Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Abban hiszünk, hogy amit szívből csinálunk, az működni fog”
2021-12. szám / Pavlovics Ágota

A Dunakanyar szívének is nevezett Vác barátságos, barokk kisváros. Történelmi és kulturális emlékekben gazdag, és persze a jelen művészete sem hiányzik, itt látható például Sajdik Ferenc állandó életmű-kiállítása, és van néhány bájos Kolodko-szobor is. Számos kulturális intézménye
mellett lassan két évtizede színháza is van. A gyönyörűszép, majdnem 100 éves épületben működő Váci Dunakanyar Színház ügyvezetőjével, dr. Varga Katalinnal nem csak a náluk látható előa­dá­sokról be­szél­gettünk.

Égszakadás és földindulás volt bőven a színház körül, és persze a járvány sem használt, de örülünk, hogy végre a munkáról és az előa­dá­saik­ról beszélgethetünk.
Dr. V. K.: Nehéz küzdelmeken vagyok túl, kinevezésem előtt 25 évig a város kulturális életében dolgoztam. Jogász végzettségű vagyok, de azt hiszem, ez előny is lehet, mert az ember kívülről is képes a művészetet látni. Molnár Bence művészeti vezető kollégámnak már a kinevezésekor világos képe volt arról, hogy milyen színházat szeretne itt csinálni. Erdélyben végzett színész szakon, több országban meg­for­dult, tanult. Közös célunk, hogy a minőségi szórakoztatás mellett legyenek erős, felejthetetlen, akár letaglózó előadások is. Ilyen volt az Egyasszony Tenki Réka előadásában és a Dennis Kelly Árvák című darabja is, ami nagy sikert aratott. A színház az a hely, ahol fel­töl­tődnek az emberek, és nem csak nevetéssel lehet feltöltődni. Mi vagyunk az egyetlen független vidéki színház, így állami támogatás nélkül, kizárólag önkormányzati forrásból működünk, így ha nagyokat álmodunk, még megfontoltabban cselekszünk. Két saját előadásunk készült a járványidőszak alatt: az egyik Karinthy Ferenc Dunakanyar című műve Molnár Bence és Nagyabonyi Emese előadásában, ami rendezői koncepcióban, megjelenésében teljesen mai és aktuális, a jelen fiataljainak is érthető módon adja vissza a megragadó novellát. A másik darabunk a Liliomfi, a Mohácsi-féle feldolgozás továbbgondolása, amiből Horváth János Antal rendező 16 szereplős, élő zenekarral közreműködő vígjátékot alkotott ki­fe­je­zetten a mi színházunkba.

Hogy határozná meg a színházuk pozícióját, feladatát?
Dr. V. K.: Szeretik az emberek, hogy van színházuk, és ez nemcsak a Vácon élőknek fontos, hanem a környező falvakban lakóknak is. Méretét tekintve inkább kamara, de jó hangulatú, kellemes, elegáns intézmény. Mottónk szerint a váci színház visszavár, ami a művészeknek és a nézőknek egyaránt szól. Nem dolgozunk sokan a színházban, így sokoldalúnak kell lennünk, de abban hiszünk, hogy amit szívből csinálunk, az működni fog. Műsorunk zömét a fővárosi, határon túli és más vidéki városok előadásai alkotják. A színház a maga magasztossága mellett Vácon mégis igyekszik közvetlen is maradni. Értő és az előadásokkal együtt élő közönségünk van, jó fogadtatásra találtak saját darabjaink is. A művészek is szeretik ezt a közvetlen hangulatot, örömmel jönnek hozzánk, szívesen beszélgetnek a nézőkkel. Az előadások kiválasztásánál mindig igyekszünk a helyi sajátosságokat is figyelembe venni. Decemberben például azt, hogy a környéken sok Erdélyből származó ember él, ezért örömmel készültünk a Bodor Johanna kolozsvári születésű táncművész nagy sikerű önéletrajzi regénye alapján született, Nem baj, majd megértem című előadásra, amit a főváros után vidéken először december 11-én Vácott láthattak a nézők. A darab az Orlai Produkció és az Ördögkatlan közös alkotása. December 18-án a Napnyugat Expressz – a nagyváradi Szigligeti Színház vendégelőadása – a ,,nyugatiasodás” és a ,,keletiség” kérdéseit járta körbe, de magáról az emberről szólt.
hirdetés

Mi mindent láthatnak a nézők év végéig a színházban?
Dr. V. K.: Brass Hu-morzsák címmel Méhes Csaba pantomimművész és zenészbarátai családi műsorát is láthatják a nézők. Kitolás címmel Lengyel Tamás önálló estje érkezik, ami a decemberi, Radnóti Tesla Laborban történő debütálása után jön hozzánk, Horváth János Antal rendezésében. A Megmondta professzorasszonyom című drámai stúdióelőadás nagybeteg nőkkel folytatott beszélgetések alapján készült, Kőszegi Mária játssza és a színészként ismert György Zoltán Dávid rendezte. December 29-én pedig az Egy apró kérés című vígjátékkal búcsúztatjuk az évet, szereplői Szávai Viktória, Járó Zsuzsa, Debreczeny Csaba, Mészáros Máté. Az Orlai Produkció darabját Rába Roland rendezte.

Dióhéjban mondjuk el, 2022-ben milyen előadásokkal indulnak.
Dr. V. K.: A Dunakanyart és a Liliomfit műsoron tartjuk. Januárban A percek aratója – Ady és a 30Y, azaz Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös előadása érkezik hozzánk, az Orlai Produkciótól pedig a Second Life. Februárra várjuk a Balkon kilátással és az Egy őrült naplója című Orlai-produkciókat, és a középiskolások számára Babits Jónás könyvét Dunaújvárosból. A Nézőművészeti Kft. előadásait is meghívtuk, terveink szerint Scherer Péter az Utazás a koponyám körül színpadi változatával lép fel, a Körúti Színháztól pedig az Én és a kisöcsémet szeretnénk meghívni Koltai Róberttel.

Melyek a további terveik?
Dr. V. K.: Szeretnénk, ha a nézők szívesen jönnének hozzánk, és nemcsak színházi előadásra, hanem irodalmi kávézóba, kisebb beszélgetős estekre is. Tervezünk új előadásokat is, ezekhez pályázunk, de emellett igyekszünk támogatókat találni a helyi vállalkozói körből. Ahogy korábban a Naszálytej állt mellénk a Dunakanyar színpadra állítását segítve, most építőipari cégeket keresünk majd meg. A művészet egy csoda: kihívás, sok munka is, de rengeteg öröm.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor