Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Egy ilyen kurzus bárhol a világban csemegének számít”
2021-09. szám / Nagy Klaudia

2021. október 9-11. között kerül megrendezésre a Szolnok Masterclass keretén belül az Albrecht Mayer mesterkurzus a Zeneakadémiával együttműködésben. A háromnapos kurzus alkalmával a
Szolnokra érkező hazai és külföldi hallgatók a világhírű Albrecht Mayertől, a Berlini Filharmonikusok sztár oboistájától leshetik el a szakma csínját-bínját. A kurzust lezáró gálaestre október 12-én az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban kerül sor, ahol a Szolnoki Szimfonikus Zenekar együtt lép fel a Maestróval, aki nemcsak játszani fog, hanem vezényli is a zenekart. Patkós Imrével, a Szolnoki Szimfonikusok ügyvezető szakmai igazgatójával az izgalmas és magas színvonalú kulturális projektjükről beszélgettünk.

Hogyan foglalná össze a Szolnok Masterclass misszióját?
P. I.: Egy olyan platformot szeretnénk megteremteni, ahol nem Bu­da­pes­ten, hanem a mi vonzáskörzetünkben tudunk lebonyolítani egy nyári akadémiát nemzetközi jelentkezőgárdával. A Masterclass eddigi gyakorlata szerint a professzorok, karmesterek vagy kórusvezetők létrehoznak egy-egy szakmai programot. Miután lezajlik a zenekari vagy kóruskurzus, a létrejött produkciókból a térségünkben lévő vá­ro­sok­ban, településeken érdekes és tartalmas művészeti program­so­rozatot tudunk bemutatni. Igazi újdonság egy kisvárosban, ha meg­je­le­nik egy nemzetközi – Brazíliától Törökországon át Görögországig – fiatal művészgárda, és azt tapasztaltuk, hogy a nézők nagy ér­dek­lő­déssel és szeretettel fogadják ezeket a produkciókat.

Kiket céloz meg az idei mesterkurzus?
P. I.: Szerződést kötöttünk a Zeneakadémiával, hogy a rendelkezésre álló helyek kétharmadát ösz­tön­dí­jasként a Magyarországon tanuló, adott esetben külföldi, de a Zeneakadémiával tanulói jogviszonyban lévő diákok kapják a szimfonikus zenekartól. Mindenképpen szeretnénk fiatalítani, számunkra ez egy merítési lehetőség a jövőre nézve. A kurzust továbbá meghirdetjük nemzetközi fórumokon az aktív és passzív hallgatóknak, amely részvétel önköltséges.

Mitől lesz más az ország többi kurzusától?
P. I.: Nehéz egy ilyen kisvárosban megmutatni, hogy ugyanolyan szakmai kihívást, perspektívát tudunk nyújtani az élvonalbeli egyetemistáknak, ami még Budapesten sem elérhető. Egy ilyen kurzus bárhol a világban csemegének számít. Hosszú évekig tartott az előkészítés, szeretnénk a szakmának ismerkedési, tanulási és találkozási fórumot nyújtani, ami a járványhelyzet alatt még ritkábban valósulhatott meg. Albrecht Mayer világklasszis oboista a kurzus végén egy gálaest alkalmával egész estén keresztül vezényel, valamint oboázik, ami egészen különleges élménynek ígérkezik. Emellett előadást tart és oktat három napon át. Személyiségét egy sajátos atmoszféra veszi körül, ami varázslatos lehet azoknak, akik messziről érkeznek azért, hogy részesei lehessenek ennek a pár napos, intenzív kurzusnak.

A hallgatók elméleti és gyakorlati tudásra is szert tehetnek. Hogyan zajlanak a kurzusok?
P. I.: Ezt a hangszert általában egyéni módon oktatják, a Maestro külön foglalkozik mindenkivel. De be is lehet ülni az aktív hallgatók óráira figyelni, tanulni. Az esti performanszok és prezentációk mind azt a célt szolgálják, hogy mélyebb szakmai titkokat ismerhessenek meg a résztvevők. Tanulságos, hogyan épül fel egy világklasszis karrierje, hasonlít egy olimpiai szerepléshez: ahhoz, hogy valaki ilyen pozícióig eljusson, a világ legjobb zenekarának legjobb művészei közé tartozzon, kell egy céltudatos pályakép. Személyesen látni őt, találkozni vele pedig nagyon inspiráló lehet egy fiatal művésznek, aki egy évben csak kétszer, háromszor jut pódiumhoz. Nem emlékszem rá, hogy Magyarországon az elmúlt egy-két évben lett volna ehhez hasonló volumenű, intenzitású szakmai program ezen a hangszeren.
hirdetés


A gálaesten Edward Elgar, Richard Strauss és Wolfgang Amadeus Mozart művei csendülnek fel. Külön érdekesség, hogy Albrecht Mayer vezényelni is fogja a zenekart.
P. I.: Ma már nem ritkaság, hogy egy szólista elkezd kacsingatni a vezénylés felé. Mayer úr úgy döntött, hogy nemcsak oboán szeretne játszani, hanem szólista feladatai mellett vezényelni is szeretné a zenekart. Valószínűleg a későbbiekben karmesterként fog tudni kiteljesedni, valamint különböző szakmai fórumokon fog előadásokat tartani. Céltudatosan készül arra az időszakra, amikor már nem fog tudni évente több tíz lemezt kiadni. Nem sodródik, hanem saját maga építi ezt a pályát. Ez nem egyedi eset, más előa­dó­művészeknél is előfordul: maradnak előadóművészek, oktatni kezdenek, esetleg inkább vezényelnek vagy rendeznek.

Több mint 30 évig játszott oboistaként a Szolnoki Szimfonikusoknál. Milyen érzés, hogy a világ egyik leg­jobb­ja fog fellépni a zenekarral?
P. I.: Az életem egyik nagy állomása. Nagyon örülök, hogy zenekarigazgatóként lehetőségem van meg­szer­vezni egy ilyen programot.

Szokott még játszani a zenekarban?
P. I.: Nagyon ritkán, egyre több energiát felemészt a felkészülés. Egyre jobb a zenekar, egyre ritkábban veszem a bátorságot, hogy visszaüljek közéjük, de ha mégis, az komoly felkészülést igényel.

A korábbi Masterclass koncerteket a budapesti közönség is élvezhette. Ezúttal hogy alakulnak az őszi fellépéseik?
P. I.: Szeptember végén nyitjuk az évadot. A fővárosban több helyszínen is igyekszünk jelen lenni, Buda­pest bérletünkkel fogunk bemutatkozni a Zeneakadémián, Egyházi bérletünk keretében pedig fellépünk a Gazdagréti Szent Angyalok templomban. Az idei Masterclass program viszont csak és kizárólag Szolnokon fog megvalósulni, amit nagyon fontosnak tartunk, hiszen ez az otthonunk.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor