Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Augusztus közepén tíz felhőtlen nap Tokaj-Hegyalján
– a tervek szerint ez lesz a 29. Zempléni Fesztivál!

2020-04. szám

Bár a Zempléni Fesztivál szervezői már sok érdekességgel találkoztak az elmúlt közel 30 év alatt, a jelenlegi helyzet mégis különleges hozzáállást követel, rendkívüli feladatokat ró rájuk. Mégsem
csüggednek, s az utolsó ésszerűen vállalható időpontig remélik, hogy augusztus 14-i kezdéssel mégis meg­rendezhetik a 29. Fesztivált.
A Zempléni Fesztivál a szerencsésebbek közé tartozik. Az eredetileg is augusztus közepére kitűzött rendezvénysorozat megtartása lapzártakor még nem tűnik le­he­tet­len­nek, esetlegesen némi szükséges óvintézkedés mellett, de egészben vagy részben kivitelezhető lesz.
A művészekkel, a programokról való egyeztetés már ősszel meg­kez­dő­dött és most is folytatódik, de a megállapodások csak feltételesen születnek meg.
Készülni kell arra is, hogy látogatóik és a helyi közösségek egyes csoportjai még akkor is másképp reagálhatnak a hívásra, ha augusz­tus­ra minden korlátozás megszűnhet. Lesznek, akik a többhavi el­zárt­ság után olyannyira szomjazzák majd a művészetekkel való ta­lál­ko­zást, hogy a lehető legtöbb programon szeretnének részt venni, míg mások még mindig féltve maguk és családtagjaik egészségét, inkább lemondanak az idei rendezvényekről. Mindkét álláspontot el lehet fogadni és méltányolni is kell, ahogy az esetleges olyan igényt is, hogy egy-egy kisebb helyszínen az ott élők nem szeretnék, ha máshonnan érkezők, turisták nagyobb számban megjelennének.
A késleltetett helyzet velejárója, hogy az eddig megszokotthoz képest változik a fesztivál kommunikációja, kevesebb lesz a nyomtatott kiadvány, hirdetés, ugyanakkor az elektronikus megjelenések: a www.zemple­nifesztival.hu és a ZF hivatalos Facebook oldala ezt ellensúlyozva segítik majd a naprakész tájékozódást.

Az ars poetica azonban változatlan:
„Hagyja maga mögött a hétköznapi rohanást, adja át magát a művészetek meghitt élvezetének. Ren­dez­vényünk egy igazi, hagyományos értelemben vett Fesztivál, ahol nem a hangerő és a zsúfoltság, hanem a fenséges táj, a történelmi helyszínek és a világörökségi borvidék adja a kereteket, s az igényes szó­ra­koz­tatásról kiváló magyar és külföldi előadóművészek gondoskodnak.”
hirdetés

A fentiek és a Beethoven-év apropóján a következő programtervvel készülnek:
A nyitókoncerten – hagyományosan a sárospataki Rákóczi-vár udvarán – a Budafoki Dohnányi Zenekar és Hollerung Gábor, a Fesztivál művészeti vezetője tolmácsolásában elhangzik a számunkra, magyarok szá­má­ra többletjelentést is hordozó Egmont-nyitány. Több helyszínen, a legkiválóbb hazai zongoraművészek előadásában Beethoven szonátái is megszólalnak majd.
Nagyszabású előadásokra lehet számítani a Tokaj Fesztiválkatlanban is: augusztus 15-ére az István, a király rockopera keresztmetszetével érkezik Feke Pál társulata, 21-én pedig Mozart Don Giovannijának szcenírozott előadásában kiváló nemzetközi szereplőgárda lép színpadra, Hábetler András rendezésében. Elmaradhatatlan meghívottként, Várdai István személyében immár új művészeti vezetővel érkezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A záróhangversenyen G. F. Händel 1745-ös Belshazzar oratóriumát a Wiener Singakademie közreműködésével hallhatják.
Több családi programot terveznek, köztük a „Megérthető zene” sorozat következő koncertjét, ahol Hol­le­rung Gábor a Harry Potter filmzenéjét mutatja be.
Az elmaradhatatlan kirándulókoncertekkel a legjobb pincészetekbe és a hegyek között megbúvó kis falvakba is eljutnak az igényes művészeti előadások, és idén is minden este szól a jazz vagy a népzene a Sárospataki Borteraszon.
Az irodalom kedvelői Örkény-estet láthatnak, de folynak egyeztetések további színházi előadásokról, cirkuszművészeti programokról és kolozsvári képzőművészek alkotásait bemutató kiállításokról.
Augusztus 14. és 23. között 35-40 zempléni helyszínen jobbnál jobb és szebbnél szebb programokat terveznek a helyi közönség és a távolabbról érkezők számára.
Készüljenek Önök is, hogy ebben a tíz napban ismét élvezettel fogyaszthassák a fesztiválok aszúját!

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor