Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A cél a kontinuitás és az élő kapcsolat – BLEND 2021
2021-04. szám

Több száz magyar filmes és zenész folytatta a párbeszédet az idei BLEND-en, amelyet a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja és a Hangfoglaló Program hívott életre még 2020-ban. A két
iparág szereplőit közös platformra gyűjtő esemény online formában zajlott a szervező intézmények social media felületein.
Április 8-án délelőtt 10 órakor startolt a BLEND közvetítése, amelyet Facebook-eseményben követhettek a nézők. A szakmai esemény alcíme „ahol a film és a zene találkozik” volt, ennek megfelelően zeneipari és filmes oldalról is óriási érdeklődés mellett zajlott le a kon­fe­ren­cia­program és az élő zeneszerzés workshop. A két párhuzamosan futó streamet összesen több mint háromezren nézték, az egy időben jelen lévő nézők száma pedig mindkét csatornán 60 fölött volt. A panelbeszélgetések, interaktív programelemek és az egész napos workshop zenészeket, producereket, filmrendezőket, music supervisorokat, menedzsereket és ál­ta­lános érdeklődőket, zene- és filmrajongókat is vonzott.

A BLEND helyszínét idén az A38 Hajó adta, ahol a pandémiás előírásoknak megfelelően csak a szűk szer­ve­zői stáb volt jelen.

Az egész napos műsorfolyamba bekapcsolódók éltek az online tér lehetőségeivel, hozzászólás formájában ugyanis bárki intézhetett kérdéseket az előadókhoz. Az előzetes várakozásokat felülmúlta a kon­fe­ren­cia­program: a több mint 8 órás közvetítésbe nagyságrendileg 2800-an kapcsolódtak be. A legnépszerűbb programok nem meglepő módon az angol nyelvű panelbeszélgetések voltak, ezeket egy időben átlagosan százan követték. Catherine Grieves (Killing Eve, Trigonometria, Sing Street, Sosem voltál itt) és Nick Angel (Rockhajó, Vaskabátok, Bridget Jones, Holiday) music supervisorokkal Vitáris Iván (Ivan & The Parazol) és Horváth Renátó (BUSH, Banding) beszélgetett, akik felkészültségükkel és magyar könnyűzenei példák segítségével jól árnyalták a hazai zeneipar sokszínűségét. A legtöbb hozzászólás az Artisjus és a Filmjus tevékenységét, illetve a két szervezet különbségeit tárgyaló beszélgetéshez érkezett, hiszen a két iparág szereplőinek a jogdíjak mértéke és elosztási módja a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos téma. Egy olyan éven vannak túl ugyanis az előadóművészek, amikor a lejelentett élő koncertekből származó jogdíjbevételek gyakorlatilag a nullával váltak egyenlővé.
Egy másik panelbeszélgetésben a rendező és a zeneszerző közötti kommunikációról Weyer Balázs kérdezte Mundruczó Kornélt, akinek új, Pieces of a Woman című mozija Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-jelölést is kapott. Szintén Mundruczó egy korábbi filmje, a Fehér isten egy jelenete adta a Balázs Ádám vezette egész napos filmzeneszerző workshop alapját. Az emlékezetes jelenetben egy sintértelepről tör ki egy kutyafalka, az intenzív képkockákhoz két fiatal zeneszerző (Hodován Milán és ZSÜD) írt zenét a helyszínen, a nézők pedig egész nap követhették a munkafolyamatot. Az esti prezentáció alkalmával kiderült, hogy a filmes atmoszféra ténylegesen meghatározó eleme a zene.

Az egész napos zeneszerzés workshop egyik résztvevője, ZSÜD, producer, dalszerző, énekes. Electro-pop produkciójában szívesen kísérletezik műfaji keresztezésekkel, merít a berlini elektronikus szcéna dallamosabb világából és a drámai cinematic elemekből egyaránt. REWIRING című debütáló nagylemeze márciusban jelent meg. Sza­badi­de­jében az imPro School egyik vezető oktatója.

A BLEND záróeseménye Tímár Péter Moziklip című klasszikus filmjének „vetítése” volt, amelyet a regisztrált résztvevők számára tett ingyenesen elérhetővé a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma. A Moziklip felvezetéseként Bicsérdi Ádám újságíró és Szimler Bálint filmrendező az epizodikus szerkesztési mód hagyományairól beszélgetett, amely a mai napig újra- és újra visszaköszön a magyar film és zene határterületén (érdemes csak a Balaton Methodra vagy a Road Movie-ra gondolnunk).

Az online BLEND 2021 teljes programja visszanézhető lesz az NFI és a Hangfoglaló Program YouTube-csatornáján. A szervezők a panelbeszélgetések közötti bejelentkezéseik alkalmával elmondták, hogy a BLEND továbbra is az a platform kíván lenni, ahol a kreatív kapcsolódási pontok alakulnak ki, és a hazai alkotók egymásra találhatnak.

hirdetés
















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor