Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Népzene, jazz és kortárs – lemezdömping a Fonónál
2018-05. szám

Az elmúlt hónapokban számos új album látott napvilágot a Fonó – az egyik legaktívabb hazai kiadó – háza táján. Ezek közül szemezgetünk.

Herczku Ágnes: Hozomány
Herczku Ágnes legújabb népzenei dupla albuma egy sorozatnak szánt kiadvány „első fecskéje”, amelyet azzal a szándékkal indított útjára, hogy a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott szebbnél szebb dalokat közkinccsé tegye. A lemez a 2018. évi Táncháztalálkozóra jelent meg a Fonó gondozásában. A CD eladásából befolyt összeget az alkotók a visai adatközlőknek ajánlják fel. „Mi most szeretnénk ezzel a kiadvánnyal megköszönni a ránk bízott kincseket, és valamit vissza is adni azokból a javakból, amihez az ő önzetlen segítségük révén, előadói munkánk során jutottunk” – mondta a Liszt-díjas énekesnő.
A dupla CD-kiadvány Gyűjtés című lemezén Herczku Ágnes 2005-ös visai útján gyűjtött dalok és rikoltások válogatása szerepel, a másik lemezen Koncz Gergely prímás vezetésével Visába való énekes és hangszeres népzenei összeállítások. „A Revival lemezen énekelt dalokat vegyesen válogattam Kallós Zoltán visai gyűjtéseiből és a 2005-ös felvételeinkből. Ennek az is az oka, hogy a gyűjtés antológiaszerű felmondása helyett jobban érdekelt ugyanazon dalok más-más variációja, az a (stílus)gazdagság, amivel az egy faluban élő emberek hihetetlen magas szinten tudtak/tudnak élni” – mondta Herczku Ágnes.
Az énekesnőt gyűjtőútjain legtöbbször Kallós Zoltán segítsége, jótanácsai vezették, ezért a sorozatot Neki, az Ő emlékének ajánlja.



Lukács Miklós Cimbiózis 5tet: Lux et Umbra
Lukács Miklós ezen az albumon jól megszokott partnerei – Orbán György (bőgő) és Baló István (dobok) – mellé két kitűnő klasszikus zenész barátját hívta vendégül, Klenyán Csabát (klarinét) és Jankó Attilát (fagott). „Igazából nem vendégek ők – akiket az ember az otthonában illendően fogad egy rövid időre, amíg el nem megy az illető –, hanem társak. Bizalmas társakká váltak már az első próbákon.”
A lemez új utakon jár, a kompozíciók Lukács Miklós művei. Ahogyan a korábbi Cimbiózis-albumok, ez a lemez is egy történet. Egy ciklus. Egy újabb sz(c)imbiózis az alkotók között zenében, a műfajokban.
Részlet a lemezborítóról:
„Lux et Umbra. Fény és Árnyék. Az élet ajándéka mindkettő. Nem tudnánk élni nélkülük. Testvérek ők, holott a szemünkben ellentétei egymásnak. Végigkísérik tapintatosan az életünket, minden pillanatunkat figyelik és csöndesen befolyásolják.
Felismerjük őket a mindennapokban?
Téli ablakunkon kitekintve a fény meleg érintésére vágyunk, viszont a szikrázó nyári nap sugarától megpihennénk egy fa hűvös árnyékában.
Télen a fény felé? Nyáron az árnyékba?
Ha egyszer igazán megértenénk ennek a testvériségnek a működését, talán jobban tudnánk együtt élni velük.”
hirdetés


Borbély-Dresch Quartet: Körbe-körbe
„Mi tehát a művészet – ez a mértéktelenül szabad Valami, amelynek egyetlen feltétlen kötöttsége sincs, de határtalan szabadságában akármilyen kötöttséget elbír? Szépséggé rögzített emberi megnyilvánulás.” (Weöres Sándor)
Borbély Mihály és Dresch Mihály – mindkét név fogalom a magyar jazzben. A népzene, a zenei hagyományok mély ismerete, szeretete és egy-egy önálló, ebből táplálkozó zenei életmű fonódik össze az albumon. Az improvizatív fúvós játék magasiskolája ez, amellyel utazunk körbe-körbe, egyre nagyobb mélységekbe és magasságokba ezzel a két remek alkotóval, akikhez érzékenyen és finoman csatlakozik Horváth Balázs (bőgő) és G. Szabó Hunor (dobok) játéka, kvartetté teljesítve a formációt. Ne hagyják ki ezt a lemezt!

Dalinda
A Dalinda a’capella együttes három remek énekesnő, Paár Julianna, Orbán Johanna, Tímár Sára közös formációja. Az elmúlt évek közös munkája érlelte ki az első lemezt, melyben az egyszólamú autentikus népdalok mellett megjelenik a többszólamúság és a modernebb hangzások is.
„Bemutatkozó lemezünkön körbejárjuk a női életforduló szakaszait, és új megvilágításba helyezzük azokat. Számainkat a Kárpát-medence anyagából szerkesztettük, melyben helyet kapnak mind az öt dialektusterület vokális dallamai. A magyar nyelvterület számos vidékéről, valamint a környező népek zenéjéből válogattuk össze repertoárunkat, melyet az autentikus népdaléneklés eszközével szólaltatunk meg. Egyéni, gyűjtőútjainkon szerzett élményanyagaink teszik hitelesebbé előadásmódunkat. Mivel a többszólamú éneklés a magyar nyelvterületen csekély számban jelenik meg autentikus formában, ezért összeállításaink egy részében a vokális polifónia eszközével élünk. Zenei inspirációink más népek többszólamúságából és saját zenei élményeinkből merítkeznek.”
A lemez az NKA támogatásával jelent meg, a Fonó gondozásában

A lemezek megvásárolhatók a Fonó webboltjában (webbolt.fono.hu), valamint a terjesztőknél, elérhetők a digitális felületeken, valamint a YouTube-on is található pár ízelítő szám minden lemezről.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor