Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Hagyományőrzés és megújulás
2015-06. szám / Bóta Gábor

Megújul Kisvárdán a művelődési ház, a színpadát, amire sok volt a panasz, is korszerűsítik. Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója azt mondja, hogy min­den­kép­pen szeretnék a városban tartani a határon túli magyar teátrumokat bemutató fesztivált. A Várszínházban pedig szórakoztató produkciók láthatók.

A 27. alkalommal megrendezett Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljáról évek óta végletes nézetek keringenek. Egyrészt, hogy már nem is Kisvárdán lesz, mert nem megfelelő a színpad. Emiatt jó néhány produkció, ami amúgy odavaló lenne, nem fér be. És többen kevésnek tartják a megfelelő szállást. Másrészt dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a tavalyi fesztiválmegnyitón megígérte, hogy lesz alapos rekonstrukció és wellness-szálló is. Így fejlődik a fesztivál és fejlődik Kisvárda is. Most akkor mi a helyzet?
Ny. B.: A művelődési házból már kipakoltunk. Elkezdték a közművek felmérését, de végül a színházterembe mindent visszapakoltunk, mert a tornacsarnokban szakmailag sérültek volna az előadások, és anya­gi­lag is nagyon sokba került volna. Ahogy június végén befejeződik a fesztivál, rögtön kezdik a felújítást. Kicserélik a színpadot, a nézőteret, a tetőt, és tárgyalások vannak arról, hogy zsinórpadlás is legyen, bár ez nagyon sokba kerül, nem tudom, lesz-e belőle valami.

A süllyesztő is hiányzik.
Ny. B.: Az nincs benne a felújításban. A zsinórpadlás ügyében azon­ban többen próbálnak segíteni. Ezt a felújítást október 30-ig át kell adni, mert uniós pályázati pénzből van, és addig el kell vele számolni.

Többféle verzió volt, hogy Nyíregyházától Miskolcig hová költözik a fesztivál. De hát ezek után nyilván mindenképpen meg akarjátok tartani.
Ny. B.: Így van. Annál is inkább, mert egy sportszálló is épül a strand mellett, arra is megnyerte a város a támogatást. A következő fesztiválra már el kell készülnie. Szerintem azóta akarják elköltöztetni a fesztivált, amióta nevet változtattunk: már nem Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja vagyunk, hanem Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. Azóta érzik úgy, hogy ez már nem a határon túli színházaké.

Meghívtok már magyarországi produkciókat is, csak azok nincsenek benne a versenyprogramban.
Ny. B.: Így van, de alapvetően arra törekszünk, hogy az évad legjobb határon túli magyar előadásait mu­tas­suk be Kisvárdán. Ez nekem kicsit azért is gond, mert minden színház a szakmailag legfontosabbnak tartott produkcióját szeretné hozni, én pedig a közönségnek a Várszínpadon szeretnék szó­ra­koz­ta­tó elő­a­dá­so­kat játszani. Sajnos idén is csak három ilyet sikerült meghívnunk. De meg kell adni a színházaknak a lehetőséget, hogy megmutathassák azt, amivel ők szeretnének jönni.

Időnként azért az is felmerül, hogy Kisvárda meglehetősen messze van Budapesttől, és emiatt a fesztivál némiképp gettójellegű marad.
Ny. B.: Már több helyen is felléphetnek a határon túli magyar színházak. A fővárosban két seregszemléjük is van, és Miskolcon szintén van alkalmuk játszani. Azt gondolom, hogy ameddig mi pályázati pénzekből meg tudjuk szerezni a szükséges összegeket erre a szakmai programra, addig mindenképpen szeretnénk megrendezni. Sőt, arról is szó volt, hogy Kisvárdán stúdiófesztivál lenne, a Várszínházban lennének szórakoztató előadások, bent a művelődési házban pedig stúdió-előadások. Amikor el akarják költöztetni ezt a fesztivált, nem veszik figyelembe, hogy Kisvárda nem a határon túli színházak fesztiváljára kap pénzt, hanem a szabadtéri színházak pályázatában, az NKA-nál pályázom, különböző helyekről igyekszem összeszedni a pénzt. Vagyis erre nincs címzett keret a minisztériumban vagy bárhol, amit egyszerűen el lehet vinni máshová, és ott megrendezni a fesztivált. A szabadteres pályázat pénzét mind fel­hasz­nál­hat­nám nyári előadásokra, de a jelentős részét a határon túli magyar előadások ide hozatalára fordítom.

A te helyzeted is ingatag volt. Nem szokásosan, öt évre kaptad az újabb megbízatást.
Ny. B.: Két évre, és most írták ki megint kettőre.

Tehát újra pályázol.
Ny. B.: Igen.

A fesztiválon kívül a Várszínházban játszott nyári produkciók garantáltan szórakoztatóak.
Ny. B.: Azért is van az, hogy sajnos már kissé túlzottan is a szórakoztatás irányába mennek, mert a fesztivál annyira komoly lélegzetvételű előadásokból áll, hogy a város lakói meg a környékbeliek elvárják, ilyen jellegű produkciókat is lássanak. Mivel nagyon sok gyerek is van Kisvárdán és környékén, fontos, hogy színvonalas gyermekelőadásokat adjunk. Ezeknek az elmúlt években is igen jó visszhangjuk volt.
hirdetés

A Várszínházba mindig hoztok különböző előadásokat, de van saját produkciótok és koprodukciótok is.
Ny. B.: Ebben az évben a saját produkció a ...Tied a világ ! című zenés társasjáték az Illés zenekar dalaival. Ezt a társulatunk fogja bemutatni, Nagy Sándor lesz a rendező, és ő játssza az egyik szerepet is.

Ez nem az a darab, ami a Játékszínben megy?
Ny. B.: Pontosan ugyanaz. Megkaptuk rá az engedélyt. Mi is élő zenekarral fogjuk bemutatni, és a társulatunk tagjai szerepelnek benne. Nagy Sándor is a mi társulatunk tagjának számít, innen indult. Kétévente mindig szokott a produkcióinkban játszani. Egy Doktorock Színtársulat nevű együttesünk van, ezzel minden évben létrehozunk saját produkciót.

Ez lényegében egy amatőr társulat?
Ny. B.: Lényegében igen, de hívunk profikat vendégszereplőnek.

Mi lesz még?
Ny. B.: A Marica grófnő, az Abigél, az ExperiDance-től a Szenvedélyem, Velence. Lesz a Spanyolul tudni kell című Tabi László-vígjáték a Gemini együttes legszebb dalaival, Vándor Évával és Tahi-Tóth Lászlóval a főszerepben. A Füveskönyvek – Az Élet nagy kérdései című produkció a Gyulai Várszínházból jön, a Turay Ida Színház pedig A vöröslámpás ház című produkciójával érkezik hozzánk. A gyerekeknek lesz a Hófehérke meg a törpék, a Herkules, a Csipkerózsika. A fesztiválhoz is meg a nyári előadásokhoz is nagy-nagy segítséget kapunk az önkormányzattól, mert az utóbbi években általában utófinanszírozású pályázatok vannak, és az önkormányzat mindig megelőlegezi nekünk a pénzeket, segít, amiben tud. Ha megújulunk, gondolom, hogy a színházak még nagyobb örömmel jönnek majd a fesztiválra.












vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor