Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Átadták az év kiemelkedő artistaművészének a Karádi-díjat
2022-08. szám

Második alkalommal adták át a Fővárosi Nagycirkusz augusztus 10-i gálaelőadásán a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által tavaly alapított Karádi-díjat, amelyet az év kiemelkedő magyar artistaművészeként Dittmar Laido vett át. A cirkuszszakmai díjra érkezett szavazatok dr. Kukucska Szilvia közjegyző előtt történtek összeszámlálásra és hitelesítésre.

A Tihany Életmű és a Porond Ifjú Csillaga-díjakkal egyenrangú Karádi-díjat az év kiemelkedő magyar artistaművészeként Dittamar Laido vette át Fekete Pétertől, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatójától és Graeser Józseftől, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetőjétől.
„Egyáltalán nem számítottam a díjra, amit szeretnék megköszönni a pályatársaimnak. Ez egy meghatározó és emlékezetes pillanat a kar­rie­rem­ben, hiszen ez egy rangos cirkuszszakmai díj. Hálásan köszö­nöm” – mondta Dittmar Laido meghatódva a díjátadó ünnepségen.
A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ néhai Karádi Béla végaka­ra­tának megfelelően, elismerve és tiszteletben tartva munkásságát 2021. augusztus 10-én megalapította a Karádi-díjat, amelyet minden évben, augusztusban egy díszelőadás keretében az év kiemelkedő magyar artistájának ad át.
A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által felkért négytagú zsűri – Kristóf Krisztián, Kőműves Tibor, Simet László és Fekete Péter – tesz javaslatot az adott évben kiemelkedő művészi munkát végző magyar artistaművészekre. A jelölés során az alábbi szempontokat kell figyelembe venniük: az adott évben elért művészi teljesítményt, valamint a megkérdőjelezhetetlen, példa értékű közösségi és magánéletet.

A díjazott személyéről a magyar artista szakma dönt. A négy legtöbb jelölést kapó artistaművészre – Biritz Ákosra, Dittmar Laidóra, Donnert Kathyre és Richter Kevinre – a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott Cirkuszművészeti Szakmai Kártya birtokosok szavazhattak online, a Fővárosi Nagycirkusz honlapján elhelyezett szavazólapon, a jelöltek bejelentésétől számított öt napig. Minden szavazásra jogosult a jelöltek közül egy artistaművészt választhat.


Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő érdemei voltak az 1971-ben új­jáé­pí­tett Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában. Karádi Béla 2016. május 25-én hunyt el, örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a ráeső örökségből díjat alapítson.

hirdetés














vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor