Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Téli kikapcsolódás a koncertteremben
2019-10. szám

Csípős téli estén is remek kikapcsolódási lehetőség, ha a város zajától és a folytonosan bővülő teendők listájától távol, egy komolyzenei hangversenyre beülve pihenünk meg. Ezek az esték tökéletes feltöltődést nyújtanak, hiszen akár egyedül, akár társaságban érkezünk,
a koncertteremben csendben hódolhatunk a magány luxusának az előadás közben. Teendőnk csupán annyi, hogy hallgassuk a zenét, és engedjük keresztüláramolni magunkon a muzsika nyugtató energiáit. A Pannon Filharmonikusok téli ajánlójában a Müpában adott hangversenyek mellett két kivételes pécsi koncertről is olvashatunk, melyek természetesen a zenekar otthonában, a Kodály Központ lesznek hall­hatók.
A pécsi együttes a Müpa megnyitása óta ad bérletes koncerteket a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, így nem is meglepő, hogy bérleteseik száma minden évadban az 1000 és 1100 fő között mozog. A Pannon Filharmonikusok letette névjegyét a fővárosban, a közönség pedig örömmel ül be a szezon 5 péntek esti előadására.
Az évad második, Vándorutak című koncertje november 29-én lesz hall­ha­tó, melyet a zenekar egyik vezető karmestere, Gilbert Varga di­ri­gál. A maestro zenei múltjának köszönhetően maximális ki­fi­no­mult­ság­gal képes a különböző zenék stílusjegyeit a közönség számára is hallhatóvá tenni, és ezzel új fokra emelni az adott darab nyújtotta mű­vé­szi élményt. Minderről így nyilatkozott: „Beszélek angolul, németül, franciául, egy kicsit olaszul és magyarul is, de ha valaki megkérdezi, melyik az anyanyelvem, azt kell mondanom, hogy a zene…”.
A november végi esten a baritonszólót a jövő egyik nagy reménysége, Ludwig Mittelhammer énekli, aki a karmester kérésére érkezik hazánkba, és első alkalommal áll színpadra a Pannon Filharmonikusokkal. A szólista Gustav Mahler: Egy vándorlegény dalai című művét adja elő. Ezt megelőzően a Psyché és Erósz ókori legendája által ihletett darabot, César Franck utolsó szimfonikus költeményét hallhatja a közönség, majd a szünet után az est zárásaként Johannes Brahms: D-dúr sze­re­nád­ját játssza a zenekar.
Azoknak, akik szívesen töltik a szilveszter estét és az új év első napjait a fővároson kívül, mindenképpen érdemes számításba venniük egy pécsi látogatást, ahol az év legrangosabb eseményén is részt vehetnek: a Pannon Filharmonikusok meglepetésekben gazdag Újévi díszhangversenyén, melyet évek óta a kö­zön­ség egyik kedvenc karmestere, a zenekar vezető dirigense, Bogányi Tibor vezényel. A mindig telt házas koncertre a csodásan feldíszített Kodály Központban kerül sor, ahol Bősze Ádám utánozhatatlan stílusban és remek anekdotákkal fűszerezve vezeti fel az est soron következő művét, melyek között helyet kapnak a méltán népszerű és a bécsi újévet idéző darabok egyaránt. A szünetben egy pohár pezsgőre is vendégül látja közönségét a zenekar. A hangverseny természetesen nem fejeződhet be a „pécsi taps” nélkül, ahol a Radetzky-indulóra a karmester a közönséget vezényli.
hirdetés

Négy az egyben címmel hirdette meg a Müpában adott bérletsorozat harmadik, január 31-i koncertjét a pécsi zenekar. A hangzatos elnevezés utal a művek négy szerzőjére, de még inkább a négy szó­ló­hang­szer­re, melyek Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyművében hallhatók. A kürtkvartettben Zempléni Szabolcs mellett a Pannon Filharmonikusok művészei: Varga Ferenc, Borbíró Máté és Pétersz Árpád játszanak szólistaként. A koncerten Bogányi Tibor vezényletével elhangzik továbbá Jean Sibelius En Saga (Legenda) című szimfonikus költeménye és Johannes Brahms – Arnold Schönberg: g-moll zon­go­ra­négyese is.
A komolyzenei koncertek mellett olykor jólesik a könnyedebb irányzatok felé is fordulni, a Pannon Filharmonikusok műsorkínálatában pedig minden évadban akad egy-egy crossover jellegű produkció is. A szerelmesek ünnepén, február 14-én kerül sor a következő ilyen alkalomra Pécsett, a Kodály Központban, ahol a sokak által kedvelt ABBA-slágerek csendülnek fel sztárénekesek és a Pannon Filharmonikusok előadásában. A dalok kiváló szimfonikus hangszerelése a zenekar állandó karmesterének, Vass And­rás­nak a nevét dicséri. A Mamma Mia produkciót már tavaly is műsorra tűzte az együttes, mely akkora népszerűségnek örvendett, hogy a zenekar a tőle megszokott egy előadás helyett két ráadás koncertet is adott a közönségnek, melyek mind telt házzal mentek. Idén újabb kilenc dallal bővül a repertoár, így azoknak, akik kedvelik az ABBA-slágereket, mindenképpen érdemes Pécsett hosszú hétvégézniük Va­len­tin-nap alkalmából. A koncertjegy akár karácsonyi meglepetésként is remek ajándék.

Valamennyi koncertről bővebben olvashat a zenekar honlapján: www.pfz.hu.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor