Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Szerencsére az optimizmusom túlnőtt minden bajon”
2020-11. szám / Pavlovics Ágota

Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari-, Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, akit az egész ország a Szomszédok című televízió sorozat Janka nénijeként zárt a szívébe, de messze nem csak ezért sze­ret. A mozirajongók számára mások mellett a Veri az ördög a feleségét című társadalmi
szatíra marad örökre emlékezetes, amelyért a művésznő megkapta a Filmszemle legjobb női alakításának díját. Pásztor Erzsi nagyszerű színházi szerepek hosszú sorát játszotta el az évek során, felejthetetlen Peacockné volt a Koldusoperában, ahogy remek volt a Bernarda Alba háza címszerepében is. Derűje ragadós, helytállása a színészi pályán éppen úgy, mint a magánéletben, példaértékű. A Turay Ida Színház Örökös tagjával üdítő élmény volt beszélgetni.

Decemberre tervezték Varsányi Anna Fergeteges látogatás című víg­já­té­kának bemutatását, ám a járványhelyzet miatt februárra tolták a premiert.
P. E.: Így van, mindannyiunk egészségének védelemében elhalasztotta a színház a bemutatót. Varsányi Anna jó barátom, a Szegedi Nemzeti Színházban ismertem meg, amikor Székhelyi József volt az igazgató, és az ő meghívására öt éven át vendégszerepeltem a színházban. Nagyon örülök, hogy Anna művét fogjuk bemutatni, mert ő egy igazi polihisztor, dramaturg, műfordító, látványtervező, csodálatosan fest, ráa­dá­sul remekül ír. A Fergeteges látogatásban a nagymamát játszom, akinek van egy lánya és egy lányunokája. A lányomat Détár Enikő játssza, akit jól ismerek, ő egy többszörösen elvált csinos ügyvédnőt alakít a darabban, aki Babicsek Bernát mellett képzeli el az életét. A lánya, Emma, akit Bodor Szabina játszik – vele még nem találkoztam a színpadon –, egészen más elképzelésekkel éli az életét, mint a mamája. A családom Budapesten él, én pedig vidékről érkezem látogatóba hozzájuk, azt is mondhatom, hogy én vagyok a fergeteg, aki váratlanul beállít hozzájuk. A rendező Rozgonyi Ádám, a díszletet Darvasi Ilona, a jelmezt Kassai Judit készíti. A darab szereplői a szó legigazibb értelmében emberek, remélem, hogy a nézők nagyon fogják a darabot szeretni, sokat fognak nevetni.

András Ferenc legendás filmjének címe egyben önálló estjének a címe. A Veri az ördög a feleségét című esten Pásztor Erzsi beszél Pásztor Erzsivel Pásztor Erzsiről.
P. E.: Ezen az esten mesélek az életemről, kollégákról, általában a pályámról, a szerepeimről és egy kicsit a családomról is. Tavaly ősszel vettem át a gyémántdiplomámat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, úgyhogy immár 61 év történetei, eseményei adták az összeállítás alapját, volt miből válogatni. Sok olyan történetet is megosztok a közönséggel, amelyek akkoriban, amikor átéltem őket, nagyon fájtak, de ma, amikor elmesélem, már nevetek rajtuk, és a közönség is velem nevet. A pályám elején sok nehézségem volt, sokszor úgy éreztem, belehalok, de szerencsére az optimizmusom túlnőtt minden bajon. Gyakran mondják, akik nem ismernek, milyen jó neki, milyen jó természete van.
hirdetés

Apropó nevetés. A medve nem játék! címmel vidám székely történeteket is meséltek a közönségnek.
P. E.: Tüneményes szerepem volt ebben a kedves székely történetben, remélem, még fogjuk játszani. A medve nem játék!-ban Berecz István meséli a történetet, és a meséje során öt jelenet elevenedik meg. A hatodik jelenet az enyém, takarítónőt alakítok, aki ragaszkodik ahhoz, hogy eljátsszon valamit. Ebben az előadásban örömömre újra együtt dolgozhattam a Madách Színházban megszeretett, régi, kedves kol­lé­gámmal, Szerednyey Bélával.

A COVID-19 világjárvány sok nehézséget okoz mindannyiunk számára, ám vannak örömteli eredményei is. Konkrétan a Karantén zóna című szkeccsfilmre gondolok.
P. E.: Az öt történetből álló szkeccsfilm a márciusi járványidőszakra reagál, a készítők arra a kérdésre keresték a választ, hogy az egyedüllét, a bezártság milyen hatással van az emberi kapcsolatokra, mentális egészségünkre. A produkciót tehetséges fiatal szakemberek – Zsótér Indi Dániel író-rendező, Vida Orsolya forgatókönyvíró, Dimeth Balázs Ferenc operatőr – készítik, az első részt szeptemberben forgattuk, aminek én voltam a főszereplője. A kisfilm premierje jövő tavasszal várható. 84 évesen nem is kívánhatok többet, játszom, forgatok, jól vagyok. Azok miatt a fiatalok miatt viszont aggódom, akik a pályájuk elején vannak, nekik nagyon nehéz lesz ebben a járvány által átírt elhúzódó időszakban talpon maradni.

Feltételezem, a járvány megakadályozza az ön családját is, hogy Olaszországból hazautazzanak. Hogy tölti majd a karácsonyt?
P. E.: Nem tud idén eljönni a családom, de éppen tegnap beszéltem telefonon az lányunokámmal, aki a milánói egyetemen tanul, és úgy tűnik, tőle fogom kapni a legszebb karácsonyi ajándékot. Online oktatás van az egyetemen, a tervei szerint karácsonyig leteszi a hátralévő 2-3 vizsgáját, vagyis karácsonyra elvégzi az egyetemet. Sok múlik azon is, hogy állunk hozzá az ünnepeinkhez, vidéki pályakezdő színészként nyomorúságos körülmények között éltünk a férjemmel, Holl Istvánnal, éhesek voltunk, hazautazni sem tudtunk, mert nem volt pénzünk. De karácsonykor vettünk egy fát, és a férjem temperával díszeket festett rá, így nekünk is nagyon szép karácsonyfánk volt, és jókedvűen ünnepeltünk. A mai fiatalokból hiányolom ezt a derűt, pozitív hozzáállást, úgy látom, sokan nagyon cvíderek.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor