Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A tánc híd az emberek között”
2021-06. szám / Pavlovics Ágota

Az Állami Balettintézet néptánc szakán Timár Sándor növendéke volt. Diploma után a Honvéd Együttesben Novák Ferenc révén ismerkedett a táncszínházzal. Az Állami Balettintézet mes­ter­kép­zésén klasszikus balettmesteri, illetve néptáncpedagógus diplomát szerzett, majd a Színház-
és Filmművészeti Főiskolán rendezést tanult. A legnevesebb társulatokban dolgozott, a klasszikus balett mellett kortárs táncművészettel is foglalkozni kezdett, és egyre inkább érdekelte egy saját táncműhely létrehozásának gondolata. 1997-ben Szolnokon megalakult a Román Sándor Táncszínház. Pályája következő jelentős állomása az ExperiDance együttes megalapítása, egy új táncstílus megalkotása volt. Az ExperiDance első egész estés előadása, az Ezeregyév című műve elsöprő sikert aratott. 2019-ben szak­mai­lag elhatárolódott, miután kizárták a saját együtteséből, de a hite elég erős volt ahhoz, hogy új­ra­kezd­je az épít­ke­zést, melynek eredményeként mára létrejött az RS Entertainment. A világhírű táncművész, koreográfus, tanárral, Román Sándorral beszélgettünk.

Két évvel azt követően, hogy elváltak útjai az ExperiDance együttestől, Román Sándor Táncakadémia névvel táncképzést indított, vagyis folytatja népszerű és sikeres oktatói munkáját. Milyen céllal vágott bele ismét az oktatásba?
R. S.: Soha nem titkolt célom volt, hogy részt vegyek a jövő táncos generációjának az oktatásában. Azt gondolom, hogy a Táncakadémia lehetőséget teremt arra, hogy már egészen kicsi kortól meg­sze­ret­tessük a gyerekekkel a táncot, és lefektessük azokat az alapokat, amik aztán egész életük során elkísérik, és itt nem csak a tánc alap­jaira gondolok. Azt gondolom, hogy a mai világban elen­ged­he­tet­len, hogy megmutassuk a gyerekeknek, mit jelent valamit elhivatottan, sze­re­tettel csinálni, elengedhetetlen, hogy megtanítsuk őket arra a pozitív értelemben vett alázatra, mely mindenhez szükséges az életben. Nagyon fontosnak tartom, hogy már egészen kicsi korban megmutassuk a gyerekeknek, hogy mitől lesz a nő NŐ, és mitől lesz a férfi FÉRFI. Erre tökéletesen alkalmas a tánc, hiszen nemcsak a testre, hanem a szellemre, a gondolkodásmódra is hat. Az elmúlt években szerencsére igen sok sikertörténetem van, amik megmutatják azt, hogy milyen csodákra képes a tánc.

Ön közismerten óriási tapasztalattal rendelkező tanár, a világ számos pontján tanított, kiket választott maga mellé a tanításhoz?
R. S.: Tanítani olyan mestereket választottam, akik mind kimagaslóak a szakmájukban és van tekintélyük, a gyerekeknek példát tudnak mutatni. Azt gondolom, hogy különösen fiatal korban elengedhetetlen, hogy olyan tanárok vegyenek körbe bennünket, akikre felnéznek a gyerekek, akik példaképek, és hozzá tudnak tenni az életükhöz, mind gondolkodásmódban, mind mozgásban. Én többek között Bakó Máté balett­mestert ilyennek tartom.

Ki mindenkit várnak az Akadémiára?
R. S.: 3-18 év közötti gyerekeket. Hiszek abba, hogy minden gyereknek átadható a tánc szeretete, és mi arra törekszünk, hogy minden gyermekből azt hozzuk ki, ami az ő személyisége, és amiben ő a legjobb tud lenni, hogy ezáltal büszke lehessen magára és sikerélményeket kapjon.

Novák Ferenc koreográfus, rendező a következőt mondta Önnel kapcsolatban: „A koreográfus, Román Sándor egyébként a tanítványom, aki úgy döntött, ilyen útra megy. Ki akarja csikarni a közönségből a csodálatot a sebesség és a virtuozitás miatt. Elérte a célját, a közönség imádja. Nagyszerű táncosai vannak!” Csodálatban évtizedek óta nincs hiány. Meséljen a táncosairól, akikkel most dolgozik.
R. S.: A táncosaim egy része már a kezdetek óta, tehát az ExperiDance Szolnokon történő megalakulása óta velem van. Immár 25 éve összeköt minket egy közös hit és szenvedély a tánc iránt, és az az elhivatottság, hogy megszerettessük az emberekkel a magyar néptáncot. Tata szavai számomra nem pejoratívak. Sőt. Azt gondolom, hogy nekünk táncosoknak az a feladatunk, hogy megszerettessük az emberekkel a magyar néptáncot. Hogy nekünk akarják adni a legértékesebb dolgot az életükből, az idejüket, mert úgy érzik, hogy kapnak valamit. Mindenkinek mást jelent egy-egy darab, de mindenki élményekkel távozik, és azzal az érzéssel, hogy kapott valamit, amit elraktározhat magában későbbre. Nekem ez a legfontosabb, hogy a néptáncon keresztül hozzá adjak valamit az emberek életéhez. Természetesen a régi táncosaimon kívül sok új is érkezett a csapatunkba, és szerencsére a csapat folyamatosan bővül, hiszen sok táncos hisz azokban az értékrendekben, melyeket mi vallunk. Jelenleg 27 fős a tánckar, de reményeim szerint nyár végére 40 főre bővül.
hirdetés


Június 25-én a Budai Várban lesz a Román Sándor Entertainment Az affér című művének bemutatója, mi ihlette a művet?
R. S.: A művet az élet ihlette. A darabban minden helyet kap, amin egy ember az életén keresztül átmegy, és amilyen érzéseket tapasztal. Csalódást, árulást, szerelmet és a hitet abban, hogy a legrosszabb pillanatokból is van kiút, mert vannak még igaz dolgok az életben. Az affér valójában egy modern köntösbe bújtatott viszály és egy szerelmi történet, humoros megvilágításba helyezve az emberi ellentéteket, viszályokat, az érdekek összeütközését és azt, hogy az igaz szerelmet a nehézségek csak megerősítik, és ezáltal mindig győzedelmeskedik.

A bemutató után hol láthatja majd a közönség a darabot?
R. S.: A bemutató után vidéki turnésorozatra készülünk, olyan állomásokkal többek között, mint Tata, Nyíregyháza, Siófok, Békéscsaba, Szombathely.

A pesti verebek azt csiripelik, hogy hamarosan új művekkel fog megörvendeztetni bennünket, igazak a hírek?
R. S.: A hír igaz. Mi a Covidból is a legjobbat tudtuk kihozni, és a másfél év alatt négy darabot ké­szí­tet­tünk, de itt nem kívánunk megállni.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, hogy fogalmazná meg, mi a tánc lényege?
R. S.: A tánc az élet alapja. Hiszen semmi más, mint ritmus és mozgás. De ha belegondolunk, az egész univerzumban mindent a ritmus és a mozgás irányít. Ahogy ver a szívünk, ahogy lüktet a vér az ereinkben, és ahogy lüktet az univerzum is. Mindent ez tart életben. És a tánc nem más, mint mozgás és ritmus. Az gondolom, hogy a tánc híd az emberek között, hiszen minden ember legősibb, egyetlen közös nyelvén beszél hozzánk, melyet mindenki megért, és eggyé tudunk válni vele.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor