Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat

Hamlet: koroktól függetlenül
2015-03. szám / Kádár-Dombi Katalin

Április 18-án mutatja be a Hamletet a székesfehérvári Vörösmarty Színház László Zsolt főszereplésével, Szikora János rendezésében. Bár a Hamlet most jelen, a rendezőnek és a címszereplőnek is múltja van vele. Szikora János 1981-ben Bódy Gáborral közösen rendezte a
darabot Győrben, László Zsolt pedig 1996-ban az Új Színházban volt már Hamlet (a Nemzeti Színház 2012-es előadásában pedig a Szellem). A jelen hordozza a múltat: nem véletlenül.

László Zsolt mondja
Az Új színházas előadás után kifejezetten úgy éreztem, mindent ki­pa­kol­tam a deszkákra, ami bennem van ezzel a szereppel kapcsolatban. Nagyon meglepett, amikor Szikora János fölkért rá ismét. Nem vagyok már hamvas harmincas, és nem is akarok feltétlenül középen állni a színpadon. Elég hosszasan próbáltam lebeszélni róla, ő elég hossza­san próbált rábeszélni. Ő járt sikerrel, és most már úgy élem meg, hogy ez ajándék, egy második esély a Hamletre.
Őrzök érzéki élményeket a régi előadásból, furán is érzem magam emiatt, miközben minden más, mint akkor. Próbálom most ehhez a Hamlethez hozzátörni az agyamat, a gondolataimat, a sze­mé­lyi­sé­ge­met. Még a próbafolyamat elején vagyunk, de már betölti a min­den­nap­jai­mat. Bár küszködöm az idővel (illetve a hiányával), hiszen esténként játszom, fantasztikus élmény ennyi év távolából ismét találkozni a Hamlettel. Ráadásul ennyire mély­re­ha­tóan, címszereplőként. Rengeteget lehet és kell gondolkodni rajta. Kinyitok egy ajtót, és újabb néggyel találom szembe magam. Aztán még néggyel, nyolccal… Szóval elképesztően gazdag anyag, és csodálatos dolog erről gon­dol­kod­ni. Bár vannak félelmeim, remélem, sikerül új ajtókat is kinyitnom – minden értelemben.

Szikora János mondja
1981 óta él velem a Hamlet: nagyon fontos előadás és időszak volt ez az életemben. Aztán kigyulladt a győri színház, és porig égett a díszlet. Talán volt ebben valami jelképes: egy olyan világrend vég­vo­nag­lá­sa, amelyben mi még nem hallottuk a dies irae-t. Pedig benne volt. A lázadó, de magával semmit tenni nem tudó értelmiség (amelybe Bódyt és magamat is beletartozónak érzem) nem gondolta azt, hogy bármi is megváltozhat. Pedig néhány év elég volt ahhoz, hogy teljesen eltűnjön ez az egész zűrzavaros időszak.
És elröppent az életemből több mint harminc év. De nem nagyon múlt el olyan napja, hogy ne jártak volna a fejemben a Hamlet sorai, ne hallottam volna Cserhalmi György egy-egy különös hangsúllyal ejtett szavát. Jött velem Hamlet, a fegyveres filozófus. Aztán egyszer csak itt találom magam egy színházban egy fantasztikus társulattal, ismét itt van Cserhalmi is. Talán nem is lenne ez a Hamlet olyan, amilyennek lennie kell, ha ő nincs itt. Ebben az előadásban ő Hamlet apja. Sokkal inkább apja, mint szelleme. Nézem őt próba közben, és kísértetiesen emlékeztet Michelangelo öregkori Piétájának fájdalmas férfiarcára. Látom benne az apát, és látom, ahogyan az apában meghal a fiú. Ez talán az én titkos történetem is. Nem akármilyen Hamlet az, kinek ilyen apja van. Az én Hamletem László Zsolt, még akkor is, ha ő maga is elképedt, amikor felkértem erre a szerepre. Többen kérdezik: nem idős hozzá egy kicsit? Nem igazán értem a kérdést. Miből gondolják, hogy Hamlet fiatal? Számomra ő egy túlérett kamasz, akiből sosem lesz felnőtt, aki a mérhetetlen eszével és intelligenciájával (vagy annak ellenére) nem tud mit kezdeni sem a világgal, sem a világ rejtélyeivel, sem pedig önmagával.
Nekem László Zsolt az az ideális korban lévő Hamlet, akin túlhaladt a világ. Úgy érzi, hogy ez a létezés (amelynek egyébként látva látja minden csodáját) valahol elromlott. Csökönyösen keresi a rontás okát. És amikor megtalálja, célja és hivatása lesz rendet rakni ebben a világban. De azt is elcseszi. Az én Hamletem korfüggetlen lesz. Egy olyan előadás, amelyben a szereplők lebontják az idő dimenzióit, és rendkívül otthonosan mozognak négyszáz év különböző korszakainak forgószínpadán.
hirdetés











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor