Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Cimbaliband és Horváth Alexandra lemezbemutató koncertje A formáció lemezét Fonogram-díjra jelölték
2021-04. szám

Május 22-én különleges online közvetített koncertnek ad otthont a Fonó. A cimbalom Chuck Berry­jének is nevezett Unger Balázs cimbalmos, zenekarvezető virtuozitásával és zenei nyitottságával is leteszi névjegyét a nemzetközi koncertszínpadokon, mégis népzenészként hagyománytisztelet és
zenei örökségünk éltetése, átemelése is éppúgy motiválja. Zenekarával, a Cimbalibanddel szinte évente jelenik meg lemezük, minden alkalommal zeneileg valami újat mutatva, egyben megőrizve a zenekar jelleg­zetes karakterét.

Elég, ha csak az elmúlt évek legendás lemezeire gondolunk, mint a WMCE toplistás Moldvára (2015), a Balkan Projektre (2018) vagy a Danics Dórával közösen jegyzett Iramra (2019), amely a legnagyobb, lemezeknek járó hazai elismerést, a Fonogram-díjat is elnyerte. A zenekar az elmúlt évben ismét nagy munkát hagyott maga mögött, különleges albummal rukkolt elő, amely az erdélyi cigányfolklór világából mutat be értékes válogatást „cimbalibandesen”, szerethetően, maian.
A Gipsy Fushion című, 2020 év végén megjelent albumot az együttes együtt készítette Horváth Alexandra énekessel, aki a TV2 Ének Iskolájában és a Megasztárban is sikerrel szerepelt. Az énekesnőről azonban kevesen tudják, hogy az erdélyi Őrkőn nevelkedett és beleszületett a cigány dalok és zenék világába, anya­nyelvi szinte sajátítva el ezek megszólaltatását. Alexandra és a Cimbaliband csapata két évet dolgozott a Gipsy Fushion című műsoron, mire összeállt a jelenlegi zenei anyag, amelyben Unger Balázs cimbalom­szó­lói mellett nemcsak az énekesnő csillogtatja meg gyönyörű hangját, hanem a zenekar másik roma tagja, Solymosi Máté hegedűs is több feladatot vállal a megszokottnál, elkalauzolva ezzel a publikumot a cigány folklór és jazz csodálatos világába. Karakteres hangú roma dívák és húrzsonglőrök elevenednek meg a vadkeletről az albumon, amely egyfajta tisztelgés is a nagy elődök generációi előtt.

„Ez a lemez tisztelgés.
Tisztelgés a nagy roma elődök emléke előtt. Olyan feldolgozásokat tartalmaz, amiket a múltban tekintélyes népszerűségre szert tett roma származású énekesnők és zenészek hagyományoztak az utókorra.
hirdetés

Ez a lemez a múlt megidézése.
Megidézzük a szellemét azoknak a karakteres díváknak és cigányprímásoknak, akik élő lenyomatot hagy­tak Kelet-Európa kultúrszövetén. A mai napig hatást gyakorolnak a világzene állandóan változó, fejlődő ’nyelve­ze­tére’. Olyan nevek hallatán, mint például Esma Redzepova vagy Vera Bila, beazonosítható és ismerős zenei világ tárul elénk, melyre – habár ők már nincsenek velünk – mi mégis sokáig szeretnénk még emlékezni.

Ez a lemez kihívás.
Ezt a szellemiséget visszaadni egy szintúgy roma származású énekesnő számára mindig nagy kihívás és megtiszteltetés is. Erre a feladatra vállalkozott Horváth Alexandra, az erdélyi Őrkőről érkezett fiatal énekesnő, akinek a Cimbalibanddel való kétéves együttműködését koronázza meg ez az album. A zenekar vezetője és egyben cimbalmosa, Unger Balázs is ráteszi névjegyét a feldolgozásokra, virtuóz cimbalom­szólói ékesítik és egyben fémjelzik is a banda zenei anyagát. Ezen a lemezen Solymosi Máté, a zenekar prímása is kiemelt szerepet kapott, hiteles és isteni talentummal megáldott tolmácsolója a hajdanvolt cigány hegedűmuzsikának, amit sikerül élethűen, ugyanakkor további magaslatokat érintve átemelnie a mai korba.” (részlet a lemezborítóról)

A lemez megvásárolható a Fonó webboltjában. A lemezbemutató koncertre a járványhelyzet miatt eddig nem kerülhetett sor, ezt pótolva tűzte műsorra a Fonó május 22-én a formáció koncertjét, amelyet az érvényben levő szabályozások szerint rendeznek meg, a koncertet online lehet követni, ennek részletei a Fonó weboldalán találhatók meg.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor