Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 1., szerda
Fülöp, Jakab, Zsaklin, Jefte

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A Broadway és a West End a Karinthyban találkozik
2023-11. szám

Olt Tamás második évadát tölti a Karinthy Színház igazgatói pozíciójában. Ahogy az előző évadzáró ülésén elhangzott, büszke arra, hogy amellett, hogy a színház megőrizte családias han­gu­la­tát, sikerült beváltani azt az ígéretét, hogy olyan színdarabokat mutasson be a közönségnek,
amiket máshol nem láthatnak. A Karinthy Színház az ünnepek alatt is különleges előadásokkal, ajándékokkal és kedvezményekkel várja a nézőket. Olt Tamással beszélgettünk a karácsonyról, az új évről és a színház legújabb előadásairól.

A színház új szlogent kapott az idei évadban, ami láthatóan minden fórumon jelen van. Mit takar pontosan az a mondat, hogy ,,Játsszunk komolyan!”?
O. T.: Megőrizzük a hagyományokat, de egy mai, érvényes színházi nyelvet képviselve újul meg a színház olyan előadásokkal, amiket a nézők máshol nem láthatnak. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól kizárólag tragédiákat fogunk játszani. Amit nagyon komolyan veszünk, az a minőség és a színvonal. A tartalmas kikapcsolódás és minőségi szórakoztatás jegyében tűztük műsorra legújabb előadásainkat: Hamlet – crazy and cool, Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona, Margarída asszony, Bestseller, Vonó Ignác, Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons. Ebből is látható, hogy megőriztük a színház szóra­koz­tató jellegét minden korosztály számára a lehető legváltozatosabb módon.

Rendhagyó módon az idén a megszokottnál korábban kezdődött az évad, és már szeptember 1-jén bemutatták a Hamletet, ami hűen tükrözi a színház új hitvallását. Az eddigi visszajelzések alapján hogyan fogadta a közönség a darabot?
O. T.: Azért tartottuk szeptember elsején első bemutatónkat, mert színházunk alapítója, Karinthy Márton ezen a napon született. Nagy boldogság, hogy a Hamlet olyan nézőket is becsalogat a színházba, akik korábban ritkábban vagy nem jártak hozzánk. Szerencsére már a tavalyi évadot is jelentős nézőszámemelkedéssel zártuk. Minden korosztályból egyre több új nézőnk van, amiért roppant hálás vagyok. Igyekszünk rászolgálni erre a bizalomra.

Decemberben és februárban Broadway- és West End-színdarabok bemutatására készül a színház, melyeket Magyarországon először a Karinthyban láthat a hazai közönség. Mi a különlegessége Peter Quilter Bestseller és Sam Steiner Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons című művének?
hirdetés

O. T.: A Bestseller nemcsak Magyarországon, de Európában is először nálunk, a Karinthyban debütál. Peter Quilter az egyik legnépszerűbb Broadway- és West End-szerző, aki mesterien elegyíti a komédiát a drámával, nem ok nélkül örved hatalmas népszerűségnek majd’ 40 országban. Ebben az igazán szórakoztató előadásban mindenki több szerepet játszik, ami a színészeknek is lehetőséget ad arra, hogy virtuozitásukat megmutassák. Társulatunk tagjai, Mikecz Estilla, Kovács Vecei Fanni, Mohácsi Norbert és Karácsony Gergely mellett visszatér hozzánk Vándor Éva és Mészáros András is. Az előadást pedig Alexey Zolotovitskiy rendezi, aki a nemzetközi színházi palettán egyre jelentősebb fiatal alkotó. A Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons szintén jóval több, mint egyszerű romantikus komédia. Nagy sikerrel játsszák Londonban ezt a színészi jutalomjátékot, ami a Karinthy Színházban is bemutatásra kerül 2024 februárjában. Mikecz Estilla és Mohácsi Norbert formálják meg a szerepeket, akik az életben is egy párt alkotnak. Sam Steiner igazi érzelmi hullámvasútra ülteti a nézőt színdarabjában. A két szereplő love storyjának darabkái alaposan össze vannak keverve az időben, ami a hagyományos történetmesélést egy sokkal izgalmasabb dimenzióba helyezi át. Vajon hogyan segít az igaz szerelem legyőzni azt a nehézséget, ha az ember száját naponta mindössze 140 szó hagyhatja el?

Hogyan készül a Karinthy Színház az ünnepekre? Mivel várja vendégeit?
O. T.: A Karinthy Színház nem csak a karácsonyi időszakban figyel az ajándékozás fontosságára: vendégeinket egész évben különleges kedvezményekkel, izgalmas programokkal, minden korosztály számára friss és aktuális témákkal várjuk. Családias színházként minden évben egy családként díszítjük fel művészeinkkel és munkatársainkkal a közösségi tereket, mert mindannyiunk számára fontos az ünnepi hangulat. Nézőinknek is fontos ez az érzés, hiszen ha hozzánk jönnek, akkor haza jönnek. Többszörösen díjnyertes közönségkedvencekkel várunk mindenkit: Nagymester, Lököttek, A bűvös szék, Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona, Bestseller. Idén ismét kedvezményes áron vásárolható meg páros színházbérletünk, ami minden évben nagy népszerűségnek örvend. Ez a szabadon felhasználható bérlet remek lehetőség arra, hogy mindenki megtalálja a számára kedves előadást vagy előadásokat. Továbbra is fontos számunkra, hogy azokat a kisgyermekeket és családokat is minőségi kultúrához segítsük, akik hátrányos helyzetükből adódóan nem részesülhetnének a színház csodájában. Korábban indított adománygyűjtésünket az idei évben is folytatjuk több szervezettel és alapítvánnyal együttműködve. Emellett ingyenes Miklós-napi előadást tartunk a rászoruló gyermekeknek, ahol a Karinthy Mikulása várja őket. Az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona című előadásunkra pedig egész évben szeretettel fogadjuk a gyermekeket és a családokat. Szilveszter napján kétszer is játsszuk A bűvös szék című komédiánkat, ami mellé nézőink egy pohár pezsgőre is vendégeink lesznek.

Mik a színház új évi tervei?
O. T.: Decembertől Verebes István is újra a Karinthyban rendez. Fejes Endre ikonikus művét, a Vonó Ignácot állítja színpadra a főszerepben Balázs Andreával és Előd Álmossal. Kiss Manyi és Garas Dezső legendás előadásában 1970-ben láthatta a közönség. Végtelenül kedves és szívszorító történet, amely azóta sem vesztette el aktualitását. Fejes mesterműve egy igazi kis ékszerdoboz, csakúgy, mint Buda egyetlen kőszínháza, a Karinthy. Az új évben továbbá különleges koprodukcióval készülünk a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal. Biztos nem árulok el titkot azzal, hogy szintén egy ősbemutatót kívánunk színpadra állítani. Maga az együttműködés formája igen rendhagyó módon valósul meg: egy nemzetközileg elismert rendezőnő vállalta a kalandot, hogy egyszerre mindkét társulat színészeivel dolgozzon Budapesten és Marosvásárhelyen. A művészek részéről is izgalmas folyamatnak ígérkezik a közös munka. Ez a módszer lehetőséget nyújt arra, hogy a későbbiekben a vásárhelyi és a budapesti színészek szerepet cserélhessenek egymással. Így a mieink is játszhatnak Erdélyben és a marosvásárhelyiek is játszhatnak a Karinthyban. A tavaly útjának indított nemzetközi fesztiválunkat tavasszal jelentős szakmai műhellyel bővítjük. Úgynevezett szakmai labortóriumot fogunk működtetni a fesztivál alatt, amelyet jelentős, nemzetközileg elismert alkotók vezetnek majd. A fesztivál zárásaként nyilvános előadás keretében a nagyérdemű is láthatja a laboratóriumi munkák eredményét. Nemsokára megnyitjuk azt a fórumot, ahol ezekre a műhelymunkákra a diákokon túl szakmabeliek is jelentkezhetnek. Valamint Ilja Bocsarnikovsz művészeti vezetővel elkezdtünk dolgozni egy másik fontos és hiánypótló esemény létrehozásán, de hogy az mi lesz, maradjon új évi meglepetés. Reméljük, családias színházunk az ünnepi készülődésben és az új évben is szeretetteljes és lélekemelő légkört nyújt a hozzánk látogatóknak.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor