Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Csodás zenés esték varázslatos környezetben
2019-05. szám / Pavlovics Ágota

2002 óta minden nyáron örülhetünk egy olyan zenei fesztiválnak, amely a legmagasabb nemzetközi színvonalat és minőséget képviseli, ráadásul négy napján évről évre a klasszikus zene, a világzene, az opera, a popzene és a jazz prémiumkategóriás művészei kápráztatják el a
közönséget. A július 10-én kezdődő, 16. alkalommal megrendezésre kerülő VeszprémFestről Mészáros Zoltán fesztiváligazgatóval beszélgettünk.

Melyik esttel kezdjük a fesztivál programjának bemutatását?
M. Z.: A július 11-én bemutatásra kerülő Rigolettóval. Verdi népszerű operájának dallamai nem először hangzanak fel Veszprémben. A darab 2005-ben már műsoron volt, és óriási siker aratott. Hosszú szünet után az opera műfaja tavaly tért vissza a VeszprémFest programjába, egy operagála képében, ami hatalmas sikert aratott. Úgy gondoltuk, idén folytatjuk. Döntésünkben szerepet játszott az is, hogy kevés a szín­vo­na­las operaelőadás vidéken. Verdi operáját a legkiválóbb nemzetközi sztárok adják elő, a mantovai herceg szerepét az amerikai René Barbera, Rigolettót az olasz Paolo Gavanelli, Gildát a cseh Zuzana Marková énekli, a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekarát Med­vecz­ky Ádám vezényli.

A következő napon a 80-as évek reggae zenekara a UB40 featuring Ali & Astro lép fel. Nem kell jós­te­het­ség hozzá, hogy azt mondjuk, fergeteges hangulat várható.
M. Z.: A UB40 alapítótagok, Ali Campbell és Astro a világ egyik legsikeresebb, jelenleg is működő reggae formációjának vezetőiként pályafutásuk és zenekaruk 40. évfordulóját nagy sikerű turnéval ünneplik, mely­nek egyik állomása a VeszprémFest lesz. Az 1978-ban alakult csapathoz olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Red Red Wine vagy a Chrissie Hynde-val közösen rögzített I Got You Babe.

A UB40 featuring Ali & Astro előzenekara a Budapest Riddim Band feat. MC Kemon & Busa Pista. Mondana néhány szót róluk?
M. Z.: A UB40 featuring Ali & Astro ragaszkodott hozzá, hogy reggae zenekar legyen az előzenekar, amiből persze nincs túl sok Magyarországon. Szerencsére megtaláltuk a Budapest Riddim Bandet, az együttes négy fiatal muzsikusának célja a jamaicai zene népszerűsítése, a mi célunk pedig az, hogy minden fesztiválon kínáljunk bemutatkozási lehetőséget fiatal zenészeknek.

Július 10-én a Magyarországon már többször járt, óriási rajongótáborral rendelkező, holland Caro Emerald nyitja a fesztivált. Milyen programmal érkezik?
M. Z.: A 36 éves énekesnő karrierje csúcsán, különleges koncertprogrammal érkezik a VeszprémFestre. 2010-ben robbant be a köztudatba Deleted Scenes from the Cutting Room Floor című albumával, amelyben a hollywoodi aranykor, a sztenderd táncok hangulatát idézte meg. A lemezből másfél millió példány kelt el, később felvett, The Shocking Miss Emerald című lemeze pedig 2,5 millió példányban fogyott el világszerte. A művésznő aktuális koncertprogramját adja elő, amelynek elemei a ballroom jazz, a tangó és a groovin’ jazz. Ezen a koncerten az előzenekar a Honky Crew, az Ordiman és Tamási László nevével fémjelzett, kétfős formáció, akik electroswinget játszanak. Zenéjükhöz LED-monitorokon és projektoron megjelenített látványvilág társul.
hirdetés

A zárókoncertet július 13-án a különleges szépségű és csodálatos hangú Katie Melua adja, akit léleksimogató dalairól jól ismer a magyar közönség.
M. Z.: Az énekesnő öt évvel ezelőtt már járt nálunk, és azóta nem lépett fel Magyarországon. Egyike Nagy-Britannia legnagyobb lemezsikereket elért előadóinak, 12 millió eladott albummal, 1 millió koncertjeggyel és 32 platinalemezzel. A grúz születésű Katie rekordokat döntő turnésorozattal és számos ritka pillanattal is büszkélkedhet. Ilyen volt, amikor Nelson Mandeláért lépett egy színpadra bálványával, a Queennel, vagy amikor a királynőnek játszott, és vele vacsorázott a Buckingham Palotában. Katie Melua pályafutásának legismertebb dalait adja elő, négytagú zenekara kíséretével.

A fesztivál szabadtéri helyszínének háttereként 13 éven át a Veszprémi Vár érseki palotájának barokk épülete szolgált. A palota felújítása miatt 2017-ben a nagyszínpad leköltözött a História Kertbe. Hogy fogadta a változást a közönség?
M. Z.: 2017 óta a fesztivál új helyszíne a várhegy alján, annak keleti oldalán, a Séd patak partján terül el. A park északi oldalát az egykori pihenő szépen felújított épülete, nyugati oldalát a vár kontúrjai, míg délről a belváros, az Óváros tér barokk épületeinek látványa határolja. A közönségnek nagyon tetszik a páratlan környezet, a fákkal, a patakkal és a már felsorolt épületekkel körülvéve. A rendezvény esőhelyszíne a Veszprém Aréna, az ország egyik legmodernebb rendezvénycsarnoka.

A VeszprémFest kísérőrendezvénye, az Óváros téren megrendezésre kerülő Rozé, Rizling és Jazz Napok.
M. Z.: A Rozé, Rizling és Jazz Napok helyszíne a város szíve, az Óváros tér. A műemlék épületek által körülölelt, korábban piactérként használt terület kiváló helyszíne a 10 napos mini-fesztiválnak, valamint a balatoni borrégió borászatait bemutató borfalunak.

Évek óta írnak ki rajzpályázatot a gyerekek számára, beérkeztek már a pályaművek?
M. Z.: A rajzpályázat célja a Tűztorony és a Városháza homlokzatának egyedi „díszítése”, lehet pályázni az egyik vagy mindkét épülettel. A pályázaton a veszprémi általános és középiskolák tanulói vehetnek részt, a pályázatra színes alkotásokat várunk. A pályaművek beérkezése folyamatos, eredményt május 16-án fogunk hirdetni. A nyertes pályaműveket a Rozé, Rizling és Jazz Napok estéin, július 5. és 14. között kivetítjük a Tűztorony és a Városháza felületeire.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor