Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A Jógyerekek képeskönyve görbe tükröt tart a hibáinknak”
2022-12. szám / Nagy Klaudia

Dr. Heinrich Hoffmann, a frankfurti elmegyógyintézet főorvosa 1845-ben mesekönyvet szeretett volna vásárolni kisfiának, de nem talált ízlésének megfelelőt. Úgy döntött, saját maga ír fia számára történeteket, amelyekhez illusztrációkat is készített. A Kócos Peti és más mesék névre
keresztelt könyv azt mutatja be, mi történik azokkal a rosszcsont gyerekekkel, akik nem hajlandók szót fogadni szüleiknek. A kultikus brit zenei trió, a The Tiger Lillies újragondolta a művet, és megalkotta saját színpadi változatát, amely egyszerre groteszk, rémisztő és kacagtató. A tatabányai Jászai Mari Színház 2022. december 17-én mutatta be a Jógyerekek képeskönyve című rémvarietét Szikszai Rémusz rende­zésében, akivel a premier előtt beszélgettünk legújabb munkájáról.

2015 óta folyamatosan rendez a Jászai Mari Színházban. Miért kedves önnek a tatabányai társulat?
Sz. R.: Az egyik legjobb társulat az országban, nagyon szeretem őket, remek velük dolgozni, jó érzés ide visszajárni. Az első munkánk, a Tartuffe jól sikerült, majd következett Az imposztor, és azt vettem észre, hogy minden évben rendezek ott egy darabot. Már el sem tudnám képzelni, milyen lenne, ha nem dolgoznék velük.

A Jógyerekek képeskönyve magyarországi ősbemutatóját 2009-ben tartották az Örkény Színházban Ascher Tamás rendezésében, amelyet azóta más hazai teátrum nem tűzött műsorra. Kihívást jelent egy olyan darabot elővenni, amelyből már készült egy ikonikus előadás?
Sz. R.: Ha azon gondolkodnék, ki mekkora sikerrel rendezett meg egy darabot, akkor nem nyúlhatnék semmihez. Előfordul, hogy az embert gátolja, ha egy előadás ekkora sikert fut be, de ha már eltelt elég idő, nem érzem gondnak. Ha már Ascher Tamást említette, az általa rendezett, szintén legendás Három nővér után nehéz volt újra színpadra vinni más alkotóknak Csehov darabját, de az élet megy tovább, elég sok idő eltelt már, hogy a Jógyerekek képeskönyvét bátran elő lehessen venni. Annak idején láttam az örkényes előadást, és nagyon szerettem. A miénk egészen más lesz, például a szöveg alapanyagával mindenki úgy bánik, ahogyan kedve tartja, mindenki változtat rajta. A mi előa­dá­sunkban biztosan lesznek szövegek, amik az örkényes előa­dás­ban nem voltak, mert ők más szempont szerint válogattak. A produkció hangzása például közelebb áll majd a The Tiger Lillies eredeti zenéjéhez.

Mi inspirálta, hogy színpadra állítsa a darabot?
Sz. R.: Nagyon szeretem a The Tiger Lillies zenekart, szoktam hallgatni a lemezeiket, 2020-ban jelent meg a covidról szóló dupla albumuk COVID-19 címmel, amit mindenkinek ajánlok, mert csodálatos szövegek vannak benne. A Jógyerekek képeskönyve görbe tükröt tart a hibáinknak, ami hálás téma. Számomra az egész darab hangulata emlékeztet a brit filmrendező, Tim Burton munkásságára, akinek olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint az Ollókezű Edward, a Charlie és a csokigyár, a Sweeney Todd és az 1989-es Batman. Pont ezt a világot próbáljuk majd megidézni, hiszen Tim Burtonre ugyanaz a fekete humor jellemző, mint a The Tiger Lillies darabjára, azon csodálkozom, hogy ebből még nem készített filmet, például Helena Bonham Carterrel. A gyerekeimmel is megnéztük A halott menyasszonyt és a Karácsonyi lidércnyomást, imádjuk őket, nagyon szeretem ezt a világot, és most végre ebben a zsánerben is kipró­bálhatom magam.

A társulat könnyen rá tudott kapcsolódni erre a kicsit dark, groteszk világra a próbák során?
Sz. R.: Igen, bár az előadás nehézsége, hogy folyamatosan mindenki a színpadon tartózkodik, és minden dalt, minden koreográfiát tudniuk kell, ami hatalmas munka. Még van három hetünk a bemutatóig, és már látom az emberek szemében a fáradtságot, hogy mindennap keményen oda kell tenniük magukat, de már látom, hallom az eredményt is, hallom a négy szólamot, hogy egyre biztosabbak napról napra.
hirdetés

A The Tiger Lillies dalait kik fogják megszólaltatni?
Sz. R.: Lovas Gabriella, a produkció zenei vezetője összeállított egy zenekart kifejezetten erre az előa­dás­ra, a neve pedig tőlem származik: Jalapeno in the Eye Band – Jalapeno a Szemben Banda. Hogy pontosan kik ők, az legyen meglepetés.

Fontos szerepet kap a figurák külsejének kidolgozottsága, megjelenésük groteszksége, amihez sajátos színpadkép társul.
Sz. R.: Michac Gábor lélegzetálló jelmezeket tervezett, amelyek egyértelműen a Tim Burton-féle világot idézik, ahogy a díszlet is, amely Ondraschek Péter munkáját dicséri.

Heinrich Hoffmann horrormeséket írt gyerekeknek arról, miért kellene jól viselkedniük, illetve mi történik velük, ha nem fogadnak szót. A belőle készült színdarab a The Tiger Lillies átiratában viszont már a felnőtt korosztálynak szól. Mit tanulhatnak belőle a felnőttek?
Sz. R.: Nem hiszek abban, hogy a színháznak tanítania kell. Kérdéseket kell feltennie, amikre mindenki úgy válaszol, ahogy tud. Ebben az esetben is azt kívánom, hogy az előadást megtekintő nézők szóra­koz­zanak jól, és közben gondolkozzanak el, hogy jó szülők voltak-e, vagy jó szülők lesznek-e, amikor rájuk kerül a sor.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor