Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Öt új bemutató Gyulán
2022-05. szám

A Gyulai Várszínház nyári évadának összművészeti fesztiválprogramja a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít a legváltozatosabb műfajokban minőségi nyári művészeti élményeket.
A látványos történelmi dráma (A Vörös Pimpernel), a kortárs prózai színház különféle műfajai (A testőr, Válaszfalak) mellett az opera (Háry János), a musical (A padlás, Valahol Európában), az operett (Sissi, a magyar királyné), a néptánc (Körös-völgyi Sokadalom), a kortárs táncjáték (Ahogy tetszik, Ramazuri), a bábszínház (Rómeó és Júlia), a jazz (Borbély-Dresch Kvartett), a népzene (Pál István Szalonna és Bandája), a világzene (Ötödik Évszak) legjobb előadásaival, színvonalas komolyzenei (Grand Opening) és irodalmi programokkal (Tamási Áron konferencia) várja a látogatókat.
A fesztiválprogram támpillérei idén is a színházi fesztiválok: Shakes­peare Fesztivál, Erdélyi Hét, Tamási Áron Napok.
A színes programkavalkád kitüntetett pillanatai ugyanakkor a saját bemutatók. A Győri Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Min­den­kinek mindene (Apor Vilmos) című ősbemutatóval a Gyulai Vár­szín­ház azon legrégebbi hagyományát igyekszik tovább éltetni, amely a nemzeti önazonosságunkat erősítő történelmi témájú drámák szín­re­vi­telét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását, ősbemutatók létrehozását preferálta. A művet Dér András a Várszínház felkérésére írta, s ő maga rendezi is az előadást. Az 1945-ben győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos 1919-1941 között előbb kápláni, majd plé­bá­nosi szolgálatát teljesítette Gyulán. A kiszolgáltatottak, az elesettek, a szegények, az üldözöttek, a gyermekek érdekében végzett tevékenysége miatt emlékét mindmáig nagy tisztelet övezi a városban. Az előadás szeretné példaértékű cselekedeteit és vértanú sorsát ország-világ számára felmutatni.
A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek közös bemutató és kölcsönös vendégjátékok a hozadéka. A közösen létrehozott Az ifjú barbárok című előadás szintén kortárs szerző: Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója lesz, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A két világhírű magyar zenetudós, Bartók és Kodály első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit mutatja meg, miközben magyarságtudatunk, nemzeti azonosságtudatunk ma is aktuális kérdéseivel szembesíti a nézőt.
hirdetés

Az elmúlt években az összművészeti fesztiválprogram szerves részévé vált a közelmúlt nemzeti klasszi­kusainak életműveit középpontba állító programsorozat. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda után idén Tamási Áron munkásságára hívják fel a figyelmet. A háromnapos fesztivál, a Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Tündöklő Jeromos bemutató, Márkó Eszter rendezésében, Schnell Ádámmal a főszerepben, a Tamási Áron Emlékévnek is egyik megkülönböztetett eseménye lesz.
Teljes mértékig saját fejlesztésű bemutatója a Várszínháznak a De mi lett a nővel? című előadás, amely Kiss Csaba Csehov műveiből írott sikerdarabjából készül. Az előadás különlegessége és egyedi értéke az lesz, hogy Béres László rendezésében három kiváló, idős erdélyi színész (Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc) játssza el a szerepeket.
A nyári évad záró előadása Gozzi: A szarvaskirály című klasszikusának a Karinthy Színházzal közös bemutatója lesz. Az alkotók minőségi szórakoztatásnak szánják, egy olyan igazi, nagybetűs komédiát fognak létrehozni a lendületes, fiatal csapattal, Berettyán Nándor rendezésében, amely szórakoztató formában feszegeti létezésünk alapkérdéseit.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor