Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Sokszínű keresztmetszet korunk táncművészetéről
2021-07. szám / Nagy Klaudia

Idén negyedik alkalommal rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Horizont Nemzetközi Kor­társ­tánc Fesztivált. Augusztus 24. és 28. között hazai és nemzetközi alkotók jelentős képviselőivel
találkozhatnak a tánckedvelők. A hosszabb távú cél európai mintára egy olyan fesztivál megteremtése, amely során az egész városban felbukkannának az alternatív művészek, megszólítva egy szélesebb réteget is a színház falain kívül. A Miskolci Balett művészeti vezetőjét, Kozma Attilát a fesztivál programjáról kérdeztük.

A tavalyi fesztivál elmaradt a koronavírus-járvány miatt. Hogyan tudták legyőzni ebben az évben a járványhelyzet okozta akadályt?
K. A.: A Horizont Fesztivál alapvetően egy kortárs táncfesztivál, több­sé­gében külföldi együtteseket szoktunk hívni pályáztatási rendszeren keresztül. Azok közül, akik tavaly jöttek volna, három csapat fog bemu­tat­koz­ni a fesztiválon, a többieknél felmerültek beutazási és egyéb problémák, így viszont jóval több hazai alkotót tudtunk meghívni. Március környékén már lehetett látni, hogy az átoltottság miatt engedélyezni fogják a fesztiválok megrendezését. Hallottuk, hogy más táncfesztiválokat is elkezdtek szervezni, ezért nekiálltunk mi is egyez­tet­ni, főleg a külföldi együttesekkel. A sokszínűség jegyében mindig igyekeztem olyan formációkat meghívni, hogy a vidéki közönség, aki nem jut fel Budapestre táncszínházi előadásokat nézni, kapjon egy keresztmetszetet arról, hol tart korunk táncművészete. Szerettem volna, hogy változatos legyen, hogy ne „ijesszük el” a miskolci nézőket, meg szeretnénk mutatni, hogy a kortárstánc is lehet szórakoztató. A Miskolci Balettal sok éve azon dolgozunk, hogy Borsodban és a környékén megkedveltessük a kortárs táncot. A kísérletező táncszínháznak remek kis törzsközönsége van, amikor a Játékszínben tavaly bemutattuk a Gépnarancsot, jók voltak a visszajelzések, a nézők szeretik, érdekli őket.

A fesztivált a spanyolországi El Carromato társulat nyitja, valamint Franciaországból és Szlovéniából is érkeznek előadások. Mit lehet tudni róluk?
K. A.: Az El Carromato egy utcaszínházi csapat, a Big Dancers projektjüket 2018-ban mutatták be Máltán az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat nyitó- és záróeseményén. Egy látványos utcai happening, világító, geometriai forma alakú bábokkal. Kétszer fognak fellépni, először 19 órakor a színház bejárata előtt, de akkor még világos van, ezért 21.30-kor megismétlik még egyszer, hogy a bábok fényei jobban érvényesüljenek, így a nézők kétféleképpen is láthatják a produkciót, ami nagyon jó hangulatot fog teremteni. A Franciaországból érkező KA-F-KA egy szólóelőadás, Mehdi Farajpour iráni koreográfus Kafka-adaptációja erős látványvilággal mesél egy táncos életéről, testének átváltozásáról. A szlovén MN Dance Company koncentráltan dolgozó, erős színpadi jelenléttel bíró csapat. Hozzá a Silence Duo élőben zenél a színpadon, egy versenyzongorát hozatunk nekik, azon is fognak dolgozni, és a látványvilág is kö­zön­ség­csalogató. A DE – SET című előadásuk intenzív élményt nyújt.

A világhírű amerikai koreográfus, Garrett Smith a dallasi Bruce Wood Dance táncegyesületnek készítette el először a Forbidden Paths, azaz Tiltott ösvények című produkciót, Európában pedig a Miskolci Balett az első társulat, amelynek átadja ezt a koreográfiát. Milyen volt a közös munka?
K. A.: Garrett három éve jár Miskolcra kurzusokat tartani, idén a miskolci táncosokkal elkészítette ezt az előadást, nagyon bensőségesen dolgoztak együtt. A Tiltott ösvények alapvetően arról szól, hogy Iránban nem érhetnek egymáshoz a férfiak és a nők, a tánc illegálisnak számít. Közben a jelenlegi helyzettel is párhuzamot lehet vonni, hiszen a pandémia alatt sem érhettünk egymáshoz. Duda Éva ugyanezt a témát feszegeti a Prizma című előadásában, amely szintén meghívást kapott a fesztiválra, tehát ebben a formában még reflektálunk is a pandémiára.
hirdetés

A magyar kortárs táncművészek közül kiket láthatunk a programban?
K. A.: Fontos megemlíteni a Grecsó fivérek Többet magunkról estjét, ami a Várkert Bazár produkciója. Különleges testvérpár, egy író és egy koreográfus, családi történetek, anekdoták alapozzák meg az estet, ahol kiemelt téma a nyírségi, viharsarki származás. Miskolcon nagyon szeretik őket, Krisztián íróként sokat jár ide, Zoli pedig a Miskolci Balett megalakulásakor dolgozott az együttessel. Érkezik még a Szegedi Kortárs Balettnek a Nemzeti Táncszínházzal koprodukcióban készült két darabja, a The Black Paintings és a Blue, már többször játszottak Miskolcon telt házas előadásokkal. A Duda Éva Társulat a Prizmával érkezik, látható lesz a Gangaray Dance Companytól az Agora és az európai hírű Hodworks Amber produkciója, a fesztivált Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt Kokoschka babája című szenvedélyes darabja zárja.

Tervezi a fesztivál bővítését?
K. A.: A Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával, Béres Attilával közös küldetésünk, hogy megrendezzük ezt a fesztivált, de emellett rengeteg darabot kell bemutatni. A Kamaraszínházon és a Játékszínen kívül már a Csarnokban is játszunk. Ez a szerelőcsarnokunk, ugyanazt tudja, amit egy nagyszínpad, ha felhúzzuk a vasfüggönyt, nyári színházként is funkcionál. Ebben az értelemben egyre jobban terjeszkedünk. Amikor kijutok külföldre, mindig megcsodálom az utcazenészeket, bábosokat, jazz-zenészeket. Hogy nálunk is igazi fesztiválhangulat legyen, ennek mintájára megtölteném az utcákat, hogy egész Miskolc belvárosát különféle művészek népesítsék be. Már az idén is törekszünk ebben az irányban bővülni kicsit, és őszintén remélem, hogy a jövőben ezt tovább tudjuk fejleszteni. A cél az, hogy a színvonalas magyarországi táncfesztiválok palettáját Miskolc is színesítse.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor