Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Táncfesztivál a derű és az élet szeretetének jegyében
2021-08. szám / Nagy Klaudia

23. alkalommal rendezik meg a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált augusztus 31. és szeptember 5. között. A fesztivál a veszprémi Pannon Várszínház kiemelt rendezvénye, amely a magyar kortárs táncművészet rangos seregszemléje. Egészen a kezdetektől egy igazi összművészeti
találkozó, ahol a műfajhoz kapcsolódó zenés est, fotó- és fénykiállítás, filmvetítés is színesíti a prog­ram­kínálatot. A fesztivál szervezőjével, a Pannon Várszínház igazgatójával, Vándorfi Lászlóval a részletes programról és az új kezdeményezésükről beszélgettünk.

2020 decemberétől Horváth Csaba rendező-koreográfus a fesztivál új művészeti vezetője. Miért éppen rá gon­dolt, amikor felkérte erre a posztra?
V. L.: Büszke vagyok arra, hogy Veszprém rengeteg kiemelkedő előadóművészt adott a pályának. Csaba veszprémi származású, a Színház- és Filmművészeti Egyetem szín­ház­ren­dező-fizikai színházi koreográfus szakának vezető tanára, saját együttese, a Forte Társulat a táncfesztivál többszörös díjazottja. Kie­mel­kedő eredményeket ér el táncosként, koreográfusként, ren­de­ző­ként, és pont olyan életkorban van, amikor maximális szakmai is­me­ret­tel rendelkezik, a magyarországi és a külföldi szakmát is meg­fe­le­lően nyomon követi. Új művészeti irányt tud mutatni a fesztivál szá­mára.

Milyen tematika alapján állt össze a versenyprogram?
V. L.: Nem szorosan tematikához, hanem minőséghez kötöttük. A napok elnevezése viszont elárulja, milyen téma köré csoportosítottuk az előadásokat. Augusztus 31-e a „Fatal koreográfusok napja”, az Imre Zoltán Program nyertes pályázóinak, fiatal alkotóművészeinek be­mu­tat­kozása. Szeptember 1-je, a hivatalos megnyitó napja a „Nyitány” nevet viseli, ahol a Hangvilla egész terét bejátszó előadáson keresztül a hagyományos értelemben vett táncszínházi előadásig és stú­dió­színházig terjed a paletta. A magyar film 120 éves évfordulójának tiszteletére az ünnepélyes megnyitó része az 1901-ben készült A táncz című tízperces film. Szeptember 2-án a „Klasszikus Kortársak” ke­re­té­ben azoknak az együtteseknek a munkáit hívtuk meg, amelyek régóta vezető szerepet töltenek be, mint például a Szegedi Kortárs Balett két darabja, a The Black Paintings és a Blue, Fehér Ferenc kiváló szóló táncprodukciója, valamint láthatunk még egy előadást, az Agorát a Gangaray Dance Companytól, melynek koreográfusa Hámor József, aki szintén régóta a táncfesztivál alkotóművésze. Mindemellett a Lighthouse debreceni alkotócsoport egy fénykiállítással készül Sztojánovits Andrea művészeti vezetésében. Utána következik a „Nemzetközi nap” szeptember 3-án: két nemzetközi együttes érkezik hozzánk, a Laura Arend – Laboration Art Company Németországból és a Compagnie Claudio Stellato Belgiumból. Ez a két külföldi együttes szimbolizálja művészeti törekvéseinket. A német előadás egy gyönyörű, vérbeli táncprodukció, a Stellato WORK című előadása mozgásszínház, mondhatnám, hogy egy filozofikus bohóctréfa. Szeptember 4-én, az „Összművészeti napon” a nézők megismerhetik a Willany Leó Improvizációs Táncszínházat, a Grecsó fivérek estjét, valamint egy nagyon érdekes, performatív séta részesévé válhatnak Veszprém utcáin. Sor kerül a Szerelmem, Elektra című film vetítésére Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkal­mából, hiszen Jancsó Miklós a fesztivál zsűrielnöke volt egy időszakban.

A zárónapon szeptember 5-én egy egészen új kezdeményezésre készülnek.
V. L.: Nagyon várjuk a „Családi napot”, amelynek során a veszprémi Arénában két rendkívül látványos és szórakoztató produkció látható majd. Az első részben Méhes Csaba és a Brass in the Five egészül ki a Fővárosi Nagycirkusz kiváló légtornászaival, a Body Trapeze duóval. A második részben pedig a Duda Éva Társulat RAMAZURI előadását tekinthetik meg a nézők, amely kifejezetten gyerekeknek készült, egészen káprázatos, akrobatikus elemekkel tarkított produkció. Mind a két előadás a színház, a táncszínház és a cirkuszművészet mezsgyéjén mozog. Ezen a napon osztjuk ki a díjakat, amelyeket neves zsűri ítél oda, a fesztivált pedig a Frenák Pál Társulat InTimE című produkciójával zárjuk.

Kik fogják zsűrizni az előadásokat?
V. L.: A zsűri elnöke Pongor Ildikó Kossuth-díjas táncművész, a grémium tagjai Fuchs Lívia tánctörténész, Kerekes Blanka nemzetközi hírű fuvolaművész, a Zürichi Zeneművészeti Egyetem docense, Hegyeshalmi László, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója és M. Tóth Géza, a kétszeres Oscar-díjra jelölt ani­má­ciós filmrendező, színházrendező, aki hosszú évek óta a táncfesztivál zsűritagja.
hirdetés

Milyen segítséget kaptak az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programtól a fesztivál fejlesztéséhez?
V. L.: Főleg a fesztivál nemzetközi oldalát szeretnénk erősíteni és bővíteni, sokféle támogatást kapunk, nyilvánvalóan az anyagi segítség is egy fontos szempont, hiszen a külföldi együttesek egy egészen másfajta árfekvést képviselnek, mint a hazaiak. Az EKF kiemelt programja a táncfesztivál.

Hogyan valósul meg a Nemzeti Táncszínházzal való együttműködés?
V. L.: A Nemzeti Táncszínház egy befogadó, produkciókat forgalmazó és saját produkciókat is létrehozó ernyőszervezet. Két általuk finanszírozott produkció jelenik itt meg, a Szegedi Kortárs Balett kétrészes estje, valamint a Duda Éva Társulat előadása. Többször is volt már ehhez hasonló együttműködésünk, de úgy határoztunk, hogy innentől kezdve rendszeressé válik a Nemzeti Táncszínház és a fesztivál együtt­működése.

Mire számíthatunk, mi jellemzi majd a fesztivál hangulatát?
V. L.: Örülök, hogy kifejezetten sok az olyan előadás, amik a derűt, az örömöt, az élet szeretetét su­gá­roz­zák. Erre nagy szükségünk van ebben a nehéz időszakban.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor