Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Egyéjszakás kaland két részben
2017-02. szám / Jónás Ágnes

Woody Allen 1982-es Szentivánéji szexkomédia című filmjének színpadi adaptációja február 24-én debütált a Pesti Színházban az orosz Aleksandr Bargman rendezésében, Seress Zoltán, Hegyi Barbara, Kern András, Péter Kata, Telekes Péter és Bata Éva szereplésével. A szellemes,
fülledt erotikájú előadás során egyszerre szövődnek szerelmek, kerülnek felszínre megoldatlan szexuális problémák. A félénk, lelkiismeret-furdalástól gyötrődő Adrian bőrébe bújó Hegyi Barbarával az őszinteség hátulütőiről, a párkapcsolatban elkövethető hibákról is beszélgettünk.

Jó hír a komédiakedvelőknek, hogy két Szent Iván éjjelét középpontba állító darab is fut egymással párhuzamosan – a Szentivánéji álom február 25-től Kovács D. Dániel első nagyszínpadi rendezésében látható a Vígszínházban, a Szentivánéji szexkomédia pedig február 24-től a Víg kamaraszínházában, a Pesti Színházban.
H. B.: Szerintem is remek ötlet, hogy a klasszikus Shakespeare-mű „kifordított” verzióját is színpadra visszük, ráadásul mindehhez egy fantasztikus rendezőt is kaptunk az orosz Aleksandr Bargman személyében. A magyar színpadi változatot Woody Allen film­for­ga­tó­köny­ve alapján, Kozma András fordításának felhasználásával Kern András, Perczel Enikő és Vörös Róbert készítette. Az előadás – akárcsak a film – egyetlen, megoldatlan szexuális problémákkal teletűzdelt hétvége története, egy játékosan szövevényes, bolondos éjszaka. A Shakespeare Oberonjának megfeleltethető Andrew egy bogaras feltaláló, aki egy vidéki házban él együtt feleségével, az általam megformált Adriannel. Egy szentivánéji hosszú hétvégére fogadják barátaikat: az Adrian nagybátyját, Leopold professzort alakító Kern András arra készül, hogy feleségül vegye a vonzó Arielt (Péter Kata), akinek egykor kapcsolata volt Andrew-val (Seress Zoltán), aki persze mindent tagad. Maxwell, a nőcsábász orvos szerepében Telekes Péter is megérkezik, oldalán friss szerzeményével, az eszméletlenül csinos ápolónővel, Dulcyval (Bata Éva).

Hogyan jellemeznéd a Bargmannal való közös munkát?
H. B.: Mindannyian imádtunk vele dolgozni, mert sajátos stílusban állított elénk váratlanul merész fordulatokba hajló helyzeteket. Újabb és újabb labdákat dobott fel nekünk, mi pedig szívesen követtük őt. A darab a Nyikita Mihalkov-féle Etűdök gépzongorára című, 1977-es filmdráma és a csehovi világ izgalmas mixtúrája. Bargman színpadi adaptációjában minden előfordul: Kern András például Schubertet énekel németül, az állatok az erdőben megelevenednek, a lepke pedig egy orosz románcot dalol.

Az általad megformált Adrian félénk, magába forduló természete köszönő viszonyban sincs a Hegyi Barbarás vagánysággal és derűvel. Lehet ez színészi kihívás számodra?
H. B.: Persze! Adrian valóban minden ízében különbözik tőlem: nemcsak félénk, de szorongó, rebbenékeny és boldogtalan is. Lelkiismeret-furdalás gyötri, amiért régen összeszűrte a levet a csábító Maxwell-lel – tulajdonképpen ez az oka annak, hogy házasélete nem működik.
hirdetés

Megmaradni egy unalmas, szexmentes házasságban, vagy lelkünk tehermentesítése érdekében őszin­te­ség­től vezérelve megvallani félrelépésünket – szerinted melyik a kifizetődőbb?
H. B.: Habár Adrianék esetében fény derül az igazságra, én azt gondolom, hogy nem tisztességes, mi több, önzés az őszinteségre hivatkozva átterhelni saját ballépéseink felelősségét egy másik emberre. Míg a vétkes megkönnyebbül, addig a másik a megbocsátás-harag érzésével viaskodva iszonyú kellemetlen helyzetbe kényszerül. Szerintem mindenkinek magának kell megvívnia a lelki tusáját, s vállalnia vétkeinek következményeit.

Mely darabokban láthatunk téged mostanában?
H. B.: Tavaly decemberben mutattuk be a Vígszínházban a Bűn és bűnhődést, melyben az Anya szerepét alakítom, a Spirit Színházban az Ölelj át! című Neil Simon-vígjátékban, valamint Az ajtóban játszom.

Netán újabb szakácskönyv is várható?
H. B.: Az első szakácskönyvet, az Abraka babrát se terveztem, a másodikat, az Alkalomadtán címűt meg pláne! Sosem gondoltam volna, hogy szerzőként jegyezhetem majd magam. Kegyelmi állapot, hogy a hobbim könyv formájában tükröződhetett, imádtam az alkotás minden fázisát, de nem erősíteném tovább a szakácsnői vonalat, „csupán” jó érzéssel tölt el, hogy receptjeimmel örömet okozhatok a konyhában alkotni vágyóknak.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor