Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Mámorító muzsikusok, pazar programok
2018-05. szám / Pavlovics Ágota

Idén július 23. és 29. között harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár által megálmodott budapesti kamarazenei fesztivál, a Fesz­ti­vála­ka­dé­mia. A rendezvény részeként idén is megrendezik a 18 év alatti korosztály számára a
Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt. A korábbiakhoz hasonlóan csodás zenei élményeket ígérő Fesztiválakadémia programjairól Kelemen Barnabás hegedűművésszel beszélgettünk.

A 2018-as Fesztiválakadémia a „Versek és vonzások” címet kapta, a program egyik izgalmasnak ígérkező részét a Fellegi Melinda verseire komponált művek fogják adni. Hogy találtak egymásra a zon­go­ra­mű­vész-költővel?
K. B.: Mondhatnánk, hogy érdekes véletlen, már ha vannak egyáltalán véletlenek. Valójában régi az ismeretségünk, mert a Zeneakadémián évfolyamtársak voltunk, de arról, hogy Melinda egy éve újra komolyan verseket is ír, nem tudtunk. Szerencsére rajta tartjuk a szemünket a fiatal költőkön, így találtunk rá a Facebookon a verseire. Meg­le­pe­tés­sze­rű, váratlan ütés volt minden verse, alig vártuk, hogy olvashassuk a következőt. Közösen választottuk ki azt a nagyon tehetséges három zeneszerzőt – Dragony Tímeát, Kovács Zoltánt és Zombola Pétert –, akik Melinda verseit megzenésítették. A művek ősbemutatója a Fesztiválakadémián lesz, és a fesztivál ideje alatt fog megjelenni a költő első verseskötete is.

A közönség és a résztvevők számára is fontos, hogy az önök által meghívott művészek a legjobbak közül valók, a világ minden részén ismert szólisták. Kikkel találkozhatunk idén?
K. B.: Meghívásunkat mind a harminc általunk felkért művész elfogadta, így a Fesztiválakadémia egyhetes programja során a teljesség igénye nélkül Shlomo Mintz, Natalia Lomeiko, Yuri Zhislin, Fenyő László, Danjulo Ishizaka, Jan-Erik Gustafsson, Fejérvári Zsolt, Balog József, José Gallardo, Diana Ketler, Dinyés Soma, Philippe Tondre, Lakatos György, Klenyán Csaba, Weisz Nándor, Jan Latham-Koenig művészetét élvezheti majd a közönség. Rajtuk kívül találkozhatnak Sárközi Lajos prímással és népi zenekarával, valamint az InFusion Trióval.

A Zeneakadémia Nagyterme helyett idén a Solti Teremben lesznek az esti koncertek.
K. B.: A Zeneakadémia Nagyterme az orgona építése miatt idén nyáron zárva tart, ezért az esti hangversenyek a Solti Teremben lesznek, abban az intim teremben, amely méreténél fogva inspirált minket méltatlanul ritkán játszott remekművek előadására is. Az esti koncertek műsorán Bach, Beethoven, Enescu, Schönberg, Poulenc, Sosztakovics, Schubert és Schnittke művei lesznek hallhatók a fellépő művészek különleges kamaraformációinak előadásában.
hirdetés

A Fesztiválakadémia hetében lesz Magyarország egyetlen korosztályos nemzetközi hegedűversenye, a II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A jelentkezés április közepén lezárult, mekkora az érdeklődés?
K. B.: Húsz ország hetven diákja jelentkezett, közülük az előzsűri 45 fiatalt választott ki. A 18 év alatti versenyzők négy korcsoportban mérhetik össze tudásukat, a zsűri elnökségét ismét elvállalta Shlomo Mintz, aki Izraelben Fehér Ilona tanítványa volt. Az ő javaslatára idén a tizenkét év alattiak esetében nem lesz rangsorolás. Célunk, hogy a gyerekek a szívükhöz közel álló műveket játszhassák el. Túlzás nélkül állíthatom, máris fantasztikusan izgalmasnak ígérkezik a verseny. A hegedűverseny nyitó és záró koncertjén, valamint a döntőkben a versenyzőket az Anima Musicae Kamarazenekar kíséri.

Az Európa hajón is lesz programjuk, amelyen Bach III. Brandenburgi versenye és egy kortárs ősbemutató mellett az argentin tangó lesz a főszereplő. Ön szereti a tangót? Hát magát a táncot?
K. B.: Nem állítom, hogy remek tangótáncos vagyok, de a feleségemmel tanultunk latin táncokat, úgyhogy közel áll a lábunkhoz a tangó. Ami pedig a zenét illeti, nagyon szeretem. Szívesen játszunk együtt José Gallardóval, több mint tíz éve tart a közös játék, amikor együtt játszunk, kölcsönösen inspiráljuk egymást. Azt gondolom, emlékezetes kamarakoncertet hallhatnak majd mindazok, akik eljönnek az Európa hajóra. Sok új csodás meglepetés is vár a közönségre, az egyiket most elárulom, Eperjes Károly színművész három Pilinszky János-verset (Végkifejlet, Egyenes labirintus, Halak a hálóban) fog elszavalni, a három vers közül az Egyenes labirintus lesz az, amelynek megzenésítésére felkérés születik majd. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban az InFusion Trio ősbemutatójára szeretném felhívni a figyelmet, amelyet a fesztivál két vendégével, Alexandre Dimcevskivel, Jan-Erik Gustafssonnal, a Farkas Izsák, Simkó-Várnagy Mihály, Weisz Nándor alkotta trióval és Kokas Katalinnal közösen adunk elő.

A legtöbb akadémián egyéni kurzusokat kapnak a résztvevők, ezzel szemben a Fesztiválakadémián együtt játszhatnak a diákok a nagy művészekkel. Gondolom, leírhatatlan élmény számukra.
K. B.: Az elmúlt két év tapasztalatai alapján azt látjuk, hogy óriási élmény a diákok számára, így idén is folytatjuk. Napközben folyamatosan zajlanak majd a mesterkurzusok, amelyekre várjuk a zenét tanuló zeneiskolás, középiskolás és egyetemista diákokat. A négy matinékoncerten pedig híres kamarazenei művek lesznek hallhatók a mesterkurzusokon részt vevő diákok és a Fesztiválakadémia művészeinek közös előadásában. Lenyűgöző zeneműveket, koncerteket, kurzusokat akarunk adni a fiataloknak. Szeretnénk érdemben segíteni a hazai zeneoktatást, ezért nyilvános mesterkurzusokat szervezünk a pedagógusok, különösen az alapszinten tanító pedagógusok számára. Kedvezményes jegyekkel, ingyenes koncertekkel szeretnénk segíteni a hazai zeneoktatást. Civil foglalkozású hangszeresek is jöhetnek hozzánk, orvosok, jogászok, olyan felnőttek, akik nagyon szeretik a zenét, de amikor dönteniük kellett, más foglalkozást választottak. Az utóbbi csapatok tagjai koncertet is adhatnak a fesztiválon.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor