Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Örömteli nyár, felhőtlen idő
– Szabadtéri Színházak Találkozója: 2022. június 1-8.

2022-04. szám

Június elejétől országszerte nyitnak a szabadtéri színházak. Közülük többen is csatlakoztak a nagy nyári fesztiválszezon nyitányához, a Grand Openinghez. Ezt a háromnapos, klasszikus zenei ren­dez­vény­sorozatot tavaly indította el a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége a magyarországi
fesztiválvárosok kulturális összefogásával. Idén is június első hétvégéjén a Grand Opening országos zenei ün­ne­pével veszi kezdetét a szabadterek nyári programsorozata.
Az igazgatók, szervezők úgy vélik, 2022-ben még nagyobb lesz az érdeklődés a nyári színházak kínálatai iránt, mint tavaly, pedig akkor rekordot döntöttek a szabadtéri teátrumok: összesen 450 ezer nézője volt a prog­ram­jaiknak – ezzel megduplázták 2020 nyári nézőszámát –, 60 bemutatót tartottak, 650 előadást játszottak.

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke szerint Európában is egyedülállóan sokszínű a magyarországi szabadtéri színházi hálózat. Előadásaikra a vonzó környezet is inspirálóan hat, a helyszínek, a várak, a vizek, a természet erősen meghatározzák egy-egy produkció hangulatát akár történelmi helyeken, várak környékén, akár a Balaton, vagy épp a Holt-Körös mellett.
Mivel 25 éves lett a Szabadtéri Színházak Szövetsége, kitalálták, hogy egy közös rendezvénnyel is meg­ün­nepelhetnék a negyedszázados jubileumot. „Mindannyian létrehozunk rendkívül értékes saját produkciókat is, amelyeket még nagyobb nyilvánosság elé szeretnénk tárni. Ezért 2022. június 1. és 8. között először rendezzük meg – az EMMI Kulturális Államtitkárságának támogatásával – a Szabadtéri Színházak Ta­lál­ko­zóját, amelyhez tagtársunk, a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpad ad helyet. Egy hét alatt 9 előadás látható, Kőszeg, Gyula, Szentendre, a Városmajor és a Kultkikötő korábbi nagyszínpadi és kama­ra­pro­dukciói” – mondja Pócza Zoltán. (Jegyek már válthatók a https://varosmajoriszinpad.hu oldalon.)
hirdetés

A Szabadtéri Színházak Szövetségének 14 tagintézménye van 14 különböző adottságú helyszínen: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Vár­szín­ház, Kultkikötő (Balaton), Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház.
Idén fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Városmajori Szabadtéri Színpad. A Kőszegi Várszínház egyedi összművészeti fesztivált rendez nyáron, alapításának 40. évfordulójára. A Kultkikötő a 17. évadját kezdi meg, a Balaton körüli legnagyobb fesztivál helyszíneinek száma hatra bővül: Alsóörs is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonboglár, Balatonfenyves és Badacsony mel­lett. A Gyulai Várszínház 2022-ben is megtartja az elmúlt években kialakult évadszerkezetet a hangsúlyos fesztivál-programsorozatokkal: Shakespeare Fesztivál, Erdélyi Hét, illetve ebben az évben Tamási Áron Napokat rendeznek. A Margitszigeti Színház programjainak egy része a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, s kiemelkedő esemény lesz az itteni nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal. A Kisvárdai Várszínház a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját tartja 2022. június végén. A Szegedi Szabadtéri 2022-es Dóm téri évadát július 1-én a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Petőfi Sándor életéről szóló, Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játékának ősbemutatója nyitja.
A szabadtéri színházak fontosnak tartják az együttműködéseket, ezért számos előadás koprodukcióban valósul meg. Ilyen lesz nyáron például Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Gritti, avagy a bőrre menő játék című darabja, amely a Kőszegi Várszínház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös előadása. Vagy Az ifjú barbárok, amely Bartók Béla és Kodály Zoltán barátságáról szól, és a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója.
A szabadtéri színházak közös jelmondata 2022-ben is így hangzik: „Szabadtéren – szabadabban”. Csak legyen örömteli nyarunk, felhőtlen időnk.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor