Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Shakespeare-t játszani egy csoda
2014-09. szám

A Shakespeare-évad kapcsán a Miskolci Nemzeti Színház első nagyszínházi bemutatója a IV. Henrik című királydráma lesz, melyben feltűnik és jelentős szerepet kap a legendás Falstaff, akit a szintén legendás Szegedi Dezső alakít Miskolcon.

Miskolc-szerte olvasható a plakátokon, hogy az évadot a 450 éve szü­le­tett Shakespeare jegyében tervezitek. Jelent számodra ez a név többet, mint egy nagy klasszikus drámaírót?
Sz. D.: Shakespeare számomra a csodát jelenti. Sok Shakespeare-darabban játszottam, a Rómeó és Júliában Capuletet, a Hamletben Poloniust négyszer is… Shakespeare-t játszani egy csoda. Minden szín­házban minden előadás ünnep, ahol műsorra tűzik valamelyik darabját.

Falstaff figurája emblematikus. Kevesen tudják, hogy a IV. Henrikben tűnik fel először, sőt, itt sokkal komplexebb, tragikusabb az alakja, mint A windsori víg nőkben. Milyen Szegedi Dezső Falstaffja?
Sz. D.: Falstaffot eljátszani nagyon nagy dolog. Sokat beszélgettünk Csabával (Kiss Csaba rendező – szerk.) erről a figuráról. Azt kezdtük fejtegetni, hogy ha már Sir John a neve, akkor nyilvánvalóan nemes ember, és hogyan kerülhetett ilyen helyzetbe. Falstaff érdekes nagyon, mert csodálatos figura ez a nagyevő, nagyivó ember. Szellemileg fantasztikus a pacák, állandóan a hősködéseiről beszél, közben meg olyan gyáva, mint a nyúl.
Érdekes azt kutatni, hogy ez a Sir John, ez az angol nemes ember tulajdonképpen hogyan került olyan furcsa és kitaszított helyzetbe, hogy majdhogynem hajléktalan, a bandájával bűncselekményekből tartják fenn magukat, hiába van velük a herceg, őt is beleviszik ebbe a világba, ő is velük megy. Persze Falstaffnak egyfajta pajzsa is a herceg, sok mindent megengedhet magának, amit egyébként nem tehetne meg, ha a herceg nem lenne mögötte. A „carpe diem”, az „élj a mának” életvitelében nem törődik a köv­et­kez­mé­nyek­kel, nem törődik semmivel, éppen az adott pillanatnak adja oda magát. Talán úgy gondolja, hogy ha a világ ilyen, amilyen, akkor ő ebben nem hajlandó részt venni. És talán úgy került abba a helyzetbe, hogy napról napra él, rabol, lop, csal, és közben a hőstetteiről zeng himnuszokat, egyébként meg nagyon gyáva.

Miskolcon nagyon várják az alakításodat. Sokan gondolják úgy, hogy ez a szerep valóban arcul csapott, mintha rád szabta volna Falstaffot az angol bárd.
Sz. D.: Én magam ilyen életvitelt nem nagyon éltem, tehát ebben nincs közös Falstaff-fal. Talán az alkatom áll közel a falstaffi alkathoz, de az ő belső világa nem. De ismerek ilyen embereket, akik dicshimnuszokat tudnak magukról zengeni, ám e mögött nem sok valóságtartalom van. Sőt, sajnos a mai Falstaffok mögött még szellem sincs. Azt próbálom kifőzni, hogy én milyen lennék mint Falstaff, ha olyan szellemes lennék, ha olyan körökben forognék… Most még keresem a mozgást, keresem az indulatait, keresem az igaz, belsőből megszólaló mondatait, és keresem a hazugságait, hogy miként tudja eladni őket. Érdekes, izgalmas feladat.
hirdetés

Több fiatal kollégával is dolgozol együtt a darabban: milyen velük egy színpadon lenni?
Sz. D.: Fantasztikusak, csodálatosak, többükkel játszottam már együtt a Hamletben. Látom rajtuk, hogy hatalmas erővel és elánnal vetik bele magukat a helyzetekbe, és ők is mélyen átélik, hogy Shakespeare-t játszani megtiszteltetés. Játszunk sok mindent, azt is ugyanilyen tisztelettel teszik a fiatalok, de ez most valahogy még nagyobb kitüntetésnek veszik. Nyilván azért is, mert Shakespeare jegyében zajlik az évadunk, s ez nagy felelősség rajtunk. De nem győzöm ismételni: Shakespeare-t játszani minden este ünnep, nézőnek, színésznek, színháznak egyaránt.

Falstaff szerepe után mi vár még rád az idei évadban?
Sz. D.: Shakespeare után az Illatszertárban játszom, László Miklós darabjában, amit Szabó Máté rendez, aztán Móricz Zsigmond Erdély című regényét viszi színre Keszég László rendező és Ari-Nagy Barbara dramaturg. Még két nagy szerep vár, és ezek elé is izgalommal tekintek.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor