Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Az év kihagyhatatlan színházi eseményével indít a Szegedi Szabadtéri idén
2015-04. szám

A világsztár műkorcsolyázó, Katarina Witt lesz a sztárvendége az idei Szegedi Szabadtéri Já­té­kok nyitóprodukciójának, mely egyéb látványos, az opera műfaján túlmutató elemekkel is csá­bít­ja a közönséget. Újra prózai előadást láthatnak a nézők a Dóm téren, és három közönségsiker musical is színre kerül. Harangozó Gyula művészeti igazgatóval beszélgettünk.

Az év kihagyhatatlan eseményeként aposztrofálják az idei nyi­tóe­lőa­dást, Az álarcosbált. Mitől lesz kihagyhatatlan a Verdi-opera?
H. Gy.: Igazi fesztivál-előadás lesz Az álarcosbál a Dóm téren, hiszen rendkívül látványos, sodró lendületű produkciót varázsolnak elénk az alkotók. Természetesen anélkül, hogy a mű eredeti értékeit feladnánk. A különleges színpadkép meghatározó eleme egy több száz négy­zet­mé­te­res jégpálya. Egy szempillantás alatt változik át a számtalan tükör borította felületből álló, rideg és kegyetlen helyszín egy pazar, szemkápráztatóan gazdag látványvilágú show-vá. Swarovski-kris­tá­lyok­tól csillogó jégrevüt, profi jégtáncosokat láthatnak a nézők a darabban, aminek csúcspontján a világsztár műkorcsolyázó, Katarina Witt is meg­je­le­nik bálkirálynőként. Készülünk egy hatalmas, 5 méter átmérőjű báltermi csillárral is, amely még az Operaház monumentális csil­lár­já­nál is kétszer nagyobb. Béres Attila rendező és tervezői, Tihanyi Ildi és Náray Tamás nem aprózták el az opera díszleteit, jelmezeit: a darabon elegánsan végigvonuló, különleges atmoszférát nagyszabású ötletekkel hangsúlyozzák. Ez az opera nem csak a műfaj szerelmeseinek szól majd.

Kik játsszák az opera-show főszerepeit?
H. Gy.: A nagyszerű színészekre is hatalmas szerep hárul ebben a csodavilágban. Ricardót László Boldizsár énekli, Amelia szerepébe Rálik Szilvia bújik, Renatót Kálmándi Mihály kelti életre. Oscar híres áriáját Szemere Zitától hallhatjuk. Az előadás karmestere egyenesen az Egyesült Államokból érkezik: Barnaby Palmer dirigálja az operát.
hirdetés

A másik önálló bemutatójuk egy több szempontból rendhagyó előadás lesz. Miért is?
H. Gy.: William Shakespeare Tévedések vígjátéka című fergeteges komédiája több szempontból is kuriózum a Dóm téren. Régen mutattak már be prózát a fesztiválon, az angol mestertől utoljára 13 éve játszottak drámát. A Tévedések vígjátékának megrendezésére Kerényi Miklós Gábort kértük fel, akinek több mint száz csillagfényes estén játszották már rendezéseit a Szegedi Szabadtéri Játékokon. KERO számos felejthetetlen színházi előadás rendezője, az utóbbi években leginkább zenés darabjairól volt ismert, musicaleket, operetteket, sőt, operát is rendezett többek közt a Dóm téren is. Prózai rendezése viszont már nagyon régen nem került színre. A produkció szerepeire ismét az ország vezető színházaiból a legkiválóbb színművészeket sikerült megnyerni. A Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból is többen érkeznek nyáron Szegedre. A szereplők közt lesz Molnár Piroska, Haumann Péter, Szinetár Dóra, Pálmai Anna, Telekes Péter, Klem Viktor, Adorjáni Bálint, Molnár Áron, Szabó Győző, Vajdai Vilmos és még sorolhatnám. Az előadás látványvilágát Horgas Péter díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel álmodta meg a rendező. Furcsa és izgalmas teret képzeltek el, egy közel-keletinek tűnő városka életét jelenítik meg. A tér közepén forog majd egy hatalmas, útvesztő jellegű, gömbszerű spirál, mely tulajdonképpen egy nyüzsgő bazár, amelyben helyet kap lakóház, törökfürdő, örömtanya, sőt még kolostor is. Az árusok színes forgatagában pedig fellép majd egy zenekar is.

Ahhoz kétség nem fér, hogy ma a musical a legnépszerűbb színházi műfaj. Nincs ez másként a Szegedi Szabadtérin se. Mivel várják idén a musicalrajongók tömegét a Dóm téren?
H. Gy.: Három musicalprodukció közül is választhatnak idén a nézőink. A legnagyobb szenzáció A nyomorultak lesz, melynek magyarországi premierje 27 éve éppen a Szabadtérin volt. A Madách Színházzal együttműködésben most Szegeden mutatjuk be az új verziót is, Szirtes Tamás rendezésében, Kentaur elképesztően hatásos díszletében. Ilyen mozgalmas előadást ritkán látni szabadtéri színházban, több mint nyolcvan jelenetváltásra van szükség a darabban. A nyomorultak bonyolult díszlete egyik percről a másikra alakul át például csatornából híddá, majd kórházzá. Monumentális produkció készül. Jean Valjeant Tóth Attila és Zöld Csaba, Javert-t Debreczeny Csaba, Fantine-t Vágó Bernadett, Mariust Solti Ádám alakítja a Dóm téren, a püspök szerepébe pedig Vikidál Gyula bújik. Július közepén láthatják újra a szintén a Madáchcsal létrehozott Mamma Mia!-t. Az ABBA-musical tavaly már 26ezer nézőt varázsolt el, ellenállhatatlan retró bájával és fergeteges diszkóhangulatával. Kováts Krisztát, Sasvári Sándort, Détár Enikőt, Molnár Lászlót, Szerednyey Bélát, Sáfár Mónikát láthatják ismét a nézők. A Budapesti Operettszínházból a rendkívül népszerű Abigél érkezik, Somogyi Szilárd rendezése, mely még sosem szerepelt szabadtéri színpadon. Az egyik legnépszerűbb magyar író, Szabó Magda Somogyi Szilárdnak adta azt az egyedülálló lehetőséget, hogy igazi musicalcsemegévé varázsolja generációkat elbűvölő regényét. A nagy sikerű darab zenéjét Kocsák Tibor szerezte. Arra törekedtünk, hogy fesztivál-szereposztással örvendeztessük meg a nézőket: Udvaros Dorottyát, Csonka Andrást, Hirtling Istvánt, Homonnay Zsoltot, Vágó Zsuzsit, Mészáros Árpád Zsoltot láthatják a nézők Szegeden.

Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor