Jászai Mari Színházat. Érdekesség, hogy még a Rádióban dolgoztam, amikor (egy Perem színházi vendégjáték kapcsán) a baden-badeni rádió meghívott rendezőnek, s ezzel egy időben a Komárom megyei vezetés hívott Tatabányára, hogy most meg tudom csinálni a színházat – természetesen ez utóbbit választottam.
FILMSZEREPEK Filmben játszani számomra ma is élmény. Minden forgatáson új partnereket, rendezőket és színészeket ismerek meg, ami nagyszerű dolog. Több mint hatvan filmszerepem volt eddig. A leg­ked­vesebb szerepek: Jack (Circus Maximus), az Ezredes (Utrius), no meg Süle, a tanár úr és sofőr (Tüske a köröm alatt). Legutóbb a Tatabányához szintén kötődő Szabó István legújabb, Zárójelentés című filmjében a mentős orvos. És kikerülhetetlen a Szomszédok Kerei Gusztávja, ami negatív figura, de kedvelik a nézők a mai napig.

BUDAÖRSI JÁTÉKSZÍN Néhány produkció, amelyek igazán közel álltak a szívemhez. Ilyen az Édentől ke­let­re, Koncz Gáborral és Gregor Bernadettel a főszerepben, a Hollywoodi mesék, amelyben eljátszhattam a legnagyobb mesteremnek tartott Brechtet. Aztán tőle a Dobszó az éjszakában.
ÉLESS-SZÍN Magán, közéleti színház, Zuglóban működünk. Több darabunk is nagy sikert aratott: Berg­man: Társasjáték New Yorkban, Heltai Jenő: A néma levente, Az édes teher, Albee: Mindent a kertbe, Feydeau: Az úr vadászni jár, Görgey Gábor: Huzatos ház, s most Vaszary János: „Jó házból való úrilány je­lent­ke­zését várom!”.

CSALÁD Valler Gabriella már harminchárom éve társam a munkában és az élet mindennapjaiban, ünnepi pillanataiban egyaránt. Nem utolsósorban büszke vagyok a két fiamra, a sikeres jogász Tamásra és a te­het­séges médiaszakember Dénesre, valamint négy unokámra.

MŰVÉSZBARÁTOK Nem szerencsés, hogy nálunk nincs a „civilÍ” életben megszokott szabadidő. Nehéz választani, de legyen hat név: Koncz Gábor, Kertész Péter, Görgey Gábor, Heller Tamás, Beregi Péter és a zeneszerző Kokavecz Iván.

JÖVŐ – folytatom az eddig megkezdett munkámat.


hirdetés


Végzettség
Közgazdaságtudományi Egyetem, ELTE – Népművelés Kiegészítő Államvizsga,
Színház- és Filmművészeti Egyetem, ELTE – esztétikai egyetemi doktor.
Elismerések
MTV Elnökének Különdíja, Fiatal Rendezők Díja – MR, Tatabányáért Művészeti Díj, Magyar Köztársaság Lovagkeresztje, Bánffy Miklós-díj. Az idén megkapta a Gobbi Hilda életműdíjat.
Pályakép
1958-62: közgazdász kabarék, zenei műsorok vezetése, paródiák.
1963-73: Tatabányai Bányász Színpad – alapító, művészeti vezető
Olyan produkciók létrejötte fűződik ehhez az időszakhoz, mint a híres Kukabuvárok, az Übü király és a Madarak.
1974-84: Budapesti Perem Színpad – alapító, művészeti vezető, rendező
Kiemelkedő produkciók voltak: Koordinációk és a Svejk a II. világháborúban.
1976-85: Magyar Rádió – rendező.
1986-88: József Attila Színház – színész-rendező.
1987-96: Tatabányai Jászai Mari Színház – alapító igazgató, művészeti vezető.
Kiemelkedő produkciók voltak: Pillantás a hídról, Kakukkfészek, Play Strindberg, Öbölből vödörbe.
1997. júl. l. – 2008. jún. 30.: Budaörsi Játékszín – alapító igazgató, művészeti vezető (a színház mai neve: Latinovits Színház).
2009. március 1-jétől az Éless-Szín nevű magánszínház tulajdonosa, művészeti vezetője
https://eless-szin.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor