Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
30. születésnapját ünnepli a Művészetek Völgye
2021-04. szám / Pavlovics Ágota

Tavaly ünneplőbe öltöztette a szívét szervező, fellépő, látogató a Művészetek Völgye 30. szü­le­tés­nap­jára, ám a világjárvány keresztülhúzta mindenki számításait. Szerencsére a Völgyrajongók nem maradtak teljesen Völgyélmények nélkül, mert a szervezők 4 hosszú hétvégével kárpótolták
őket ősszel. A Völgyhétvégék jó fogadtatásra találtak, de nagyon reméljük, hogy végre sor kerülhet a várva várt jubileumi Művészetek Völgyére, amelyet 2021. július 23. és augusztus 1. között terveznek megrendezni. Az ország első összművészeti fesztiválja mára fogalommá vált, mellette pedig bontogatják szárnyaikat kisebb társai is. A részleteket Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója, a Mű­vé­sze­tek a Vidékfejlesztésért Alapítvány kuratóriumi elnöke osztotta meg velünk.

Ha időrendben haladunk, elsőként a Művészetek Völgye kistestvéréről, az ország egyik új összművészeti fesztiváljáról kell szót ejtenünk, ne­ve­ze­te­sen a tavaly elmaradt és idén julius 9-11. között megrendezésre kerülő Örvenyeshegy Piknikről.
O.- J. N.: Az Örvényeshegy Pikniket 2018 óta a Pálos Vendégházzal együtt­működve a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány szervezi. Zalacsány, Örvényeshegy mesebeli hely a zalai dombságban, a pompás természeti környezet tökéletes helyszínt kínál koncertek, szín­há­zi előa­dások, irodalmi estek megrendezésre. Idén májusról júliusra módo­sí­tottuk az időpontot, és óvatosan tervezünk, szerényebb, csendesebb programmal készülünk. Másként fogalmazva, ez lesz a fesztiválszezon első erőpróbája számunkra.

Ha a járványhelyzet engedi, idén július 23. és augusztus 1. között rendezik meg a különleges at­mosz­fé­rájáról ismert Művészetek Völgye programsorozatot. Mennyiben lesz más az idei, mint a korábbiak voltak?
O.-J. N.: A Művészetek Völgye tavaly lemondott programjait kínáljuk a fesztiválon, és persze sok ünnepi újdonsággal készülünk. A három elragadó település – Kapolcs, Vigándpetend, Taliándörögd – szerencsére lehetőséget ad arra, hogy szabadtéren, minél szellősebben, kis létszámú helyszíneken vegyenek részt látogatóink kulturális és közösségi programokon. Nyitottunk a jól ismert tereken, Vigántpetenden és Taliándörögdön is új udvarok indulnak, a vásárrészt is átalakítjuk, hogy elkerüljük, hogy túl sokan cso­por­to­suljanak egy helyen. Gyakran nevezik a Völgyet kulturális oázisnak, amire most még nagyobb szüksége van fellépőnek, látogatónak egyaránt. Bízunk benne, hogy nyárra rendeződik a járványhelyzet és meg tudjuk valósítani ezt a tíz napot.

A nyár legszínesebb tíz napjának is nevezett esemény 30. jubileumát ünnepli, nyilván a program is ünnepi lesz, minden kiemelés igazságtalan, mégsem tehetünk mást, mint válogatunk a pazar valasztékból.
O.-J. N.: Próbálok pár újdonságot kiemelni. Az már biztos, hogy több, a fesztiválhoz hasonlóan jubiláló együttes is fellép. Igazi különlegesség – a Völgyben 30 év alatt nem volt ilyen program –, hogy az Operaház jóvoltából Donizetti legnépszerűbb, Szerelmi bájital című vígoperájának dallamai csendülnek majd fel a csillagos ég alatt. Visszatér a Völgybe a nemzetközi hírű újcirkusz-társulat, a Recirquel, az együttes a Vági Bence által rendezett My Land című produkciójával érkezik. A kortárs táncot a színházzal és a cir­kusz­mű­vészettel ötvöző Recirquel mellett az Imre Zoltán Program együttműködő partnereként fiatal és befutott kortárs táncművészek produkcióit is bemutatjuk. A legrégebbi partnereink egyike a Muharay Népművészeti Szövetség, jól ismert és kedvelt helyszínek a Harcsa Veronika Udvar, a Momentán Udvar, a Hobo Klub, az Írószövetség helyszíne vagy a Kaláka Versudvar, ahol Versműhelyt vezet Lackfi János. Új irodalmi, zenés színtérrel, a Poket zsebkönyv udvarával jelentkezik Vecsei H. Miklós. Szintén új helyszínünk a Petőfi Udvar, ahol kortárs írókkal beszélgetünk mai és klasszikus irodalmi szereplőkről és témákról, és megünnepeljük a száz éve született Pilinszky Jánost és Mészöly Miklóst. Pályázatot írtunk ki a taliándörögdi Klastrom fényfestésére, a „FényArtban a Művészetek Völgye” versenyre azok jelentkezését vártuk, akik úgy érzik, izgalmas fényruhát tudnak varázsolni az ikonikus templomromra. A verseny döntőseinek művei mindennap sötétedéstől lesznek láthatók. A kapolcsi Kuthy-kúria, új nevén a MűvészVölgy Kúria emeletén a Mű­vé­sze­tek Völgye Látogatóközpont várja a Kapolcsra érkezőket, ahol interaktív kiállításon mutatjuk be a rendezvény 30 éves történetét, és ide költözik be a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma is.

Folytassuk további nagy könnyűzenei koncertekkel, amelyek helyszíne szokás szerint a Panoráma Színpad.
O.-J. N.: Július 23-án a Csaknekedkislány nyit, 25-én Dés László ad koncertet Básti Julival és Tóth Verával, majd az Elefánt áll színpadra. 26-án a Kiscsillagot a Margaret Island követi, 28-án a Hobo 75, július 29-én a Budapest Bár koncertjének örülhetnek a Völgylakók, augusztus 1-én, a Völgy zárónapján pedig Rúzsa Magdi lép fel. A teljesség igénye nélkül szeretném felhívni a figyelmet néhány kiemelkedő komolyzenei programunkra is, például az Óbudai Danubia Zenekar Zenegyűlölő 2.0 című előadására, amelynek első része nálunk mutatkozott be, aztán láthatta a Zeneakadémia közönsége. A Janklovics Péter közreműködésével készült előadás, ahogy korábban, most is nagy sikerre számíthat. A Snétberger Központ ifjú tehetségeinek klasszikus zenei koncertjeit mindig kivételes élmény hallgatni, ahogy a senkihez nem hasonlító Amadinda Ütőegyüttes koncertjeit is. Hangversenyt adnak a Budapesti Vonósok, és vendégünk lesz a káprázatos Talamba Ütőegyüttes.

A szinházi programok közül is válasszunk néhányat.
O.-J. N.: Természetesen velünk lesznek az imprószínház mesterei, azaz a Momentán Társulat, kortárs társulatok darabjait mutatja be a Színház Színpadunk, leköltözik a Völgybe az Újszínház, akik az előadások mellett interaktív módon megismertetik az érdeklődőket színházi szakmákkal, például a rendezők, kellékesek, díszítők munkájával.

Második alkalommal írták ki Némafilmhez filmzenét! című pályázatukat, közösen a 120 éves magyar filmet ünneplő Nemzeti Filmintézettel. A pályazat célja, hogy a régi magyar némafilmek új életre keljenek. Mekkora az érdeklődés?
O.-J. N.: Idén sincs könnyű dolga a zsűrinek, mert negyven pályázat érkezett, ami kiemelkedően magas szám. A döntőbe jutott zeneszerzők élőzenés filmvetítésen fogják előadni a régi magyar némafilmekre komponált zeneműveiket. A Nemzeti Filmintézet további programokkal készül a MűvészVölgy Kúria melletti Pajta-mozgóban, esténként a magyar filmművészet meghatározó alkotásait láthatják az érdeklődők, valamint elhoznak nekünk harminc évvel ezelőtti archív felvételeket, régi híradókat, amelyek az első kapolcsi fesztiválnapok hangulatát örökítették meg.
hirdetés


Tudom, nem könnyű, mégis emeljünk ki egyegy programot négy teljesen más karakterű, de nagyon népszerű művészeti ágból.
O.-J. N.: A Fonó Udvarban lép fel Dresch Mihály két formációval, a Dresch Quartettel és a Borbély- Dresch Quartettel. A Cirque du Tókertben a Tünet Együttes performansza szabadtéri nagytakarításra vár mindenkit. A Tűzoltószertárban Silye Juli alkotó és művészetterapeuta a generációs kapcsolódásokra helyezi a hangsúlyt, transzgenerációs effektusokat tesz átélhetővé, aktív, összművészeti programokkal, Hatvany Csaba iparművész pedig megmutatja, hogyan készülnek fonott tárgyai. Szőke András neve garancia arra, hogy az Ősök Háza látogatóinak is felejthetetlen programokban lesz részük.

A régi udvarok közül évek óta az egyik legnépszerűbb Harcsa Veronikáé, ahol mindig vannak meglepetés programok is.
O.-J. N.: A Harcsa Veronika Udvar fellépői a ma- gyar jazz legizgalmasabb képviselői, mint például a Modern Art Orchestra vagy a Juhász Gábor Trió. Csodálatos koncertekre számíthatunk idén is. Délutánonként énekes workshop színesíti a programot, Pándi Balázs, nemzetközileg elismert dobos pedig válogatott jazzlemezeit mutatja meg a közönségnek. Ami pedig a meglepetéseket illeti, Veronika itt adja első koncertjét saját quartetjével, és közös flashmobot is terveznek Lackfi Jánossal.

Apropó flashmob, a mozogni vágyoknak is ajánljunk néhany programot.
O.-J. N.: A Lemanguria Tanoda és Kreatív Mozgásudvar feltöltődést kínál a testnek és a léleknek egyaránt. Gyönyörű helyszíneken fontos kérdéseket tár elénk a Tarisznya Evangélikus Udvar zarándok útja. Gyalogos és e-bike, bicikli túrákkal is készülünk, partnerünk, az Aktív Magyarország apró ajándékokkal is biztatja a látogatóinkat a mozgásra. Jógázni a nap bármely szakában, a különböző udvarokban mindig van lehetőség, a sportolni vágyók félmaratonra is nevezhetnek.

Családi és zöld programokból is impozáns a választék.
O.-J. N.: A legtöbb helyszínünk kínál gyerekprogramokat, koncerteket, játékokat, művészetterápiás és kézműves foglalkozásokat. A 20. születésnapjához érkezett Hagyományok Háza játékteret nyit kicsiknek, népzenével, mesével, tánccal, a Cirque du Tókertben cirkuszi workshopokkal készül a FireBirds csapata, a Kolibri Színház pedig Vitéz László interaktív bábautomatájával. Zöld programból is igyekszünk minél többet szervezni. Művészetek Zöldje helyszínünkre évről évre kitelepülnek a legnagyobb környezet- és természetvédő szervezetek. Velünk lesz többek között a Jane Goodall Intézet és a WWF Magyarország, fenntartható fejlődésről, természetvédelemről szerveznek előadásokat, beszélgetéseket, interaktív játékokat. A MANK Artporta helyszínén a kortárs művészet és a környezettudatosság témakörét is körbejárjuk.

Végul, de egyáltalán nem utolsósorban beszéljünk a Kerekdomb Fesztiválról.
O.-J. N.: A Kerekdomb Fesztivál a Tokaji Borvidék összművészeti fesztiválja, gyalogos, bicikli- és kajakos túrákkal, színházzal, irodalommal, filmekkel, koncertekkel és boros programokkal várja a látogatókat 2021. szeptember 17. és 19. között Tállyán. A 2016 óta megrendezésre kerülő Fesztivál célja, hogy szélesebb közönséggel is megismertesse ezt a szép kis falut. A Kerekdomb Fesztivál színvonalas programkínálatának köszönhetően három év alatt többszörösére növelte látogatóinak számát. A Fesztivál programfüzetét a Művészetek Völgyében adjuk ki.

A programkínálat pazar, a szándék nemes, kérdés, beleszólhat-e ismét a járvány a terveikbe?
O.-J. N.: Optimistán állunk a nyárhoz, rajtunk nem fog múlni, ez biztos. Természetesen a látogatóink biztonsága az első, készülünk b, c, d megoldásokkal is, de reméljük, hogy júliusra enyhül annyira a helyzet, hogy meg tudjuk tartani a tervezett programjainkat. A visszajelzések alapján azt látjuk, hogy a közönségünk is nagyon várja, hogy újra találkozzunk, és vágyik a kulturális feltöltődésre. Addig sem tétlenkedünk, a programok megszervezése mellett több szakmai szervezettel közösen megalapítottuk a Magyar Turisztikai Program Alapítványt, melynek kuratóriumi társelnöke lettem. Az Alapítvánnyal is a szezon biztonságos elindításán dolgozunk, hogy élményekkel teli lehessen a nyár.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor