Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A magyar zene követei a világban
2020-08. szám

A Concerto Budapest egyre kelendőbb a nemzetközi koncertéletben. Legfontosabb missziójuk, hogy a magyar zenét vigyék a világba. Keller András művészeti vezető szerint ugyanis egy szim­fo­nikus zenekar éppúgy hozzájárul az országimázshoz, mint egy liganyertes futballcsapat.

A Concerto Budapestnek a járványhelyzet árnyékában kellett meg­szer­veznie az új évadot. Kik lesznek a vendégeik?
K. A.: Hasonlóképpen az előző évadokhoz, élvonalbeli szólistákat hív­tunk. Velünk lesz a Concertóhoz már régóta ragaszkodó sztárok közül Boris Berezovsky, Jevgenyij Koroljov és Andrej Korobejnyikov, új is­me­ret­ségeink között van Pierre-Laurent Aimard, Jeremy és Mookie Menuhin zongoraművészek. Nagyon várjuk, hogy a karmesterek egyik nagy doyenje, a nyolcvanhárom esztendős Neeme Järvi igazgassa a zenekart. A hazai zenei élet számos kiválósága is megfordul nálunk az új évadban, úgymint Takács-Nagy Gábor, Vashegyi György, Ránki De­zső, Perényi Miklós és Balázs János.

Feltűnően sok kiemelkedő hegedűszólistát láthatunk az új évadban...
K. A.: Szergej Krilov az elmúlt években többször szerepelt Budapesten, a vele közös koncertünk címe Hommage á Sosztakovics. Gyakori vendég Magyarországon Giovanni Guzzo, aki viszont először lép fel velünk. Nagyon fiatal, de rendkívüli tehetségű hegedűs Daniel Lozakovich, aki Prokofjev hegedűversenyével érkezik. A nagyszerű Boris Brovcint talán kevesebben ismerik, ő Richard Strauss ritkán hallható ver­seny­mű­vét adja elő. Isabelle Faust Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének hazai bemutatóját tartja. Kelemen Barnabás az elfeledett magyar komponista, Nádor Mihály késő romantikus hegedűversenyét és Bartók II. rapszódiáját játssza el a zenekarral a Magyar Kincsek sorozatban.

Hat bérletet kínálnak, amelyek közül a Magyar Kincsek nevű bérletet emelném ki. Ebben hazai szerzők jól vagy kevésbé ismert művei kerülnek terítékre.
K. A.: Mindig is a legfontosabb feladatomnak tartottam, hogy minél több helyre tudjuk elvinni a magyar zenét, és büszke vagyok arra, hogy az elmúlt évtizedekben a Keller Quartet adta elő a legnagyobb számban a magyar műveket a világban. De mi, magyarok sem vagyunk pontosan tisztában azzal, milyen kincseket rejt a zenetörténetünk Az évadban hallható lesz a már említett Nádor-concerto mellett Goldmark Károly hegedűversenye, Kodály kevésbé ismert Színházi nyitánya, Bartók Rapszódiája Kocsis Krisztián szólójával, Farkas Ferenc szimfóniájának ősbemutatója Takács-Nagy Gábor vezényletével, de Lehár- és Kálmán Imre-műveket is hallhatunk majd ebben a sorozatban. A Muzsikás együttessel közös koncertünkön elhangzanak Dubrovay László és Gyöngyösi Levente népzenei ihletésű concertói és Bartók Béla Divertimentója.
hirdetés

Nemrégiben egész estés koncertfilmjüket mutatta be a Mezzo TV. Milyen lehetőségeket jelent egy ilyen szereplés?
K. A.: Öt éven keresztül megy a film, amelyet Szabó-Stein Imre rendezett, a Mezzo TV összes nem­zet­kö­zi csatornáján, remélem, hogy sok kaput megnyit. Sikerét jelezheti, hogy közvetlenül a nemzetközi be­mu­ta­tó után, itthon egy rendhagyó internetes közvetítés során mintegy 200 ezren tekintették meg. A hatása közvetlenül beláthatatlan, de az efféle jelenlét elősegíti a nemzetközi ismertséget. A film és a videó egyre többet ér, de a legfontosabb szakmai referenciát még mindig a lemez jelenti.

Hogyan látja most a zenekar helyzetét?
K. A.: A Concerto Budapest a magyar zeneművészet nemzetközi követeként szeretné képviselni az or­szá­got. A Keller Quartettel az volt a misszióm, hogy a magyar zenét megismertessük a világgal, és most azt remélem, hogy hasonló sikereket tudok elérni a zenekarommal. Fontos állomás lesz, hogy a ’21, ’22-es szezonban két patinás ügynökség mutatja be a zenekert Amerikában és Egyesült Királyságban. Egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés a Concerto Budapest iránt, ami nagyszerű, mert megítélésem szerint egy kiváló szimfonikus zenekar legalább annyit tud hozzátenni az országimázshoz, mint egy BL helyezett focicsapat, de míg a sport jellemzően rövidebb távú siker, vagy azok sorozata, a kultúrában hosszú távon lehet BL győztesként jelen lenni. Tisztában kell lennünk azzal, hogy ez a szegmens nonprofit, és a profit a kulturális export nyomán jelentkezik. Ezt a profitot tudja a gazdaság visszaforgatni kézzelfogható ha­szon­ként... Ez viszont hatalmas lehet.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor