Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Duók és triók a Fonó Tavaszon
2021-03. szám

Különleges kisformációkkal folytatódik áprilisban a Fonó online sorozata. A márciusban útjára indított, izgalmas fúziók kiskoncertjeivel jelentkező Fonó Tavasz áprilisi programjában családi formációk, régi barátságok, különleges művésztalálkozások kapnak helyet.
Április 3-án a Canarro frontembere, Szakál Tamás és barátai, Darvas Kristóf és Soós Csaba lépnek színpadra egy rendhagyó trióval. A Magyarországon unikumnak számító műfajt, a manouche swinget képviseli a Canarro zenekar vezetőjeként Szakál Tamás (hegedű). Számos színházi zeneszerzői munka mellett Darvas Kristóf Rutkai Bori zenekarában is játszik, fő hangszerei a zongora, a harmonika és a gitár. Népzenész-prímásként a táncházak visszatérő szereplője Soós Csaba, aki 2008-tól a Magos együttesben muzsikál. Április 7-én a két kobzás-citerás virtuóz, Bolya Mátyás és Szlama László adnak együtt koncertet. A két művész megmutatja, hogy milyen a pengetős virtus, zenei energiájuk évszázadok dallamvilágán röpít át bennünket. A rendszeresen együtt zenélő duó nemcsak a népzenében, hanem a régizenében is otthonosan mozog, teszi ezt kortárs szemléletben, igazi vérbeli mai muzsikát mutatva be a közönségnek. Enyedi Ágnes népdalénekes saját zenei anyagával és több zenekar tagjaként (Magos, Tázló) rendszeres fellépője a népzenei és világzenei színpadoknak. Alkotó és zenésztársa is egyben férje, Salamon Soma, aki előadóművészi és kutatói tevékenysége folytán számos sikeres formációban fordult meg az elmúlt 10 évben (Tűz Lángja zenekar, Buda Folk Band, Fanfara Complexa, Erdőfű, Magos). A furulya-ének duó bensőséges hangulatú műsora Bartók Béla nyárádmenti gyűjtéséből, valamint széki dal­la­mokból válogat. Koncertjükre április 10-én kerül sor.
A Bazseva zenekar, illetve a Magyar Állami Népi Együttes ze­ne­ka­rának két kiváló hegedűse, Nyitrai Tamás és Mihó Attila visszatérő vendége a Fonónak. Április 14-én megtekinthető duóműsorukban Kettős hangzat elnevezésű koncertjükből kapunk ízelítőt, mely a Kár­pát-medencében élő nemzetiségek körében megmaradt népi hege­dű­játék sokszínűségét hangsúlyozza. Előadásukban olyan zenei össze­ál­lítások hangoznak el ismert és kevésbé ismert tájakról, amelyek a hegedűjáték valamilyen egyedülálló hagyományát képviselik, vagy olyan gyűjtések rekonstrukciói, amelyek hatással voltak nagy zene­szer­zőink munkásságára és napjaink népzenei előadóira egyaránt.
Áprilisban is folytatódik a Hungarian Folkembassy podcast-sorozata, a Revival adatközlők, ahol a táncházmozgalom jelentős személyiségeivel beszélget Rosonczy- Kovács Mihály népzenész. Lassan a végéhez érkezik Tóth Viktor többrészes jazztörténeti sorozata, a szaxo­fon­művész „koncert-beszélgetése” a jazz száz évéről – élő zenével, audio- és videórészletek bemutatásával.
A felvételről sugárzott koncertek a Fonó weboldalán és Facebook oldalán követhetők ingye­ne­sen, valamint a YouTube-on visszanézhetők, a podcast beszélgetések a Spotify-on és a Sound­cloudon érhetőek el.
hirdetés





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor